0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Аз съм за вторият отговор. Материята наистина е деликатна - естествено, че всяка жена и семейство би трябвало да имат еднаква възможност да реализират мечтата си. Но щом така или иначе трябва да се отговори - това е моят избор. Дано занапред се появят повече такива фирми и така мечтаният фонд най-накрая да се задейства. Успех на всички!
*
Много се двоумих как да гласувам!Аз съм за точки 2 и 3, макар че наистина има доза несправедливост!
От една старана е важно дали двойката е инвестирала вече сама средства или не!!!Но...какво да правят тези, които не могат да си позволят тези пари?!Този вариант ги оставя без надежда!!!
Мисля, че критерия - да е доказана необходимостта от инвитро - е по-справедлив!Първо тези двойки нямат друга алтернатива и като предварително се извинявам, но "куцо и сакато" ще тръгне да се възползва от програмата!!!Визирам необвързани жени, които желаят дете, но нямат партньор!!!А такива има доста...
Няма нужда да се хващате за диагнозите, просто в документите, с които се кандидатства, да се упоменава дали  кандидатите имат дете или не.
Това, което написах може би е спам :oops: в контекста на тази тема.
Просто се опасявам, подобна трактовка да не попадне в официални документи(например за фонда).
Извинявам се за спама.

За дебата за опции 2 и 3:
мисля, че хората, които са направили със собствени средства ин витро опити, влизат в опции 2 и 3 едновременно. Не вярвам някой да прави ин витро, без да е необходимо.

« Последна редакция: Февруари 12, 2009, 17:22:47 pm от alia_alia »
Според мен не е етично да се определя по това, че двойката е имала предишни опити. Възможен е вариантът тези опити да не са със собствени средства, а например един опит по каса и един подарен от някого. Освен това стандартът на живот на семействата е различен - едни могат да си позволят да теглят заеми, други не могат. Как се изплаща заем с 250 лв заплата? Мисля, че условието трябва да бъде - двойката да не е ползвала финансиране от държавата или друга организация. В такъв случай момичетата, които нямат шанс с фонда, ще са с предимство. И тези, които не са имали щастието да се възползват от други подобни инициативи на Зачатие - също. Нали сме тук заради всички, а не да гледаме от собствената си камбанария. Иначе мен опция 2 ме устройва.
Поздрави и успех на всички тук!
Напълно съм съгласна с мнението ти eterna.
Да добавя също, че ако средствата от дарението постъпят във фонда и се ползват съвместно със средствата от фонда, възможно е да се обособи съвсем друга нагласа, поради което мисля, че не е етично едни да са с предимство а други не. Ако обаче средствата от дарителя ще се разпределят отделно, те имат пълното право да ги дарят на тези, за които мислят, че са най нуждаещи.
Всички се борим за едно и също, болката и надеждата ни е еднакво силна - някои намират средства по някакъв начин, а други не могат дори за първи опит и се чувстват безсилни...
Надявам се да има все повече момичета постигнали мечтата си, но нека не правим сравнения за това кой, колко трудности преживява, защото на всички ни е трудно да вървим по този път... :(
Аз гласувах за третата опция.Но като чета във форума стана така ,че хората започнаха да мислят така "По добре аз отколкото тя",всеки мисли от неговия мироглед ,че той има по голяма нужда и е с предимство от другия.Мисля ,че няма значение кой колко е направил и дали сам си е поемал инвитро процедурата.Важното е ,че за него няма друга възможнот. Аз съм правила една инвитро процедура от здравната каса. Четох коментар за такива като мен да не участват но имам един въпрос "Колко плаща касата?" ЕДНО НИЩО.От 15 години работим с мъжа ми за докторите. А който кандидатства наистина да му е единсвената възможност за да има дете.Независимо дали е беден или богат. Защото хората които имат пари няма да чакат месеци за да благоволи държавата или в този случай тази фирма, а ще отиде и ще си плати.Пожеланието ми е да не се нападаме кой колко повече се нуждае, а да се надяваме на всяка да и се сбъдне най съкровенното желание.
Жена която мечтае
Първо искам да изразя огромната си благодарност към фирмата-дарител! Чест, почитания и пожелания за много успехи! Дай боже, повече такива благодеятели!
Гласувах по опция 3, защото смятам че наистина трябва да се даде възможност на двойките, минали през ада и което предполага, че са в края на репродуктивната възраст, на финанси и нямат време и възможности за повече опити... От друга страна ми хрумна, ако пък фирмата заложи на лотарийния принцип, дали няма да е по-обективно и всяка двойка, която е доказала нуждата си от тази помощ да разчита на късмет... Ние и без това се надяваме на късмета и Божието чудо...
« Последна редакция: Февруари 12, 2009, 23:03:45 pm от gulieta »
Аз гласувах за втория отговор. Ние сме с мъжки фактор и с едно неуспешно ИКСИ зад гърба си. Предполагам, че ще се включат и двойки с нашия проблем.
Благодаря на фирмата-дарител!
гласувах за опция 2,макар че и опция 4 ми се струва справедлива,защото лотарийният принцип е най-честен.Въпреки,че ми предстои първи опит ин витро,смятам че двойките,които са се охарчили досега доста за един или повече опита от джоба си,са с предимство.Оттам нататък ,със сигурност ще са повече от 20,фирмата дарител да тегли жребий за печелившите.А ние ще почакаме да се вредим другаде за финансова помощ,аз съм съгласна да дам предимство на тези,които вече са в голям разход и без детенце.Дано да им е на успех,а на фирмата Дарител-поздравления и още повече професионални успехи(сигурна съм,че ги има-само добрите хора могат да направят такова нещо-а те са успели...)
Човек трябва да обича избрания начин на живот точно толкова,колкото претенции ще му предяви подир време;и аз го обичам

