Момичета, искам да ви посъветвам нещо. Ако сте с резус отрицателен, още преди раждането си поговорете с водещия лекар и се поинтересувайте от това кой ще поеме действително ампулата анти д. Има хора без възможност, а тя не е евтина, преди две години беше около 170 лв. От друга страна въпросът е принципен- щом се полага по каса трябва да ви я сложат безплатно.
Не разчитайте много на това, че всички медицински лица знаят, че се полага по каса. Дори и да е така, винаги могат да ви направят някакви спънки докато се изясни ситуацията, а времето за поставяне на ампулата е до 72 часа след раждане или аборт. Т.е. няма излишно време за губене в спорове или чиновнически неуредици.
Казвам го от опит. Аз преди раждането не бях проучила и след раждането казах на сестрите, че ми се полага по ЗК. Да, но се започна едно разследване - ама така ли е, не е ли...Започна се губене на време и в крайна сметка аз си я платих сама, за да не се забавят.
При аборта ми я платиха от частната клиника, където ми бяха объркали и кръвна група и бяха направили още куп грешки.....Платиха ми я един вид като компенсация. Но самият аборт фактически ми беше в Шейново, където изобщо не ми споменаха тогава, че е необходимо да се постави такава ампула....
Затова предварително си задайте въпросите е болницата, която сте избрали за раждане!
Бъдете здрави!