0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: има ли нещо ново?
« Отговор #160 -: Февруари 14, 2009, 10:58:41 am »
family_yordanovi, не знам дали следите информацията относно фонда , но на този етап той все още е в проект.
Връзка с МЗ има на сайта им,
http://www.mh.government.bg/.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #161 -: Февруари 15, 2009, 11:59:08 am »
Пак горчиво ще се съглася , че има недомислици , но мен най ме дразни възрастовото ограничение. На кой му хрумна ,че до 43 си годна за майка , а на 43 и 1 ден вече не си....Имам приятелка , която прави 2 ин-витра при д-р Табакова От второто на 43г роди близнаци - момченца . 1г по-късно естествено си забременя и роди още 1 момченце - да са им живи и здрави . На 50г имаше първокласници и 1аборт , вече хващаше от въздуха. Поради някаква природна смешка нейните репродуктивни възможности бяха в пик след 43г . Какво дава основание на лекарите да зачеркнат жините след 43г ... недоумявам и много се гневя ...

Аз също мисля, че най дразнещото е възрастовото ограничение. Жалко е че лекарите са тези които са предпочели то да остане.

Искам да уточня този момент, защото така се остава с впечатление, че лекарите по медицински критерии са за вързастово ограничение. Това не е вярно. Проблемът е, че ще се изисква успеваемост, за да се сключи договор с фонда. Ако успеваемостта не се отчита, както е прието по света, според причините, възрастта и т.н., а се гледа общата успеваемост, ясно е, че клиника, която работи с тежките случаи на изчерпан резерв, почти липсваща сперматогенеза, възрастни пациенти и т.н., ще има по-ниска успеваемост и съответно няма да може да сключи договор и да работи по тази програма. Получава се нещо като параграф 22 и стремежът на сдружение Зачатие е това да се избегне, като се определят ясни критерии за отчитане на успеваемостта на клиниките.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #162 -: Февруари 15, 2009, 12:13:22 pm »
Мели , не съм съгласна с доводите ти и моля да вникнеш в моите - държавата ни има виновност към жените наближаващи и превишаващи прага 43 . Какво имам предвид - когато връстничките ни по света са имали право на опити и са ги правили и са забременявали и са отчитани успеваемост и прочие - ние днешните 40годишни обикаляхме безпарични по кварталните гинеколози и се повредихме вместо да си помогнем .
Моето мнение е , че в този момент и за няколко години напред не бива и е жестоко да се пренебрегват 43 и т.н. годишни , а да се отчете факта , че макар и със закъсняла дата е нужна човещина и пари , за да си пробват и те късмета , въпреки ниската успеваемост .
Коефициентите, точките или както там се казват за отчитане на тази успеваемост може да са различни за клиники обслужващи жени под и над 43г - сигурно има начини , нужна е малко емпатия към болката .
Надявам се , че изясних тезата си . Жалко за нас и прехода, който ни стовариха на главите , дано младите са пощадени ....
« Последна редакция: Февруари 15, 2009, 12:15:47 pm от Депрес_ия »
Преди да си създадено, аз те исках!
Преди да си родено - те обикнах!
В съня си видях лицето ти и знаех , че съм влюбена!
Преди да си заченато, аз знаех , че ще умра за теб!
Това е чудото на неосъществената майчина любов!
Моята любов!

Дневникът на New Love
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45823.msg827306#msg827306
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #163 -: Февруари 15, 2009, 12:17:16 pm »
Вили, ако прочетеш внимателно, ще видиш, че точно твоята теза защитавам аз лично, както и сдружение Зачатие като страна в работната група.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #164 -: Февруари 15, 2009, 12:33:22 pm »
Има, започвам веднага. Ани е заета и по-късно ще влезе, но ми предаде основните неща. Пиша бързо докато ми е в главата и си разчитам йероглифа.
Резултати от заседанието на работната група за фонда на 06.02.2009 г.

1. 43 г. остава ограничението (по наст. на лекарите), отпада точка 2 в член. 27

Ето тази информация съм имала предвид пишейки че лакарите са против.
Надявам се че се осъзнава, че това възрастово ограничение пречи въобще да се правят процедури в Б-я,  не става въпрос само за ползване на средства от фонда. Знам че сега внимението е фокусирано в създаването на фонда и навярно Наредба №28  няма да бъде променена. И така излиза, че и сам да намериш средства, трябва да правиш процедура в чужбина. И вече имаш куп нови  проблеми.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #165 -: Февруари 15, 2009, 12:46:40 pm »
Да, така е. Това е едно от недомислията в тази наредба, което препраща пациентите към клиники извън страната. Наредбата може да бъде променена със заповед на министъра.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #166 -: Февруари 15, 2009, 19:56:04 pm »
Да, така е. Това е едно от недомислията в тази наредба, което препраща пациентите към клиники извън страната. Наредбата може да бъде променена със заповед на министъра.

