Незнам дали да ви занимавам пак, но днес получих обаждане от Албена. тя ми заяви, че нямало да си поискат парите от д-р Дамянов..
За тези, които не са чели ще изкопирам писмото към клиниката, което написах с помощта на Фусси, за което и благодаря отново:
Тук слагам и линка към темата на другото момиче пострадало от д-р Дамянов:
линкДО
УПРАВИТЕЛ НА ΙΑΚΕΝΤRΟ
Уважаеми господин управител,
Във връзка с предявено от Вас искане към мен................... и моят съпруг ……………………… за изплащане на сумата от 900 EUR, излагам следните съображения:
І. ФАКТИ
1. От четири години, аз и съпругът ми правим опити да имаме дете с помощта на асистирани репродуктивни методи. До м. Октомври 2005 година имаме проведени 6 неуспешни инсеминации и 2 неуспешни опита за асистирана репродукция по метода ИКСИ.
2. През месец декември 2005 година, взехме решение за провеждане на 3-ти опит за асистирана репродукция по метода ИКСИ. Във връзка с това, решихме да се доверим на Вашия център ΙΑΚΕΝΤRΟ - Agiou Vasiliou 4 - Z.C. 54 250 - Thessaloniki, за да извършим процедурите с помощта на Ваши специалисти. Във връзка с това, проведохме поредица телефонни разговори с Вашата служителка Албена Стоянова. С нея уточнихме следното:
А) Вашият център ΙΑΚΕΝΤRΟ - Agiou Vasiliou 4 - Z.C. 54 250 - Thessaloniki, работи по договор за съвместна дейност с д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог, София 1463, бул. „М. Скобелев” №4, „Медицински център за човешка репродукция ООД”.
Б) Ще ми бъде проведена процедурата по изкуствено оплождане по метода ИКСИ, като тя ще бъде осъществена съвместно от Вашия център и „Медицински център за човешка репродукция ООД”.
3. След описаните разговори се обърнахме към „Медицински център за човешка репродукция ООД”, като с д-р Дамянов уточнихме конкретните стъпки, по които ще бъде проведена процедурата, а именно:
● Контролирана овариална хиперстимулация и мониториране на цикъла, планирана да бъде извършена от д-р Дамянов. Чрез стимулиране на овулацията с гонадотропни хормони пурегон и декапептил депо д-р Дамянов следваше да контролира зреенето на яйцеклетките ,както и да се следи процеса стриктно и под ехографски контрол. Дозите следваше да се индивидуализират, в зависимост от реакцията на моя организъм. Като краен резултат от този етап, се очакваше да бъдат произведени достатъчен брой качествени яйцеклетки, годни да бъдат оплодени. Д-р Дамянов имаше задължението да установи крайният момент на описания етап и да ме подготви за следващите етапи на ИКСИ процедурата, които да бъдат извършени в Гърция от Вашия екип, а именно:
● Пункция на фоликулите под ултразвуков контрол
● Събиране на яйцеклетките и сперматозоидите в лаборатория и осигуряване на условия за оплождане и ранен растеж на ембриона.
● Трансфер на ембрионите в матката
4. На 16.01.2006 година, д-р Дамянов започна контролирана овариална хиперстимулация и мониториране на цикъла ми. Прилагам схемата, по която бяха извършени те (ПРИЛОЖЕНИЕ №1)
5. В рамките на описаната стимулация от 16.01.2006 до 26.01.2006 , д-р Дамянов ми направи 5 УЗ изследвания, като установи наличието на 8 фоликула.
6. На 23.01.2006 година, д-р Дамянов ме изпрати в „Медико - Диагностична Лаборатория Кандиларов”, София, 1463, ул. „Бузлуджа” №64, за да си направя хормонално изследване на хормоните Е2. Изследванията показаха нива на Е2 -306,2 (ПРИЛОЖЕНИЕ №3)
7. Показах изследванията на д-р Дамянов, който заяви, че резултатите не биха могли да бъдат верни и собственоръчно ги „поправи“ (ПРИЛОЖЕНИЕ №2). Д-р Дамянов, настояваше, че към този момент 23.01.06 г. яйчниците ми са произвели 8 , годни да бъдат оплодени яйцеклетки.
8. На 23.01.2006 година около 17,30 часа, направих още две хормонални изследвания в същата лаборатория, които показаха нива на Е2 – 311 и 263,9 (ПРИЛОЖЕНИE №4). Повторните изследвания ми направиха от лабораторията за тяхна сметка. Съгласно медицинските стандарти, при подобно ниво на въпросните хормони, не може да се твърди наличието дори на 2 зрели, годни да бъдат оплодени яйцеклетки, а максимум на 1. Въпреки това, д-р Дамянов настоя да замина за Вашата клиника
9. На 27.01.2006г. пристигнах в Солун, където на следващия ден 28.01.2006 г. сутринта в 8,55 часа след УЗ преглед, бях подготвена за пункция на фоликулите. След пункцията Вашата служителка Албена Стоянова ми съобщи, че повечето фоликули са били кухи и като краен резултат са извадени 2 яйцеклетки. Ето защо до следващите етапи на процедурата изобщо не се стигна.
