Първото уточнението засяга чл. 26,1, ж) – ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието
Предложение: ж) ендометриоза след лечебен курс с агонисти на гонадолиберина по програма на НЗОК, след края на което в продължение на 6 месеца не е настъпила бременност
Мотиви: От години съществува програма за лечение на ендометриозата чрез скъпо струващо лечение с агонисти на гонадолиберина, заплащано от НЗОК. След такова лечение не малко жени забременяват и не е необходимо да постъпват в програма за АРТ. Само тези жени, при които след края на лечението не са забременели в продължение на 6 месеца да могат да бъдат включвани във Фонда за асистирани репродукции. Това би прецизирало контингента, подлежащ на АРТ.
1. В някои случаи лекарите препоръчват оперативно лечение и ВЕДНАГА след него ин витро, БЕЗ лечебен курс с медикаменти.
Абсурдно е да се задължават всички жени да минат такъв курс на лечение, особено ако лекуващият ги специалист по стерилитет е преценил, че в техният случай не е препоръчително. Чела съм във форума за такива случаи – дано се включи някое момиче.
При моята втора операция се установи рецидив на ендометриозата и пристъпих направо към ИКСИ.
2. Касата заплащаше лечението на ограничен брой жени годишно (не зная дали и сега е така). Какво става с жените, които са се лекували за своя сметка (поради изчерпване на лимита за финансиране) ?
Първата ми операция беше м.Октомври (преди 4 години) и бройките бяха свършили. Тъй като ми бяха оставили неизчистени ендометриозни огнища, ми беше казано, че не мога да чакам няколко месеца, за да излязат бройките за следващата година, а трябва веднага да започна лечение. Наложи се сама да си закупя лекарствата. Инжекциите ми биеше докторът, който ме оперира, но в частния си кабинет – нямам никакъв документ, че изобщо съм провеждала лечение.
3. Според мене колкото по-малко ограничения залегнат в правилника, толкова по-добре. Все пак трябва специалистите по стерилитет да определят индивидуално лечение за всеки отделен случай.
Не виждам логика в това условие за безплатно финансиране по дадена програма да е да си ползвал безплатно финансиране по друга програма.