0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Някой правил ли е въпросното изследване в Център по репродуктивна медицина "София"? Видях, че го предлагат и си запазих час при д-р Владимиров. Дали пак се използва контрастно вещество като при хидротубацията и цветната снимка или е по безболезнен метод? В понеделник ще разпитам, но дотогава ако някой знае, ще съм благодарна ако сподели впечатленията си. :)

Edit: Май бях объркала името на центъра :oops:
*

Tonita

Триизмерна ехография на маточните тръби
« Отговор #1 -: Март 07, 2006, 11:02:46 am »
Бори, не съм го правила, но те моля да споделиш след това какво е.
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Re: Триизмерна ехография на маточните тръби
« Отговор #2 -: Март 07, 2006, 15:12:11 pm »
Цитат на: bori_st
Някой правил ли е въпросното изследване в Център по репродуктивно здраве? Видях, че го предлагат и си запазих час при д-р Владимиров. Дали пак се използва контрастно вещество като при хидротубацията и цветната снимка или е по безболезнен метод? В понеделник ще разпитам, но дотогава ако някой знае, ще съм благодарна ако сподели впечатленията си. :)

Ми мисля че трябва да има контрастно, а разликата сигурно е просто в ехографа, че гледат на триизмерен ехограф. Със сигурност обаче ще е доста по-точно, така като се замисля. Бори пиши после подробности.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
« Отговор #3 -: Март 07, 2006, 15:42:06 pm »
Цитат на: Starlet

Бори пиши после подробности.

ОК :wink: Ще пиша като разбера повече подробности.
*
« Отговор #4 -: Март 07, 2006, 17:36:47 pm »
И аз не съм сигурна, но предполагам това е хидротупация, при нея не се вкрава контрастно вещество, а друг разтвор и те гледа на ехографа :)
Успех!
*

Anonymous

« Отговор #5 -: Март 07, 2006, 19:02:47 pm »
Някой правил ли е въпросното изследване в Център по репродуктивно здраве? Видях, че го предлагат и си запазих час при д-р Владимиров. Дали пак се използва контрастно вещество като при хидротубацията и цветната снимка или е по безболезнен метод? В понеделник ще разпитам, но дотогава ако някой знае, ще съм благодарна ако сподели впечатленията си. :)

Аз си правих такава  3Д  ехография  ,но за визуализация на  полип в матката.Полипа се видя  къде  точно се намира и колко е голям, а също и дали го  въобще го  има,  защото доктора при когото ходех  не беше 100% убеден че съществува и че е причина за моите проблеми.Доктора при мен  видя и малки сраствания на тръбите, а относно това  дали  се  използва контрасна материя нямам представа но със сигурност метода е по точен от стандартаната ехография и дава повече  инфо.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #6 -: Март 07, 2006, 19:28:48 pm »
Цитат
а относно това дали се използва контрасна материя нямам представа

Е как нямаш?
Вкараха ли ти или не през матката контрасно вещество с катетер?
*
« Отговор #7 -: Март 07, 2006, 19:31:37 pm »
Аз си мислех за следната хипотеза. :D  При 2Д ехографа имаш видимост в две равнини на тръбата (т.е. я виждаш като снимка) и затова се налага вкарването на контрастното вещество, за да се види дали то преминава и дали тръбата е здрава. Докато при 3Д-то вече имаме трета равнина и според мен, ще може да се огледа цялата тръба от всички страни без да се налага каквото и да било вещество. Забелязах, че изследването се казва Три-измерен (3D) ултразвуков тест за проходимост на маточните тръби, а другото е Хидротубация под ултразвуков контрол. Което ме навява на мисълта, че първото изследване е без контрастно вещество и е някакъв вид оглед, иначе трябваше да се казва Хидротубация под 3Д ултразвуков контрол. Чувала съм, че при 3Д ехографията може да се види запушен кръвоносен съд, а какво остава за тръба. Дано съм права, де. Според мен хидротубацията и цветната снимка са по-добрите изследвания, ако има проблем с тръбите, защото веществото може да спомогне, ако има леки сраствания и стеснения по тръбата.  Докато при това изследване  сигурно само ще се огледат самите тръби. Дано не съм изписала милиарди глупости. :D  Искам да кажа, че това са си мои предположения и никой да не ги взема на сериозно. :wink:  Като разбера действително какво представлява изследването ще пиша.
*

Anonymous

« Отговор #8 -: Март 07, 2006, 19:47:08 pm »
Цитат на: lady_11
Цитат
а относно това дали се използва контрасна материя нямам представа

Е как нямаш?
Вкараха ли ти или не през матката контрасно вещество с катетер?

