Не зная дали не е късно, но след поредния прочит на правилника при мен изникнаха още въпроси и неясноти.
[b]Чл. 9. Директорът на фонда се атестира на всеки три години срок до 3 месеца след изтичане на срока от предходното атестиране[/b]
Не е ли това твърде дълъг срок ?
Чл. 12.(1) Атестацията се провежда от комисия, определена от министъра на здравеопазването.
Ще има ли представители на обществения съвет в тази комисия ?
Чл. 25. (3) Фондът не извършва финансиране извън ал. 1 и 2, включително
2. изследванията, необходими като минимум съгласно Наредба № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция (обн. ДВ. бр.55 от 2007г.)
А ще иска ли фонда при кандидатстване за отпускане на помощ тези минимум изследвания? На практика ще се получи неколкократно безмислено правене на изследвания, както беше със здравната каса.
Чл. 27. Не се извършва финансиране по реда на този правилник, независимо от наличие на индикациите по чл. 26 в следните случаи:
1. съществуват кoнтраиндикации съгласно Наредба № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция
2. лицата са извън репродуктивна възраст.
3. наличие на яйчников резерв:ФСХ не повече от 12.0 mIU/l или АМХ по-малко от 1.0 ng/ml.
Прословутия и толкова много коментиран член.27. Само , че тук аз имам въпроси по т.1. Някакъв специален документ ли ще се представя , как ще става доказването ,че няма контраиндикации. И кой ще издава този документ , ако ще става с документ? Преди около половин година , когато община Варна реши да финансира инвитро процедури , също искаше такъв документ. На практика се оказа, че няма кой да го издаде. Лекаря специалист инвитро казва да ти си за инвитро , но аз не мога да ти издам такъв документ защото може да имаш някакво заболявание , за което аз не зная. Личния лекар казва аз не съм инвитро специалист , за да преценя дали има контраиндикации за инвитро. А по наредба 28 контаиндикациите са страшно много , само като пример - наличие на противопоказания за зачеване, износване и родоразрешение на бременност- тук могат да се включат куп заболявания като диабет,епилепсия, хипертония и т.н.
Чл. 29. (1) За сключване на договор по чл. 28 лечебните заведения подават заявление до директора на фонда в десет дневен срок от влизането в сила на Правилника.
А ако лечебното заведение не подаде документи в този срок , какво става? Или нови лечебни заведения? По скоро би трябвало да няма срок според мен.
Чл. 31. (1) За организационно и финансово подпомагане за извършване на дейности по асистирана репродукция жената, която желае да се подложи на ин витро процедура подава заявление по образец съгласно приложение № 2, към което прилага
2. Медицинска документация, удостоверяваща липса на контраиндикации съгласно Наредба № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция.
Какво точно ще включва тази документация ???
Чл. 34. Лицата по чл. 33 разглеждат документите и изготвят доклад по всяко постъпило заявление, който съдържа
4. предложение за размера на отпусканата парична сума
Нали сумата е до 5000 лева. Означава ли това, че на едни ще се отпусне една сума , а на друг друга ?
Чл. 36. (1) Общественият съвет провежда заседания не по-малко от веднъж месечно. При насрочване на заседанията се вземат предвид сроковете за произнасяне Веднъж месечно е твърде малко, като за начало докато заработи фонда трябва да доста по-често.
Чл. 40. Паричната сума, определена със заповед на директора, се отпуска на лечебното заведение, избрано от заявителя и се изплаща на лечебното заведение по банков път в срок до 14 дни след представяне на:
1. медицинска и финансова документация за извършените дейности по чл. 25, ал.1.
2. декларация от заявителката, че лечебното заведение и е предоставило информация за всички дейности и цени преди извършване на дейностите по асистирана репродукция.
3. протокол, подписан от заявителката и лечебното заведение, в който са описани всички извършени дейности и приложени лекарствени продукти
На практика това означава , че процедурите ще се финансират от инвитро центровете, а след това ще си чакат парите от фонда. Дали разполагат центровете с този ресурс и въобще какво е мнението на центровете по този въпрос?
Стана доста дълго , но дано не е късно и съм полезна по няккаъв начин.