0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Но ще ви обясня защо гласувах за втора опция.
Много е трудно за някои семейства да съберат дори за първи опит парите, защото не са малко. Но представете си колко е трудно, когато си ги събрал с хиляди зора, с кредит, с лишения и опита се окаже неуспешен. Затова съм за предимство за тези момичета, които вече имат неуспешни процедури...
Благодарности за фирмата и нейното ръководство!

Напълно споделям мнението на Сигнус. Гласувах за втора опция.
Поздравления и благодарности за благородния жест на дарителите!
Аз мисля, че тук изобщо не може да се говори за дискриминация в тази тема, свързана с предимство при финансиране на семейства с предишни процедури. По-скоро би могло да се говори за дискриминация, свързана с изискванията на НЗОК с досега отпусканите лекарствени средства за стимулации – само за жени до 40 години и както се очертава с критериите в прословутия чл. 27, които все още се обсъждат за кандидатстване към фонда – за жени до 43 години.
В нашия случай имаме зад гърба си 2 опита ИКСИ изцяло с наши средства-без помощ дори и от НЗОК, поради ограничение във възрастта на жената до 40 години (въпреки, че проблема беше мъжки фактор-тогава мъжкия стерилитет не беше на дневен ред и още повече партньорът ми тогава беше на 40 години, а аз-на 41). След този първи неуспешен опит ИКСИ (завършил с бременност, но за съжаление с неразвитие на плоден сак 4-5 седмица) беше установена причината: рядко генетично заболяване-мъжки фактор. И след направените от мен изследвания на хормони в гр.София в началото на тази седмица с резултати: всички - в референтни граници и най-вече ФСХ: 8.34, но поради забавяне при приемане на окончателните критерии и предполагам и забавяне в разглеждане на подадените документи към фонда и в следствие на всичко това-навършването ми в края на месец март на 43 години отново няма да имаме възможност да се възползваме от някаква помощ.
Всеки случай е строго индивидуален от медицински критерий (а 43 години не е границата на репродуктивната възраст, имайки в пред вид това в другите страни с по 3 безплатни опита Ин витро) и не е редно като се каже, че когато жената е на 43 год. тя не е годна за нищо.
И затова предлагам дарителя да има в предвид на първо място нуждаещите се от средства двойки, които имат един, два или повече опити ин витро, извършени изцяло и само със собствени средства (без никаква помощ дори и от НЗОК) и на второ място: жени на 43 и 44 години с доказан от медицинска гледна точка потенциал, които е сигурно че няма да могат да се възползват от помощта на фонда (поради ограничение в критериите и главно поради възрастово ограничение, което не съществува в другите страни).
Огромни и най-сърдечни благодарности за благородния и най-хуманен жест на ДАРИТЕЛЯ. Дано да има и други такива последователи.
Гласувах за втората опция. Но и третата също е показателна.
*
Гласувах за втората опция.
Финансовият фактор е водещ при много двойки. Ако не бях успяла от първи опит ИКСИ едва ли щях да имам финансовата възможност да правя следващ... :?

Поклон за благородният жест на фирмата дарител!
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Татяна според мен е права до толкова, доколкото тези безпарични хора трудно могат да бъдат открити и ако дарителят търси само такива двойки е много по-вероятно да попадне на по-малко нуждаещи се. Все пак той едва ли има средствата на ФБР за да прецени хем доходи, хем медицински диагнози...

Може би си права. Така или иначе ще има критерии, на мен ми е ясно. От друга страна проверки своеобразни трябва да има, нещата не се правят на доверие, защото са достатъчно скъпи и сериозни. Дарителят няма да търси двойки, той обявява намеренията си и двойките търсят.  
Има и вариант да се появят две двойки - такава, която е адски ограничена от към финанси и нито една минала процедура и двойка с минала процедура, но която би могла да си позволи кредит, ако да речем предната процедура е била с лично средства, но без кредит. Тогава какъв е по-добрият избор?
Това е теоритично разбира се, но може съвсем реално да се случи и на практика.
*

