0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Гласувах за възможност 3.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Гласувах за втора опция, като и третата също така е вярна!
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Бих гласувала за частично финансиране на повече двойки.
Например 50% финансиране на 40 двойки или дори 25% на 80 двойки. Така е сигурно, че само тези, които имат нужда ще кандадидатстват, защото ще им се наложи да платят 75% от процедурата.
Напълно споделям мнението на Тамара, а на спечелилите фирмата дарител може да приведе парите директно в клиниките (като гаранция че ще се усвоят за целта).
Гласувам че не е етично!

Благодаря на фирмата Дарител!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Гласувах за втората опция,защото аз съм пет неуспешни инвитро опита,и с пет неуспешни трансфера на замразени ембриони.Не искам да пресмятам колко пари сме дали до момента,и колко още ни предстои да дадем.Благодаря на фирмата,която иска да помогне.
*
  Гласувах за втората опция.
*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
поздравления за дарителите. дано има повече като тях.
много трудно решение за критериите, но мисля, че ще има обидени, защото опита ако е бил със лекарства от касата е едно, а изцяло със собствени средства друго. има и двойки, които не са се възползвали от касата по ред причини и ограничения, което не е за пренебрегване също.
пожелавам успех на всички.
никога не отстъпвай на принципите си!
Гласувах за 3 опция,но мисля че и втората опция е вярна .Защото аз имам 4 неуспешни ин витро опита (днес се установи четвъртия опит) и знам колко пари сме изхарчили до момента.Пари,които са от кредити и лишения,но пак ще продължа с опитите докато и на моята улица изгрее слънце (каквото и да ми коства това).Гласувах за 3 опция ,защото това е единственият ми шанс да се сдобия с рожба(само с ин витро опит)!
Благодаря на фирмата дарител,много благородна кауза(такива неща в България вече почти не се срещат).
И добавям , може би е добре с предимство да бъдат двойки с два и повече опита за тяхна сметка.

да, хлъзгава е темата, и то доста. и всеки гледа от своята камбанария
причините една двойка да има само 1 неуспешен опит може да са няколко (ако не съм съвсем изчерпателна, допълнете ме):
- хората просто са нямали финансова възможност да направят повече опити
- поради липса на информация (живеят в малък град, попаднали са на кофти лекари и т.н.) са започнали едва наскоро АРТ процедури
- заедно са от една-две години и до сега са имали време да направят само един опит

това за мен са обективни причини, и изтъкването на два и повече опита като предимство според мен ще е вече дискриминация към групите по-горе

Най-вярното решение ще вземе Дарителя.
Относно дискриминацията , не мисля ,че това е точната дума , говоря за предимство.
Колкото повече опити има една двойка , толкова по-дълъг път е изминала и толкова по-малко биологично време й остава.
Вече има фонд , който инвестира държавни пари и в този ред на мисли поставя ограничения.По вероятно е те да важат за двойки с повече опити.
Относно аргумента за липса на финансова възможност след първия опит, това категорично би могло да важи и за хора след втори , трети и т.н.опити.
С други думи , ако държавата ще се грижи за една група от нас , ще бъде уместно даренията да покриват останалата част от нуждаещите се.
Така ще се допълват взаимно.
Това са ми аргументите.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
[Гласувам че не е етично!

Благодаря на фирмата Дарител!

И аз!
   Гласувах за втората опция. Наистина всеки има своята истина за нещата. Но когато си почти на 42 и предните ти два опита са с кредити от банки(слава Богу, че все още съм на държавна работа), няма как да мислиш по-различно. Виждам, че държавата, колкото и да мисли за нас, хората с репродуктивни приблеми, налага възрастови ограничения, което може да лиши такива като нас от финансово подпомагане. Съжалявам, ако съм засегнала някого! Дано има повече добри хора, повече такива фирми!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Разбира се, дарителят ще избере кого да финансира, но иска да се ориентира какви са нагласите и затова всяко мнение е важно.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Гласувах за втора опция.Поздравления за благородния жест на дарителите.

*

Nina

• 2643
Ще се аргументирам.
Може да има хора, които дори кредит не могат да вземат от банка или друг вид, за да се финансират. Фондът още е в проект, критериите също, затова коментирам само конкретния дарител. Поради това смятам, че би било по-етично всички да имат еднакъв шанс.
*
Гласувах, че не е етично.
Подкрепям всяко едно от гореизложените мнения и съм съгласна с доводите. Но все пак си мисля, че няма да е честно и етично спрямо всяка една двойка, стигнала до този етап в борбата си за дете. Мисля, че трябва да има равнопоставеност.
Според мен изобщо не може да се говори, че не е етично или че е дискриминация. Тези квалификации са силни и неприложими в един такъв случай, в който дарител ще определя на кого да дари средства. Дарителят има право да реши кого ще подпомага и има логика това да са хора, които вече имат неуспешен опит със собствени средства.
*

Nina

• 2643
Според мен изобщо не може да се говори, че не е етично или че е дискриминация. Тези квалификации са силни и неприложими в един такъв случай, в който дарител ще определя на кого да дари средства. Дарителят има право да реши кого ще подпомага и има логика това да са хора, които вече имат неуспешен опит със собствени средства.

Да, но щом дарителят иска да чуе аргументи, ние сме длъжни да ги кажем. Както каза Мели, той ще реши, но е хубаво, че се допитва.

Да, но щом дарителят иска да чуе аргументи, ние сме длъжни да ги кажем. Както каза Мели, той ще реши, но е хубаво, че се допитва.

И точно затова споделям моите аргументи с вас (а по подразбиране и с дарителя) - а те са, че когато избираш на кого да дариш, не бива да смяташ, че има неетични или дискриминативни критерии. Все пак щом разполагаш с ограничени средства, все трябва някак да решиш по какъв критерий да ги дадеш на определен брой хора, а останалите при всички положения ще се чувстват пренебрегнати.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Може да има хора, които дори кредит не могат да вземат от банка или друг вид, за да се финансират. Фондът още е в проект, критериите също, затова коментирам само конкретния дарител. Поради това смятам, че би било по-етично всички да имат еднакъв шанс.
Татяна според мен е права до толкова, доколкото тези безпарични хора трудно могат да бъдат открити и ако дарителят търси само такива двойки е много по-вероятно да попадне на по-малко нуждаещи се. Все пак той едва ли има средствата на ФБР за да прецени хем доходи, хем медицински диагнози... Точно заради това, точно в конкретния случай тези две притеснения не трябва да се вменяват на дарителя.
Ако аз разпределях тези пари нямаше да дам и една паричка на тези, които се свиват в черупките си  и не искат да ходят по протести.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Ако аз разпределях тези пари нямаше да дам и една паричка на тези, които се свиват в черупките си  и не искат да ходят по протести.
и аз , и аз :P
Re: Да имат ли предимство при финансиране сем
« Отговор #59 -: Февруари 11, 2009, 17:03:37 pm »
Гласувам за 2 и 3 точка.Ние сме с един опит за наша сметка.Знам колко трудно е да събереш дадена сума. :(
« Последна редакция: Февруари 11, 2009, 17:05:16 pm от bisko72 »