*
Много ми се иска,да гласувам с опция 2,но няма да е честно.Все пак,ако се гледа финансовата страна,семействата,на които им предстои първи опит,най-вероятно са давали пари за други маниполации.
Благодарности на фирмата-дарител!
*
Гласувах за втора опция макар да бях раздвоена м/у нея и трета,май миносовия баланс на семейния бюджет взе превес над принципите ми.Колко тъжно!!!
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
Гласувах с "не е етично", така както не са етични и ограниченията налагани от Касата и Фонда - години, хормони, брой опити... Винаги има нещо - ами нали заради това пристъпваме към това инвитро. Защото имаме проблем. При мен е един, при друг е друг. Ще ми се по-рядко с мен да се свързват двойки, които знаят как съм забременяла и ме молят за насока :( Има много двойки, които губят години при местни доктори и в един момент се появява и диагнозата ИЯР (щото някой умник им е изписвал 100 пъти клостилбегит примерно) или пък минават някаква възраст и усещат, че биологичният им часовник вече тиктака. Не са правили предишни опити инвитро, защото не са попаднали на подходящия лекар, а не всички имаме достъп до информация.
С две ръце съм за частичното подпомагане и доплащане от двойката на процедурата. Така повече двойки ще получат помощ. Парите естествено да се привеждат директно на клиниката за конкретните пациенти.
Благодарна съм на фирмата, която се е заела с тази благородна кауза! И то в условията на финансова криза. Пожелавам им доброто им дело да бъде възнаградено и догодина да имат възможност да подпомогнат поне още една двойка повече.

*
   Здравейте! Изключително рядко се включвам по дадена тема, но този път не успях да се увладея и да не изразя мнението си, макар и с риск да обидя някои.
   Лично аз не съм ви конкуренция, нямам намерение да правя втори опит. Борбата ми бързо приключи, причините са много. Болката ми ще си остане за цял живот, може и след години да съжалявам...
   Та по темата. Сигурна съм, че всички, които са изразили мнение, че тези които са правили повече опити трябва да са с предимство са на края на финансовите си възможностти, затънали в дългове и отчаяни. Прави са! Но замисляте ли се за двойки, които нямат средства и за един опит? Всичко е много относително и според мен дарителят трабва да си избере критерий, ако му е трудно да го разиграе като лотария. Тогава няма да има пренебрегнати. Ако имаш късмет ще спечелиш!
   Прекланям се пред всяка една от Вас за силата, която има да се бори до край!

Аз гласувах за точка2.Според мен е логично хора които са печелили от някъде помощ да дадат шанс на други.Не мисля че помоща на здравната каса е помощ,а по-скоро подигравка с нас.
Другото за което си мисля че е добре е всички да кандидатстват и да се изтеглят 20човека.Да се разгледат техните документи и ако всичко е реално те да спечелят, ако не ще бъдат изтеглени други.
Това го е предложил и някой друг.Просто лотария и така няма да има сърдити.

*
Струва ми се, че след като Фондът ще финансира по 3 безплатни процедури за много двойки, би било хубаво с дарителски средства, които са извън фонда, да се подпомогнат двойки, които са с отрязани възможности да се възползват от фонда и трябва изцяло сами да финансират лечението си. Дарителят би могъл да си избере между такива двойки.

Гласувах с: Писна ми да има ограничения.

По трета точка мисля, че едва ли някой, който няма нужда от ин витро, ще тръгне да си прави процедури.
гласувах за втора опция.
Първо искам да благодаря на хората които ще помогнат и надявам се сбъднат желанието на не едно семейство!
Ще използвам повода, като става въпрос за благотворителност да вметна нещо, което може би на много от вас ще се стори неуместно.....но смятам-основателно.
На вътре съм в тези неща и твърдя , че Църквата не е бедна институция и именно хората оглавяващи я според техните Устави трябва да оказват благотворителна дейност.
Има ли начин да потърсим помощ и от там-официално писмо, подписка , или нещо подобно
*
Много е хлъзгава темата и много много се притеснявам да пиша в нея.
Но ще ви обясня защо гласувах за втора опция.
Много е трудно за някои семейства да съберат дори за първи опит парите, защото не са малко. Но представете си колко е трудно, когато си ги събрал с хиляди зора, с кредит, с лишения и опита се окаже неуспешен. Затова съм за предимство за тези момичета, които вече имат неуспешни процедури...
Благодарности за фирмата и нейното ръководство!
Напълно подкрепям това мнение и гласувах за опция 2.
Благодарности на фирмата за благородното решение. Право на всеки дарител е да реши на кого да дари, така че следва да се уважава решението на дарителя.
*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Както и да го сучем, става въпрос за пари!
Според мен предимство трябва да имат семейства, които са финансирали сами ин-витро процедура, а не по принцип имащи такава зад гърба си.
*
Избрах втората опция. Ако една двойка е успяла да събере пари за една процедура то събирането на средства за втора и трета процедура става все по-трудно, а това налага и отлагане във времето или невъзможност за следващи опити. Но ако има двойки, при които начинът е само инвитро и поради някаква причина не могат да се възползват от фонда, то смятам, че предимство трябва да имат те.
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Адмирации и Благодарности за  :flower:Дарителите!
Гласувах за втората опция!
Подрепям казаното от Fauna и Cygnus!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)