0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Здравейте, момичета и момчета!
Моля, вземете отношение по следния казус:

Известна българска фирма* има желание да направи дарителска инициатива и да спонсорира инвитро процедури за около 20 жени годишно. Сдружение Зачатие е поканено като партньор в инициативата.
Вчера имахме работна среща, на която трябваше да уточним параметрите на кампанията. Притесненията на фирмата са свързани с факта, че могат да подпомогнат само 20 двойки годишно, а кандидатстващите ще са много повече.
Тогава от тях дойде предложението за изискване двойката да има реализирана поне една инвитро (икси) процедура. Според тях по този начин се постигат няколко цели:
- подпомагат се двойки, които вече и без това са обременени финансово заради предишна процедура/и
- документацията за кандидатстване се съкращава и се предоставя копие от документ за извършена процедура (протокол от лекуващия лекар)
- гарантира се, че ще бъдат подпомогнати реално нуждаещи се двойки, без опасност да има фиктивни кандидатури
- по естествен път се намалява броят на кандидатстващите, което води и до по-малък процент на разочарование сред неспечелилите.

Моля да отговорите до петък дали смятате, че такова ограничение е приемливо за вас.
Темата е отворена за коментари и предложения и ще бъде предоставена за анализ на фирмата-дарител.
На въпроси, свързани с други аспекти от благотворителната кампания, за момента няма да отговарям.

Благодаря за отделеното време!

* Моля, не спекулирайте с предположения за името на фирмата, съвсем скоро ще го научите. Постинги с гадаене кои ли може да са дарителите, ще бъдат изтривани!

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Гласувах с втората опция.
Браво, че има такива фирми, добри хора !
Ultra поздрави ги от нас
Благодарим Ви Д-р Александров!
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
И аз гласувах така. На мен ми престои първи опит, но смятам, че така ще е справедливо.
И от мен поздравления за фирмата!
*
Аз също гласувах с втората опция. Моля да ме разберете правилно, ще ми се да има за всички кандидати, но разсъждавайки от моята камбанария (три опита инвитро неуспешни и вече една махната тръба от извънматочна) гласувах така.
Успех на всички и каквото и да реши фирмата, ще е добре!
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

*

sneki97

• *
  • 36
  • това което не ме убива , ме прави по силна
Аз също съм за втора опция..,дано не се сърдят момичетата знам,че всеки има право.Изминала съм дългият път от разочарования на три извънматочни бременности и два неуспешни опита инвитро.Всичко съм си плащала от мен.Вече нямам средства и съм на 35 години.МНОГО СЕ НАДЯВАХ НА ТАЗИ ПРОГРАМА.Успех на всички.....
*
И аз гласувах за втората опция. И с риск да си навлека гнева на някого, предлагам да има още едно ограничение - този първи опит да е бил за собствена сметка т.к. има и други фирми, които финансират инвитро опити, а и нали чакаме всеки момент да заработи и Фонда - догодина ще има вече двойки, които ще имат и те неуспешен опит зад гърба си, но финансиран от Фонда.
Благодаря и аз, че има такива хора! Дано и други да последват примера им!
И аз гласувах за втората опция . Може на някой да му се стори егоистично,нозад гърба си има три опита ин витро ,единият завършил с извънматочна бременност ,а вече съм на 35. Вечен нямам сили да правя сметки и комбинации  за намиране на пари за следващия опит ,дай боже да е последният. На фирмата едно голямо благодаря. Дано в България има повече такива фирми.Пожелавам им още по успешена година :bighug: stork-boy
*