Не със заповeд. Наредбата може да бъде изменена с друга наредба на министъра на здравеопазването в която се посочва кои текстове се изменят и как. Но важното е че това е акт на МЗ и негово е правомощието за изменение.
*
« Отговор #167 -: Февруари 16, 2009, 08:58:46 am »
Именно, изменение на наредба става със заповед на съответния министър като във заповедта се посочва кои текстове се изменят :wink:
*
« Отговор #168 -: Февруари 16, 2009, 12:37:47 pm »
Не съм съгласна. Нормативните актове са различни, но те си имат степени. Всеки нормативен акт се изменя със същия по степен нормативен акт. Така  акта с който евентуално може да бъде изменена НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция ще е Наредба за изменение на Наредба №28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция.
Ако се прави и допълнение ще е съответно Наредба за изменение и допълнение  на Наредба №28.... Министъра може да издава и заповеди /за други неща/, но когато материята е уредена с наредба тя се изменя с наредба в която се посочва само  кой текст от старата се променя. И този  вече нов текст  замества стария текст от съществуващата наредба. Ако се изменя или допълва закон, то това става със Закон за изменение и допълнение на Закон...... и т.н. за всеки нормативен акт. Има и други подробности но не му е тук мястото..... :wink:
 Чл.11 ал.ІІІ от Закона за нормативните актове - Нормативните актове се отменят, изменят или допълват с изрична разпоредба на новия, изменящия или допълващия акт.

Щеше обаче да ми е приятно да прочета, че скоро ще се измени Наредба №28 в частта относно възрастовото ораничение.
« Отговор #169 -: Февруари 16, 2009, 14:50:42 pm »
А от някъде можем ли да видим променения правилник от 13.02.09г.?  :sorry: ако много бързам...
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #170 -: Февруари 17, 2009, 10:28:58 am »
Все още не ми е пратен. Вчера им припомнихме да го изпратят, чакаме...

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
« Отговор #171 -: Февруари 17, 2009, 10:53:38 am »
Прочетете днешният държавен вестник побликуваха създаването на център за фонда за асистирана репродукция, в срок от 30 дни трябва да излязат и условията
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #172 -: Февруари 17, 2009, 16:17:14 pm »
Изтрих последните 3 мнения, за да не разводняваме темата.

Дойде променения правилник, прилагам го като файл.

« Отговор #173 -: Февруари 17, 2009, 16:44:56 pm »
Ултра , благодарности за своевременната информация!
Още чета , но да питам.. :oops:
Цитат
б) за индикации по чл. 26, ал. 1, т. 2: документи от извършването на два или повече спермални анализа в протежение на най-малко 3 месеца между първия и последния в повече от едно лечебно заведение, получило разрешение по чл. 131, ал. 1 от Закона за здравето. Ползват се критериите на Световната здравна организация (СЗО) за нормоспермия като е желателно поне едно от изследванията да е с морфология, оценена по стриктните критерии на Крюгер

Тук никъде не е фиксирано време , означава ли това ,че можем да ползваме изследвания от предходната година , например?

Цитат
2. Етапна епикриза, в която задължително се отбелязва и липсата на контраиндикации съгласно Наредба  № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукци
Цитат
(2) Медицинската документация се подготвя от лечебно заведение

Кой подготвя етапната епикриза , защото във втория цитат е дефинирано просто - лечебно заведение , това би могло да бъде всяко такова или...?

Цитат
Чл. 34. (1) Лицата по чл. 33 разглеждат документите и изготвят доклад по всяко постъпило заявление, който съдържа
....................
4. предложение за размера на отпусканата парична сума.
...............
Този индивидуален подход ми харесва ,само дано е реалистичен.
« Последна редакция: Февруари 17, 2009, 16:53:32 pm от Eфирче »
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #174 -: Февруари 18, 2009, 11:26:11 am »
Ще помоля за още коментари, предполагам, че утре ще е последната среща за фонда.

*

altea

• 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
« Отговор #175 -: Февруари 18, 2009, 11:35:26 am »
Моля да ме извините ако се повтарям,но при положение,че ще ползвам донорска яйцеклетка и разбрах,че фонда няма да финансира донацията на овоцити то в моя случай мога ли да разчитам на финансиране само на икси процедурата понеже този АРТ метод ще се финансира или такова случаи няма да се подпомагат? Просто да си изясня за да знам как да си организирам самофинансирането.
« Отговор #176 -: Февруари 18, 2009, 11:39:45 am »
Чл. 31, ал.1, т.1 д)
"д) за индикации по чл. 26, ал. 1, т. 5: данни за безплодие в период поне от две години като за лечение на проблема са реализирани поне четири цикъла с IUI."

Трябва да се приложат доказателства за 4 инсеминации ли?
Не може ли да се приложат доказателства за проведени ин витро процедури, вместо инсеминации?
И тези доказателства в каква форма трябва да са- декларации или нещо друго?
« Отговор #177 -: Февруари 18, 2009, 11:57:38 am »
Цитат
Чл. 31, ал.1, т.1 д)
"д) за индикации по чл. 26, ал. 1, т. 5: данни за безплодие в период поне от две години като за лечение на проблема са реализирани поне четири цикъла с IUI."

Трябва да се приложат доказателства за 4 инсеминации ли?
Не може ли да се приложат доказателства за проведени ин витро процедури, вместо инсеминации?

При нас положението е такова. Нямаме нито една инсеминация, но имаме 3 ин витро и 1 икси.
Освен това не можах да разбера относно индикациите - само при проблем с тръбите ли ще се одобрява, а в случай, че тръбите са там, но от страната на проходимата е отстранен яйчника?
« Отговор #178 -: Февруари 18, 2009, 13:36:36 pm »
а) Azoospermia, при положение, че са налице данни (клинични и хистологични)
за наличие на достатъчна сперматогенеза;

Според това, тези които сме със донорство няма да да мижем да кандидатстваме така ли е?

« Отговор #179 -: Февруари 18, 2009, 13:56:23 pm »
Чл. 31, ал.1, т.1 д)

И мен ме интересува този въпрос - как ще се доказват 4-те инсеминации? Аз имам инсеминации, а в момента посещавам друга клиника?