Май само при мен приемът на "Витекс" не доведе до желания резултат, даже напротив
Може би изобщо не е трябвало да го пия, ама нали на опаковката пише: "при нарушен хормонален баланс"; "при тежък и НЕРЕДОВЕН менструален цикъл"; при ЛИПСА на менструация" и т. н.
Е, точно такива са ми проблемите, но уви. Пих "Витекс" 2 месеца, през което време не засякох ни овулация, ни менструация, положителен тест пък - въобще! Накрая се наложи пак да предизвиквам М, щото към средата на третия месец вече се пуках по шевовете от напрежение. Междувременно спрях билковите таблетки.
Едва ли точно те са довели до тази продължителна липса на менструация, но... Някъде прочетох следното:
"Витекс" не се препоръчва при
нередовни и оскъдни цикли, защото може да влоши състоянието" (цитирам по памет, в момента не си спомням къде точно го четох това). А моите са точно такива от 2 -3 г., преди едва смогвах да сменям превръзки, течеше като водопад
Може би М е намаляла в резултат на Диането, което пък съм пила няколко пъти заради поликистозните си яйчници
Но това в случая не е толкова важно. По-интересното за мен е дали все пак билката наистина трябва да се избягва при определени проблеми, при кои точно и с какво може да се замести, в смисъл нещо друго безобидно като хранителна добавка, което да помага за регулирането на хормоните?
Пишете каквото знаете по въпроса