sneki97

• *
  • 36
  • това което не ме убива , ме прави по силна
И аз гласувах за втората опция. И с риск да си навлека гнева на някого, предлагам да има още едно ограничение - този първи опит да е бил за собствена сметка т.к. има и други фирми, които финансират инвитро опити, а и нали чакаме всеки момент да заработи и Фонда - догодина ще има вече двойки, които ще имат и те неуспешен опит зад гърба си, но финансиран от Фонда.
  Литето това е много добра идея и аз я подкрепям. osi_9
 Гласувах за втората опция с една забележка , от въпроса в анкетата не става ясно каква точно е процедурата. По-скоро третата опция е конкретно за ин витро процедура.
Но се опирам на постинга на Ултра и по тази причина смятам ,че цялата анкета касае ин витро/икси процедури.
Подкрепям идеята на Liteto ,опита да е направен за сметка на кандидатите .
И добавям , може би е добре с предимство да бъдат двойки с два и повече опита за тяхна сметка.
Гласувах с третата опция - доказано ще е, че за са ин витро / икси процедура. Не се омаловажавам останалите процедури, където се харчат много пари, но при АРТ средствата набъбват доста. Затова съм съгласна, че след като материалното положение на двойката е отежнено с един или няколко опита и често имат и кредити за връщане е добре да им се помогне.
Може би 2 и 3 опция може да се слеят, в смисъл двойката е дала собствени средства и е доказано че са за ин витро. Аз се чудех кое от двете да избера, но се спрях на 3.
*
И аз гласувах за третата.
*
Re: Да имат ли предимство при финансиране сем
« Отговор #11 -: Февруари 11, 2009, 09:33:41 am »
Гласувах с третата опция - доказано ще е, че за са ин витро / икси процедура. Не се омаловажавам останалите процедури, където се харчат много пари, но при АРТ средствата набъбват доста. Затова съм съгласна, че след като материалното положение на двойката е отежнено с един или няколко опита и често имат и кредити за връщане е добре да им се помогне.
Може би 2 и 3 опция може да се слеят, в смисъл двойката е дала собствени средства и е доказано че са за ин витро. Аз се чудех кое от двете да избера, но се спрях на 3.

И за мен 2 и 3 са почти едно и също (може да имат процедура финансирана от някой друг). Все пак най важното е да се гарантира нуждата от тази толкова сложна и скъпа процедура. Ако тепърва трябва да се доказва че имаш нужда от процедурата със сигурност ще се намалят средставата за да се плаща на медицински консултанти които да отсяват документите. Аз гласувах за 3.

ПС: А и чисто статистически така успешните процедури от дарениято ще се увеличат :-)
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Гласувах за втората опция но и аз мисля, че 2 и 3 биха могли да се обединят:)
*
И аз гласувам за втората опция като добавям и това

И добавям , може би е добре с предимство да бъдат двойки с два и повече опита за тяхна сметка.
*
Аз гласувах за 2 опция, като съм съгласна с Black_rose, че 2 и 3 могат да се обединят. Но пък Ултра е посочила, че фирмата има желание да финансира 20 жени за инвитро, значи че точно такива процедури ще се финансират.
*
Моето мнение съвпада с това на заяка.
И аз се присъединявам към предложението не Литето.
Добра инициатива, браво на дарителите  :D
И аз се присъединявам към мнението, че трябва да са финансирали сами досегашните си опити. Съгласете се, в този случай финансовото натоварване е непосилно за много семейства.

lb2f
*
Въпреки, че на мен ми предстои четвърти опит след 2 месеца, гласувах с "Не е етично". Защото:
Вярно, знам как се финансират от джоба 4 опита, знам как се събират парите за тях. Но не е етично спрямо онези, които не могат да направят дори и един, поради липса на средства.
Нали се борим НЗОК да покрива по 3 опита на двойка?!?! Погледнато от тази гледна точка, тези, които не са правили нито един опит, би трявало да са против покриването на повече от един от касата, за да има за повече двойки поне един шанс.
В този дух на размисъл мисля, че е редно всички да са равнопоставени. Всеки, опрял до чуждо финансиране, не го прави от алчност, а от нужда.
НО! Фирмата дарител (адмирации за нея, която и да е!), в качеството си на даващия, има пълното право да реши на кого да даде. И пълното право да поставя условията. Каквото и да реши, дори аз да съм в отпадащата група, одобрявам и аплодирам инициативата й!
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
Гласувах за втората опция.