Първо-честито, eti4ka и много щастие ти желая!
По време на бремеността всеки ти казва - пази се много. Но от какво да се пазиш? От падащи предмети ли, да не пресичаш на червено, да не настинеш?
Ще напиша няколко неща, които очерта д-р Сигридов и за които беше много прав. Ще те уплашат можеби, но е по-добре да ги знаеш и да ги мислиш, заедно с останалите задължителни прегледи за която и да е бременност.
По в началото се следи шийката на матката и в 90% от случаите(според д-р Сигридов) се прави превантивен серклаж, до колкото помня до 18та седмица,може и да бъркам, който не е страшен, самото лежане в отделение "патология на бременността" е малко подтискащо,но серклажа върши страхотна работа за триплодна бременност.
Аз бих посъветвала: всеки месец или на три седмици: ПКК, СТЕРИЛНА урина и влагалищен секрет за изследване - за да се хване навреме евентуална инфекция, която да повреди околоплодния мехур на някой от тризнаците и да се родят преждевременно (както стана при мен). Триплодната бременност изглежда изтощава доста повече от едноплодна-не знам така ли се казва. Другия враг е грипа с температура.
Както ме посъветва неонатоложката в чийто ръце са сега децата ми: стриктно следене от опитен с триплодни бременности специалист и при някакво съмнение за препятствие в бременността- подготовка с кортико стероиди в болница.
И колкото и да не ми се иска да си призная - спокойствие, лежане и стига с тази работа и тези пари. Психичното и емоционално здраве е равно и на биологично здраве.
Сигурно съм нетактична, пиша набързо,прощавай! Не се тревожи, напоследък се родиха няколко тройки дечица в 35-36 седмица с чудесно тегло и здраве, и ти ще си от тях
На добър час и много късмет в това прекрасно изживяване
!