Здравейте докторе!
Пиша Ви по повод наскоро поставена ДГ на сина ми/1г. и 4м./-алергичен конюнктивит.Като вероятен причинител, посочват прашеца от прецъфтелите липи /живеем в Ст.Загора/,който е нападал по земята,и съответно в пясъка ,където детето играе.Придписаха му Тобрадекс 3х1 к-ка в двете очи за 5 дни.След второ накапване всички симптоми отзвучаха,което ме навежда на мисълта,че на принципа "проба-грешка" ,ДГ е що годе вярна.Притеснява ме факта ,че от тогава след всяка игра на пясъка проблемите се връщат,не със същия интензитет ,но ги има.Капем еднократно и всичко изчеза.Срокът на годност на отворения флакон с капки изтече /4 седмици/.Но не ми се ще да вземаме нови без консултация с Вас,т.к. не мисля че е редна редовна терапия с АБ и КС,нали?Зачервяване на самата конюнктива няма,зачервяват се само склерите,просто самите кръвоносни съдове изглеждат някак по-напълнени,и след сън има много лек оток на горния клепач,което за него не е обичайно явление.
Имам и друг въпрос -някъде по-назад прочетох Ваш коментар относно това да не се упорства с АМ.
Няма нужда от специално мляко след 12м възраст-обикновено прясно мляко е достатъчно.
Няма нужда от толкова хъс за млякото-то е храна както всяка друга.
Упорствам вече 1година.Иначе пие прясно без проблем ,но от чаша,с биберон пием само вода и непосладен билков чай.Кисело също яде,но аз продължавам да се опитвам да му набутам АМ някъде,поне веднъж дневно по ок.120мл.Мога ли да спра да го мъча с АМ.Като режим се храним в следния ред:ок.8ч.редуваме каша,прясно мляко или АМ с кроасан ,пр.мляко с мюсли ,попара рядко ок.1седмично-ок 180гр.За обяд домашно готвено ок.160-180гр.,или готово пюре /гербер,семпер/+ 50-80гр.к.мляко,жълтък цял-ако има пресен.За следобедна закуска пасирани плодове според сезона ,ако не е ял на обяд слагам АМ-ок.180-200гр.За вечеря 100гр.постно ядене със 100гр.к.мляко.Наддава доста добре 11,800 кг е при условие ,че е като живачно топче-не се спира от 9-я месец откакто проходи.Грамажът не ме притеснява,т.к. бяхте ми казали ,че някои деца се задоволяват с по-малки количества храна.
Благодаря предварително за всички ценни и коректни съвети и се извинявам за дългите писания!