Момичета, какво става? Никоя от вас не пише какво се случва с нея - дано всичко да е наред.
Аз минавам само да ви се отчета последно, че днес видяхме едно плодно сакче в матката, но Д-р Димитрова каза, че лигавицата ми е доста дебела и е възможно да има второ, но да се крие още. Най-ясно ще стане на следващия преглед след 2 седмици. Щастлива съм безкрайно, макар че все още на моменти ми се свива сърцето от страх. Съвсем искрено пожелавам същото щастие на всяка една от вас!
И понеже темата е за Маркес искам да ви напиша 2-3 неща, които смятам за определящи за моя положителен резултат този път:
-
протокола Маркес - Синарел и Естрофем през цялото време. Не знам дали самите стимулации влияят на качеството на яйцеклетките, защото както знаете количеството ми не беше по-различно, но е факт, че и трите стигнаха до стадий бластоцист (едната по-бавно), а сега имаме вече със сигурност едно плодно сакче от една от другите две (с надежда да станат две).
-
оплождането - за първи път правихме ИКСИ, тъй като използвахме замразен материал. Д-р Тачева каза че ИКСИ-то е предпоставка за по-добри резултати, тъй като при съмнения в качеството на яйцата, "излишните" сперматозоиди, залепени по зона пелуцида понякога могат да пречат на правилното делене.
-
по-късният трансфер - в резултат на риска, който поехме, и късмета, който имахме, направихме бластоцист трансфер, което определено повиши шансовете ни. В периода на чакането изчетох доста и всъщност основният плюс освен по-доброто качество на бластоцистите е и фактът, че се връщат в матката в точният природен момент. При трансфер на 2 или 3-ти ден на практика този ембрион все още би бил в тръбата ако се случва естествено оплождане и би стигнал до матката едва на 5 или 6-ти ден, когато тя е готова да го поеме. Т.е. на 2-3 ден нито ембриона е съвсем готов за матката, нито тя е съвсем готова за него. Това разбира се не е меродавно в никакъв случай и когато всичко е наред с качеството на ембрионите те спокойно си се развиват 2-3 дена в матката преди да се закрепят за нея. Но всички знаем, че при нас качеството не е идеално за жалост. В тази връзка да споделя, че след трансфера доплатихме 430 лева за бластоцист трансфер - не че е важно, но знам, че много от вас ги интересуват сметките.
- и не на последно място нещо, за което ще съм благодарна на
Кюбит завинаги
-
3 - 4 месеца преди процедурата започнах да пия малки дози Омега 3-6-9 масти киселини. Много изчетох по неин съвет и макар че мненията за влиянието им върху имплантацията да са противоречиви, реших, че няма да ми навредят. Е, не ми навредиха
. Даже днес говорих с д-р Димитрова дали да ги продължавам и тя ми каза, че няма проблем - били като цяло полезни.
Не казвам, че тези фактори са меродавни - просто исках да ви споделя, какво беше различно при мен, за да стигна дотук (а дай Бог и до края) при този четвърти опит. Дано тази информация ви е от полза, а ако искате да ме питате още нещо допълнително - насреща съм
Още веднъж искам да ви благодаря за подкрепата, която ми оказахте - бяхте незаменими в онези трудни 14-15 дни. Успех на всички, които вече са процедура или тепърва им предстои.