Здравейте!
Казвам се Яна и в момента не правя опити за забременяване, но тези от предишни години са били неуспешни и може би за добро. Често влизам в този форум и бг-мама и това ми дава възможност да науча много полезни неща. Надявам се да бъда полезна и на някой от вас със своя споделен опит. Информацията ми е свързана с билката витекс агнус.
Винаги съм имала нередовна менструация с кратки периоди, когато е била редовна. Имала съм интервали от едната до другата и до 3мес. Леченията, които съм преминала са били с временен ефект, медикаментозни. Изследвала съм хормони FSH, LH, прогестерон, тестостерон, пролактин - всички в норма, изключвайки ниският прогестерон. Не съм проследявала овулация на УЗИ, с тестове съм установявала, чрез базална температура рядко съм виждала двуфазност, освен когато съм пила прогестеронов препарат.
Преди няколко години моя близка, която работи в магазин "Лечител"ми препоръча да пия финландски таблетки Femicaps, които имат регулиращ ефект върху менструационния цикъл. Вярвам, че билките биха могли да помогнат, но в никакъв случай не съм била абсолютно сигурна, че имат ефект. Затова бях отчасти предубена относно действието на въпросните таблетки. Пих ги няколко месеца и резултата беше редовна менструация - всеки месец както рядко ми се е случвала за дълги периоди. Естествено аз се поуспокоих, че нещата са се нормализирали и направих пауза от няколко месеца. Може би половин година. В един момент старата ситуация започна да се повтаря. Реших да си купя отново, но се оказа, че вече не се внасят, и като техен заместител мога да ползвам други таблетки със същото действие на същия производител - Фемиуел. Резултат от пиенето им не се появи. Преди няколко месеца ровейки се в интернет влезнах на страницата на въпросния производител и реших да разгледам съставките на двата продукта и да сравня по какво се различават. Установих, че първият препарат, който даде ефект съдържа билката витекс агнус. Потърсих доста неща за билката, за препарати, които се предлагат в България и я съдържат. Навсякъде пише, че регулира ни вата на хормоните, по специално LH, прогестерон, понижава високия пролактин и избрах прапарата Агнес / Хербамедика също предлагат подобен препарат/ на производител Фортекс. Струва около 7-8 лв. за 60 табл., които стигат за два месеца. Купих си го и започнах да го пия. Менструацията ми закъсняваше повече от месец. Пих го два месеца. даде резултат след 1м. Сега ми е втори цикъл и очаквам да ми дойде до няколко дни. Тоест вече два цикъла идеална двуфазна графика, обилна цервикална слуз, предполагаема овулация 14 ден, чак не мога да повярвам. Продължавам да го пия. Изключително изумена съм от резултата. Друго не мога да кажа, освен че вярвам в действието на билката витекс агнус.
Успех на всички и нека новата година ви донесе много форумски бебета!