Този цитат е от Ани,смятам го подходящ за отговор.
Фондът ще помага на двойки с първичен и вторичен стерилитет.
Т.е. - ще помага и на двойки, които вече имат деца.
Мисля, че аз бях единствената, която искаше поне първата година с предимство да са семейства без деца.
Отхвърлиха искането ми с мотива, че е дискриминативно и че прекалено много ще усложни процедурата по кандидатстване.
Фондът имал либерални изисквания , така каза д-р Владимиров в проведеният разговор на скоро по радиото.
В същото време т.нар. медицински изисквания за ФСХ и възраст , които коментираме обширно тези дни, явно не влизат в либерализацията.
От друга страна , това са първите крачки на този Фонд и несъвършенствата му са допустими.
Петък е срока до който можем да реагираме по Проекта.
Потрудих се тези дни да се запозная със Закона за закрила от дискриминация.
И ето какво ми прави впечатление:
Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
.....................................
(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.
.....................................
Допълнителни разпоредби
§ 1. По смисъла на този закон:
......................................
7. "Неблагоприятно третиране" е всеки акт, действие или бездействие, което пряко или непряко засяга права или законни интереси.
......................................
15. (нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) "Специфични обстоятелства" са обстоятелства, свързани със социален, здравословен и семеен статус, възраст и други подобни, които не водят до дискриминация на основата на пол.Конституция на РБ
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
Правата на пациента:
Аз съм здравноосигурен. Имам право на:
достъпна и качествена здравна помощ;
..........................
високоспециализирани медицински дейности;
Изводите ми до тук,
Как комисията прецени ,че предимствата на първичен пред вторичен стерилетет е дискриминация(аз лично не го чета в закона....), а дискриминира по възраст чл.4 ал.1 и по "специфични обстоятелства" по § 1 т.15 от ЗЗД , и това
не е дискриминация.
Правя едно отклонение , не съм от засегнатите по възраст и ФСХ , нямам нищо против от Фонда да се възползват всички нуждаещи се,но
ИМАМ ПРОТИВ ДА СЕ НАРУШАВАТ ПРАВА!Ако комисията по Фонда и министъра на здравеопазването не се съобразят с тези права,ще се наложи да се търсят чрез Комисия за защита от дискриминация.
Там , обаче няма да стане с имейли , иска се лично подписано възражение от всички засегнати.