Напротив,
Фоксче, няма да ти се изсмеем. Поздравявам те искрено!!!
via, аз си мисля, че ние трябва преди всичко да задоволяваме изцяло детското любопитство и интерес - с показване, обясняване - когато ги има. освен това, трябва да учим на съответните нужни за ежедневието неща, на които им е дошло времето. за останалото - да осигурим нужните условия и материали, и да се оставим на темповете на детето. някои дечица дърпат по-рано и сами си го показват, други са късни цветя и наваксват после.
Абсолютно съгласна съм,
jam. Даже си мисля, че не точно наваксват, по-скоро се отпускат и започват да показват всичко, което по-рано са трупали тихичко като знания и умения. И то във възраст, в която започват по-активно да общуват с други дечица.
Има доста фактори, които влияят върху умението на децата. Миналата седмица една приятелка, която има детенце на 5 год. и нещо сподели, че друга и се е скарала, че детето и не можело да се храни само на тази възраст. Е, да, ама нейното дете е ужасно злоядо и тя каза, че ако го остави само да се храни, никога няма да се е наяло. Не е въпросът в това, че не може да ползва лъжица, то не иска да яде.
Иначе и аз смятам като вас, че детето не бива да се насилва. Никога не съм си поставяла за цел да науча Кристина да се храни с лъжица сама. Тя изяви желание да яде "ама" /сама/ и естествено доста пъти самата тя приличаше на супа или на едно подвижно кюфте яхния
но си се научи. Не я притискам, но пък я насърчавам, независимо от кочината, която се получава. Общо взето с всичко сме така. Но съм твърдо убедена, че говоренето на детето, лично, като го гледаш и му обясняваш е много полезно, а не само да присъства като една мебел и да слуша разговор м/у двама възрастни.
Кристина например може да различава повече от 4 цвятя, да не говорим, че от доста време знае имената на всичките си 8-9 приятелчета и се обръша към тях по име. За у нас е ясно - всички са по име, само мама и тати не. В речника си има около 50 думи и строи кула от 8-9 кубчета, като ги крепи много внимателно да не паднат. И това не ми е било самоцел - тя си прави нещата сама.
Междудругото,
jam, търсих интересни детски за бебета и мисля, че от теб видях за "бейби Айнщайн" /в мамата, май/ - страхотно е, благодаря.
Аз съм за всичко умерено и Кристина понякога гледа това детско на комп. и се научава на много неща. И на песнички
tanj74, много благодаря за информацията за стоматолога. От Джуниордент и аз съм меко казано доста разочарована, но и от услугите им за възрастни.