10. Към настоящия момент съм заплатила следните суми:
- разходи за медикаменти, в размер на 2844 BGN
- разходи за извършени прегледи при д-р Дамянов в размер на 100 BGN
- разходи за направените ми хормонални изследвания в размер на 20 BGN
- разходи понощувка в хотел в размер на 60 EUR
- направени транспортни разходи до Вашата клиника в размер на 90 BGN
ІІ. ИЗВОДИ:
1. Съгласно изложените факти, и приложените резултати от изследванията ми е видно, че към 25.01.2006 година, д-р Дамянов не е имал никакви основания да приеме, че организмът ми е произвел 8 качествени яйцеклетки, годни да бъдат оплодени. Д-р Дамянов не е установил точно крайният момент на стимулацията, а аз изобщо не съм била подготвена за следващите етапи на ИКСИ процедурата.
2. Ето защо считам, че направената ми пункция е направена твърде преждевременно, ако не и излишна.
3. Ако е необходимо, имам готовност да предоставя експертно лекарско становище, на водещ специалист по акушерство, гинекология и репродуктивно здраве, съгласно което, след така проведената ми контролирана хиперстимулация не бих могла да имам твърдяните от д-р Дамянов 8 зрели яйцеклетки.
4. Българското законодателство (чл. 357 и сл. от ЗЗД ), третира, договорите за съвместна дейност като гражданско дружество, в което две или повече лица се съгласяват да обединят своята дейност за постигане на една обща стопанска цел. Съгласно българското законодателство, съдружниците отговарят солидарно за нанесените вреди в рамките на съвместната им дейност, както и понасят поравно загубите от нея.
ІІІ ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА:
1. Отказвам да заплатя, исканата от Вас сума, в размер на 900 EUR. Същата можете да потърсите от д-р Дамянов.
2. Засега ще се въздържа от иск срещу Вас или д-р Дамянов за сумите, които съм похарчила за напразно поставените ми гонадотропни хормони пурегон, декапептил депо и прегнил за стимулиране на овулацията. В случай, обаче, че предявите към мен съдебен иск за сумата от 900 EUR, ще се принудя да подам насрещен иск срещу това.
3. Засега ще се въздържа от иск срещу Вас или д-р Дамянов за сумите, които до този момент съм платила по провеждането на самите процедури, излишно направените транспортни разходи до Гърция и др.. В случай, обаче, че предявите към мен съдебен иск за сумата от 900 EUR, ще се принудя да подам насрещен иск срещу това.
ІV ПРИЛАГАМ:
ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 – Копие от протокол за контролирана овариална хиперстимулация и мониториране на цикъла. -воден и изготвен от д-р Дамянов
ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 – Копие от резултати от проведеното ми хормонално изследване на 23.01.2006 година, поправено на ръка от д-р Дамянов
ПРИЛОЖЕНИЕ № 3 - – Копие от оригиналните резултати от проведеното ми хормонално изследване на 23.01.2006 година,
ПРИЛОЖЕНИЕ № 4 - – Копие от оригиналните резултати от проведеното ми хормонално изследване на 23.01.2006 година, вечерта в 17,30 часа същия ден.
Ще уточня, че стимулацията ми беше следната..
21 ден -декапептил депо
2 ден 100 пурегон
3 ден 100 пурегон
4 ден 100 пурегон
5 ден 200 пурегон
6 ден 100 пурегон
7 ден 200
8 ден 200
и после съм на 300 още 4 дни
общо 22 инжекции по 100
По въпроса за тази стимулация понеже съм на 37 години всеки път като се чувахме по телефона им казвах, че предпочитам да съм на друг протокол-с оргалутран..Доцентите били казали, че изследванията ми били добре и трябвало да съм на декапептил депо...Е накрая се съгласих.
Да уточня също, че като се чухме с Албена по тел. и тя ми каза, че не се делят яйцеклетките тогава ми каза, че трябвало да съм на оргалутран.
Сега ми се обажда и ми заявява, че не ми е объркано нищо от клиниката в Солун. Били си свършили много добре работата..(Да, вярно, пункцията ми я направиха за 10 минути и се чувствах добре след това.)Нямало значение каква е стимулацията дали ще е с декапептил депо или с оргалутран-никакво значение нямало, а за естрадиола ми каза, че се правели 2 вида изследвания на естрадиола..(явно нещо съвсем се обърка). Най-много ме озадачи, че няма да спрат да работят с д-р Дамянов..Няма да си поискат и парите от него. Стана малко дълго, но се надявам да помогна на жените, които се чудят къде да опитат.