Лейди  ,аз не съм правила  изследване на тръбите на 3Д ,а само казах че встрани  от това за което отидох/полипа/ той видя и сраствания на дясната тръба
« Отговор #9 -: Март 07, 2006, 19:57:33 pm »
Цитат на: Anonymous
аз не съм правила...

А коя си ти  :wink:
*

Anonymous

« Отговор #10 -: Март 07, 2006, 20:13:18 pm »
Цитат на: little_rabbit
Цитат на: Anonymous
аз не съм правила...

А коя си ти  :wink:

Нещо не мога да си влезна с ника-аз съм Neva :roll:
*

Starlet

• 1937
« Отговор #11 -: Март 07, 2006, 20:45:06 pm »
Бори в реда на твоите разсъждения  :D питането ми е следното: Как ще се види срастване на тръбата от вътре след като не минава контрастно вещество което да покаже, а ехографа образно казано оглежда само от вън маточните тръби? Ако пък това мое съмнение се окаже вярно то тогава старите методи са по-добри в случаи като нашите. Имам в пердвид при жени борещи се със стерилитета, а не при дами които просто искат да проверят как стоят нещата преди да започнат опитите за бебче.
*
« Отговор #12 -: Март 07, 2006, 22:11:28 pm »
Та, Старлетче, пак по пътя на моите разсъждения :lol: мисля, че се вижда и вътре в самата тръба, а не само стените и. Нали ултразвука не е камера :), а чрез звукови вълни нагласени на определена честота се изкарва образ на монитор. Щом е триизмерен, би трябвало да се вижда вътре в тръбата, ако има нещо. Не знам, не съм специалист по ехографи, но например при бременни се вижда триизмерно плода през корема и стените на матката без да вкарват каквото и да е. Факт е, че това са най-съвременните ехографи и едва ли по-старите методи ще са по-добри. :)
*

Starlet

• 1937
« Отговор #13 -: Март 08, 2006, 10:58:34 am »
Та, Старлетче, пак по пътя на моите ....quote]

Хм, права си Бори  :D . Пиши все пак подробности като питаш доктора  :D щото ми стана много, моного интересно. А и питай за цената  :D непременно. Заинтригувана съм от този метод. Чувала съм и за друг тип увреждания на тръбите които ако този метод навлезе ще може да ги установява без лапаро или оперативна диагностика. Хайде чакам с нетърпение.
*
« Отговор #14 -: Март 08, 2006, 11:27:13 am »
Сега се поразрових малко в някои английски сайтове и доколкото успях да разбера при прегледа на матката и тръбите с 3Д ултразвук се използва физиологичен разтвор вкаран през катетър. Значи пак си е като другото изследване, само че те гледат на по-модерен уред. :wink:
« Отговор #15 -: Март 08, 2006, 13:40:26 pm »
Мен ме съмнява да се види проходими ли са тръбите само с 3Д? Според мен ще има вкарване и на контрастно вещество.

Чакам и аз с интерес да разбера :D
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #16 -: Март 08, 2006, 13:54:48 pm »
Момичета, аз утре сутринта съм при доктора за хидротубация и ако не си загубя акъла от притеснение ще го попитам и за 3Д ултразвука и кое, кога се прави. Ще гледам да пиша веднага като се появя на работа.
Но отсега треперя какъв ще е резултата, много ме е страх.
*

Tonita

« Отговор #17 -: Март 08, 2006, 14:37:39 pm »
Бори, да не забравиш и ти да ни разкажеш, успех и късмет :D
« Отговор #18 -: Март 08, 2006, 15:23:42 pm »
Алекс, успех Мила :D
Благодаря ти, Бени!

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #19 -: Март 09, 2006, 09:16:06 am »
Защо си мисля , че вагиналният УЗ си е 3D.
Когато се наблюдава (лигавицата на ) матката или яйчника,може да се измери от различни страни.Виждала съм в монитора, как го хваща от една или друга страна(яйчника) за да го измери.
И доколкото си спомням, когато на мен ми правиха хидротубация, с една сестра си говорихме преди това  и тя спомена че УЗ-ка им е по-нов модел с по-добри показатели и т.н, и смътно си спомням, че се употреби израза триизмерно изображение (но не съм 100% сигурна).
А колкото до сраствания,да се видят  с него -без контрастно в-во е немислимо.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум