"Александрийски квартет" се смята за шедьовър в литературните среди. Мога да кажа, че стилът на автора в тези книги е много интересен и впечатляващ, но се четат трудно и бавно.
любопитна подробност е, че авторът Лорънс Даръл е Лари - най-големият брат на Джерълд Даръл, станал изключително популярен с трилогията си "Моето семейство и други животни", в която Лари е основен герой.
обожавам тази трилогия и я препоръчвам горещо на всички. останалите книги на Джери Даръл са повече съсредоточени върху животните и не ме интересуват, а Лари е невероятна скица, но така и не се осмелих да му прочета творбите.
Нали тази година ще съм в трети клас и ги чета сега. Т.е. чета първата книга от трилогията.
Слънчевият Корфу (Corfu trilogy)
1. Моето семейство и други животни (My family and other animals, 1956)
2. Птици, животни и роднини (Birds, Beasts and Relatives, 1969)
3. Градината на боговете (The Garden of the Gods, 1978)
Дано не греша!
Та "Моето семейство и други животни" е доста лека за четене. В никой случай не се чете трудно и бавно. Ако Лари е Лорънс Даръл, сигурно и аз не бих се осмелила да започна неговите книги.
Другото, което прочетох на морето са "Антон и Точица", "Летящата класна стая" и "Двойната Лотхен", "Роня, дъщерята на разбойника" и "Пет приказки" на Валери Петров. Колкото и да е странно всичките са интересни, неангажиращи и... подходящи за 9-годишни. Е може би само класната стая е за мааалко по-големи. А петте приказки може и за доста по-малки. А и една седмица е достатъчна за всичките, ако сте ги пропуснали на времето.
Сега започвам Хари Потър. И продължавам с Роалд Дал. Така ще съм в крак с... учебния материал.