Аз мисля, че тук изобщо не може да се говори за дискриминация в тази тема, свързана с предимство при финансиране на семейства с предишни процедури. По-скоро би могло да се говори за дискриминация, свързана с изискванията на НЗОК с досега отпусканите лекарствени средства за стимулации – само за жени до 40 години и както се очертава с критериите в прословутия чл. 27, които все още се обсъждат за кандидатстване към фонда – за жени до 43 години.
В нашия случай имаме зад гърба си 2 опита ИКСИ изцяло с наши средства-без помощ дори и от НЗОК, поради ограничение във възрастта на жената до 40 години (въпреки, че проблема беше мъжки фактор-тогава мъжкия стерилитет не беше на дневен ред и още повече партньорът ми тогава беше на 40 години, а аз-на 41). След този първи неуспешен опит ИКСИ (завършил с бременност, но за съжаление с неразвитие на плоден сак 4-5 седмица) беше установена причината: рядко генетично заболяване-мъжки фактор. И след направените от мен изследвания на хормони в гр.София в началото на тази седмица с резултати: всички - в референтни граници и най-вече ФСХ: 8.34, но поради забавяне при приемане на окончателните критерии и предполагам и забавяне в разглеждане на подадените документи към фонда и в следствие на всичко това-навършването ми в края на месец март на 43 години отново няма да имаме възможност да се възползваме от някаква помощ.
Всеки случай е строго индивидуален от медицински критерий (а 43 години не е границата на репродуктивната възраст, имайки в пред вид това в другите страни с по 3 безплатни опита Ин витро) и не е редно като се каже, че когато жената е на 43 год. тя не е годна за нищо.
И затова предлагам дарителя да има в предвид на първо място нуждаещите се от средства двойки, които имат един, два или повече опити ин витро, извършени изцяло и само със собствени средства (без никаква помощ дори и от НЗОК) и на второ място: жени на 43 и 44 години с доказан от медицинска гледна точка потенциал, които е сигурно че няма да могат да се възползват от помощта на фонда (поради ограничение в критериите и главно поради възрастово ограничение, което не съществува в другите страни).
Огромни и най-сърдечни благодарности за благородния и най-хуманен жест на ДАРИТЕЛЯ. Дано да има и други такива последователи.