eloiz

• 167
  • Чакам те бебчо...
И аз гласувах за втората опция.
Дано има повече такива фирми.Поздравления!!!
*
Гласувах за втората опция, но съм съгласна и с третата...
Напълно съм солидарна с мненията на Дони и Ели!
Благодарности на фирмата-дарител! Дано ги последват и други! Дарителите са тези, които решават в крайна сметка на кого да дадат парите си, но ако са далеч от тази материя, имат нужда от помощ. За това я и искат. Фондът и програмата на НЗОК дискриминираха и продължават да дискриминират доста двойки. Всеки гласува от своя гледна точка. Аз изказвам моята: От малък град съм, години обикаляне по лекари, мъжки стерилитет, а по-късно вече и женски, 4 инсета през 2000-2001 г, 6 инсета през 2006-2007 година, 1 ИКСИ с прекратена стимулация с лекарства от ЗК, останалите лекарства дарих, 1 ИКСИ до пункция, 1 ИКСИ с подарена процедура, но с доплатени 4 000 лв от мен, сега спечелих помощ, с която се надявам да направя още 1 опит!  :(
Дали ще е изтеглен кредит преди опита, или ще се събират пари няколко години и тогава ще се прави опита - е почти едно и също, само зависи от манталитета на семейството... :(
Дано, дарителите подпомогнат двойките, които са с най-много опити и не им остава много време да сбъднат мечтите си!

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Това е теоритично разбира се, но може съвсем реално да се случи и на практика.
Частният дарител едва ли има претенции да дари на най-най-нуждаещите се. За него по-скоро е по-важно да са наистина нуждаещи се, процедурата да е опростена на мах и да има поне някакви гаранции, че парите ще идат по предназначение, а не за да се заплатят други дългове на семейсвото.
А и това че еди кой си има предимство не значи, че другите не могат да кандидатстват. Ако наистина успеят да докажат, че фонда, касата или социалните няма да ги финансират и че не са измамници... ами да бяха кандидатствали тук, нали два конкурса имаше миналата година :)

Няма да спамя повече :oops:
« Последна редакция: Февруари 11, 2009, 20:35:27 pm от Tamara »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Да имат ли предимство при финансиране сем
« Отговор #68 -: Февруари 11, 2009, 20:48:17 pm »
Добре де а как ще се докаже, че семейството е имало неуспешен опит? Ами ако този опит е в чужда клиника или друга БГ клиника, а не в клиниката, в която се кандидаства за финансирането?
« Последна редакция: Февруари 11, 2009, 21:26:25 pm от Zvezdichka »
*
Добре де а как ще се докаже, че семейството е имало нуеспешен опит? Ами ако този опит е в чужда клиника или друга БГ клиника, а не в клиниката, в която се кандидаства за финансирането?
Мисля, че може да се изиска копие от стимулационния протокол от клиниката, където е извършена процедурата!

*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Добре де а как ще се докаже, че семейството е имало нуеспешен опит? Ами ако този опит е в чужда клиника или друга БГ клиника, а не в клиниката, в която се кандидаства за финансирането?

Предполагам както Ани е написала.
...
Тогава от тях дойде предложението за изискване двойката да има реализирана поне една инвитро (икси) процедура. Според тях по този начин се постигат няколко цели:
.....
- документацията за кандидатстване се съкращава и се предоставя копие от документ за извършена процедура (протокол от лекуващия лекар)
....
*
Според мен не е етично да се определя по това, че двойката е имала предишни опити. Възможен е вариантът тези опити да не са със собствени средства, а например един опит по каса и един подарен от някого. Освен това стандартът на живот на семействата е различен - едни могат да си позволят да теглят заеми, други не могат. Как се изплаща заем с 250 лв заплата? Мисля, че условието трябва да бъде - двойката да не е ползвала финансиране от държавата или друга организация. В такъв случай момичетата, които нямат шанс с фонда, ще са с предимство. И тези, които не са имали щастието да се възползват от други подобни инициативи на Зачатие - също. Нали сме тук заради всички, а не да гледаме от собствената си камбанария. Иначе мен опция 2 ме устройва.
Поздрави и успех на всички тук!
Съжденията  лош - добър, прав - грешен, умен - тъп, добро - зло не отразяват истината, не са истинни, защото това са частични гледни точки.Това е погледът на егото - то осъжда според това както на него му се иска да бъде и както му е изгодно в момента. Затова може би си забелязал, приятелю мой, че понякога една и съща ситуация я осъждаш като добра а в друг момент като лоша. Онзи който съди е егото.Твоята същност не познава такова нещо като съденето, защото нейният поглед е цялостен. Iamtheway
*
...Нали сме тук заради всички, а не да гледаме от собствената си камбанария. Иначе мен опция 2 ме устройва.

:good_post: Лично за мен също втория отговор е изгоден. Но не го намирам за етичен.
*
Гласувах с втората опция, въпреки че исках да включа и третата. За мен те са едно.
Напълно съм солидарна с мненията на Дони и Ели!
Благодарности на фирмата-дарител! Дано ги последват и други! Дарителите са тези, които решават в крайна сметка на кого да дадат парите си. Фондът и програмата на НЗОК дискриминираха и продължават да дискриминират доста двойки. За държавата ни да не говорим.
Знам че със следващото си изказване ще настъпя някой по болната тема, но според мен трябва да има и изискване освен да са имали една или повече процедури с техни средства да се борят с т.нар.първичен стерилитет. Не омаловажавам мечтата на никой да има повече от едно дете, но си мисля че трябва да се даде предимство на двойките които се борят за първо детенце. Ако искате ме оплюйте за това изказване но това е моята позиция. И аз от малка си мечтая да имам не 1,не 2 а цели 4 деца, но уви до момента само в сънищата ми имам голямо семейство  само там някой ми е казвал "мамо".И само за протокола на мен ми предстои първи опит, тъй че нека имат предимство другите пред мен.

Знам че със следващото си изказване ще настъпя някой по болната тема, но според мен трябва да има и изискване освен да са имали една или повече процедури с техни средства да се борят с т.нар.първичен стерилитет. Не омаловажавам мечтата на никой да има повече от едно дете, но си мисля че трябва да се даде предимство на двойките които се борят за първо детенце.
Искам да обърна внимание, че вторичен стерилитет според лекарите е стерилитет след наличие на бременност.Не знам има ли дефиниция някъде, но на практика след претърпян спонтанен аборт или missed, диагнозата на жената е вече вторичен стерилитет.

Моля, да бъдем ясни, защото в диагнозите на някои от нас пише "втроричен стерилитет".
*

Знам че със следващото си изказване ще настъпя някой по болната тема, но според мен трябва да има и изискване освен да са имали една или повече процедури с техни средства да се борят с т.нар.първичен стерилитет. Не омаловажавам мечтата на никой да има повече от едно дете, но си мисля че трябва да се даде предимство на двойките които се борят за първо детенце.
Искам да обърна внимание, че вторичен стерилитет според лекарите е стерилитет след наличие на бременност.Не знам има ли дефиниция някъде, но на практика след претърпян спонтанен аборт или missed, диагнозата на жената е вече вторичен стерилитет.
Ок. Приемам критиката. Права си, не съм се изказала правилно. Извинявайте на всички. osi_1

Моля, да бъдем ясни, защото в диагнозите на някои от нас пише "втроричен стерилитет".
*
Няма нужда да се хващате за диагнозите, просто в документите, с които се кандидатства, да се упоменава дали  кандидатите имат дете или не.Така автоматично ще отпаднат.
Пък и едва ли ще има такива, които ще го направят. Поне аз не бих го направила , де.
Ама свят шарен, хора всякакви...
*

altea

• 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Ами да попитам аз като съм правила икси с донорски яйцеклетки завършило с извънматочна бременност с вторичен стерилитет ли ще се водя? Като минала два опита икси по-логично е да гласувам с втора или трета опция,но гласувам с последната защото наистина ми писна да има ограничения и всяко неща да започва от "на кого няма да помогнем" за да останат тези,на които ще помогнем. Всяка жена решила да роди дете трябва да има правото и шанса да и се помогне включителто и тези,които имат едно ,но искат още деца. Фирмата може да вземе решение да помогне на равен брой жени с различна история в борбата със стерилитета. Радвам се,че все пак има съпричастни хора и фирми ,смятам че за такива трябва да има данъчни облекчения и стимул от държавата.
« Последна редакция: Февруари 12, 2009, 12:54:36 pm от altea »
*
опция - не е етично