0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Ще ставаме кумове - помагайте!
« -: Януари 23, 2009, 10:24:09 am »
Гледах, гледах и такава тема не видях  :?
Надявам се да не дублирам, ако е така, нека модераторите вземат мерки  :P

Доста мислих, дали да я пусна, но реших, че в крайна сметка може да е от полза и на други  :D.

Наши приятели ни поканиха за кумове  :D
Сватбата е планувана за 5-ти септември. Ще има ритуален и църковен брак, и ще бъде вечерна.
Вярно, че има време, но аз обичам нещата да са ми подредени отдалеч, а не да се лутам в последния момент

Моля момичетата, които са минали по този път да споделят!  :D
Предварително ви благодаря  :D
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Ще ставаме кумове - помагайте!
« Отговор #1 -: Януари 23, 2009, 12:40:37 pm »
Какво да споделим, приготвяте по една солидна пачка парички и тръгвате по магазините с булката :lol:
Вече съм забравила, кумовете купуваха чашите, букета  и не мога да се сетя друго.
Кума да спретне един хубав текст за наздравица, мисля имаше подобна тема.  :D
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
« Отговор #2 -: Януари 23, 2009, 15:03:10 pm »
Гледах, гледах и такава тема не видях  :?
Надявам се да не дублирам, ако е така, нека модераторите вземат мерки  :P

Доста мислих, дали да я пусна, но реших, че в крайна сметка може да е от полза и на други  :D.

Наши приятели ни поканиха за кумове  :D
Сватбата е планувана за 5-ти септември. Ще има ритуален и църковен брак, и ще бъде вечерна.
Вярно, че има време, но аз обичам нещата да са ми подредени отдалеч, а не да се лутам в последния момент
Моля момичетата, които са минали по този път да споделят!  :D
Предварително ви благодаря  :D

Наистина имате адски много време , за да се подготвите за тази сватба, а и няма какво толкова да се притесняваш. Кумовете купуват шампанското, чашите и букета на булката. Също така трябва де се уговорите с младоженците за размяната на подаръци помежду Ви. Кумът да си приготви речта/Кумата може и тя да е в готовност, за да не я изненада диджея :D/ Упражнявайте се на ръченица за надиграването :D. И тва е общо взето. Изобщо няма нищо, което да ви притеснява! Приятна ви подготовка! :party:
[/url]
*
« Отговор #3 -: Януари 23, 2009, 15:34:03 pm »
Eййй, вярно бе, ръченица  :D
Виж, хората ги умея почти всички, но ръченица ... :oops:
Малко тренировки ще трябват май  :lol:

И това за подаръците ме притеснява.
Хем искам да е изненада, пък хем не ми се иска да купувам ненужна вещ  :?

Иска ми се и късметчетата аз да направя, че по тая работа поне ме бива  :D
Иначе четох някъде, че булката сама си ги правела.

Ей на, такива дилеми и се чудя и се мая какво всъщност аз трябва да правя  :?

Майка ми става кума преди години, но тогава беше друго.
Сега сигурно има мода и в това  :D

А като стигна до тоалета и прическата ще се побъркам тотално :lol:
*
« Отговор #4 -: Януари 23, 2009, 15:55:41 pm »
Кумовете участват във всички ритуали, наравно , ако не и повече от булката и младоженеца.
За купуване - наистина е това: букета, чашите и шампанското + подарък на младоженците. Можеш да направиш и късметите.
Но се приготви за един наистина много изтощителен ден, но пък за сметка на това - пълен с незабравими емоции.
Така че един съвет - подбери си удобни обувки;-)))Изобщо си избери тоалет, с които да се чувстваш удобно, защото наистина те гледат и снимат от всякъде и ако нещо не ти е удобно - си личи;-))))
Ако се сетя нещо друго - ще пиша пак!

*
« Отговор #5 -: Януари 23, 2009, 16:34:53 pm »
Момичета, времената са такива, че сега всичко е въпрос на договорка между младоженците и кумовете.На нашата сватба нашите кръстници бяха със 7 месечно бебе, кръстника работеше за минимална заплата, а кръстницата по майчинство.Много ясно, че щеше да е брутално от нас да искаме да купуват каквото и да е.Даже им казахме, че не искаме и подарък да ни купуват.За нас беше важно да са те, защото са ни най-близките приятели, а не какви подаръци и традиции ще има.
Дребен, говорете с тях.Те ще си кажат най-добре.Вие си знаете възможностите.Няма срамно, времената са такива.Като бяхме ние кръстници, кумицата пожела да ползва моя букет, не искаше да купуваме друг.Ползва го за сватбата и после ми го върна.Ние тука можем от 6739 книги да ти извадим традиции и глупости, но се замисли дали си струва да теглиш заем едва ли не, за да угодиш на глупавите традиции.Познаваме се добре, не работите за по 1000 лв заплати, на квартира сте.Най-добре е да говорите с тях директно-какви традиции искат те да спазват, на какво дръжат.
*
« Отговор #6 -: Януари 23, 2009, 16:36:28 pm »
Определено имате доста време дотогава, така че преспокойно можеш да развинтиш фантазията си относно забавната част на сватбата. Нали по принцип по нашенска традиция, кумът командва сватбата, така че можете да им измислите дребни номерца, с които да внесете свежест в иначе скучните понякога нашенски сватби.
Те букети, чаши и т.н. са си ясни, а и са въпрос на договорка между двете семейства. Подаръкът наистина е добре да го купите заедно, за да си сигурна, че ще го харесат, но ако можеш - отдели определена сума пари за нещо допълнително, с което да ги изненадеш. Някакво преживяване, например, незнам - има време да се помисли.
Иначе приживяването наистина е страхотно. Ние понеже нямаме брак с моята половинка и незнам какво е, но като кумувахме се вълнувах като за собствената си сватба.
*
« Отговор #7 -: Януари 23, 2009, 17:13:29 pm »
Елинка, понеже съм прясна прясна кума, идваш ми един ден на гости и ти разказвам всичко, и сватбата мога да  ти пусна да гледаш ако искаш.
*
« Отговор #8 -: Януари 23, 2009, 18:04:10 pm »
Кумувете не купуваха ли и свещите за венчавката :??
А иначе,относно подаръци и ритуали съм съгласна с Мимка.Разберете се помежду за тези неща.Всичко зависи от възможностите на двойките.
На една от последните сватби,където ходихме кумът беше ангажирал танцьори от клуб С фрак и лачени обувки и направиха невероятно шоу за гостите и голяма изненада за младоженците.
« Отговор #9 -: Януари 23, 2009, 21:36:55 pm »
И ние сме били 2 пъти кумове. Кумата купува букета, чашите и шампанското, свещите и валото(цвете). За подаръците се разбирате помежду си какво и на каква стойност.
Това е, само трябват добро настроение и удобни обувки!
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...

БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*
« Отговор #10 -: Януари 23, 2009, 22:04:04 pm »
Абсолютно подкрепям написаното от Мимка, това традиции, ритуали са глупости, сядате и се разбирате. Щом са ви поканили, значи сте си много близки, знаете си дереджето както се казва. И нашите кумуве ни бяха много близки приятели с ограничени възможности, така че не са ни купували нищо от изброените по-горе чаши, букети, свещи и т.н. Разменихме си по един подарък само това беше, колкото за спомен. Няма нужда от излишни неща. Нашите чаши бяха две съвсем обикновени високи чаши за шампанско от ресторанта :lol: Каквото можах взех на заем, само роклята нямаше как, че с моите размери не познавам друг :wink: Сватбата я правят гостите. :D
*
« Отговор #11 -: Януари 23, 2009, 22:22:36 pm »
Ние кумувахме миналата година. Разбрахме се да не разменяме подаръци, а да прекараме лятната си почивка заедно на море. По този начин пак си подаряваме нещо едни на други - време, посветено само на нас четиримата и много, много приятни емоции.
В деня на сватбата си разменихме съвсем символични подаръци - по една книга.
И двете страни правят достатъчно разходи за този ден, така че няма смисъл да се натоварвате излишно. Ние купихме само букета и бутониерите и напазарувахме за масата в къщи, а те ни подариха пита, пиле и торта, които естествено на другия ден изядохме заедно :). Освен това кумувете инвестират доста в тоалети, прически, грим, така че от подаръците наистина може да се спести. Това е моето мнение.
*
« Отговор #12 -: Януари 23, 2009, 23:05:14 pm »
По принцип кумата купува три неща, ма не знам дали са точно определени или просто три от нещата. Аз не съм задължила кумата да ми купува нищо, всичко си е от нас.
Относно забавната част, може да сложиш някакви пожелания-обещания в смехотворно-стихотворна форма в балони вързани на една връзчица и един по един да ги пукат  булката и младоженеца.
« Последна редакция: Януари 24, 2009, 00:16:04 am от Mary »
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #13 -: Януари 23, 2009, 23:12:28 pm »
и моите кумове не са ми купували нито букети, нито чаши, нито свещи. разменихме си по един семпъл подарък.
по-важно е кумовете да не останат само едни фигуранти на сватбата, а да си поддържате близки отношения и след това.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #14 -: Януари 25, 2009, 20:33:29 pm »
Момичета, времената са такива, че сега всичко е въпрос на договорка между младоженците и кумовете.
Подкрепям Mимка.
За да са най-чисти нещата и да са спокойни и двете страни е най-добре да се разберете предварително за всичко.
Аз допуснах грешка, когато кумувах, защото имаше различия в традициите и схващанията на младоженците /по-скоро на родителите им/ и нашите. Получиха се неприятни ситуации, които поразвалиха отношенията ни...и така вместо да се сближим още повече и да станем хем приятели, хем роднини, ние се отдалечихме /а бяхме наистина много добри приятели/. Добре че времето лекува :D
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #15 -: Януари 26, 2009, 18:37:20 pm »
И аз да се включа по темата, но като бъдеща кума. Ще кумуваме на Nadyn. Тя понеже е свенлива, не си признава, че ще става булка в края на месец май.  :D
И за нас беше голяма чест да ни поканят с мъжа ми за кумове. Не сме били досегта, винаги много съм искала да бъдем, а поканата от Надето и Сашо е мноооого голямо нещо за нас :D.
Та за чашите, букета и шампанското-ок, но какви са тези късмети. Дайте някоя закачлива идея, ама ако може Надето да не я прочете :lol: :wink:.
Та така, много се вълнувам и вече обикаляме с булката по магазините за тоалети :wink:.

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
« Отговор #16 -: Януари 27, 2009, 11:36:55 am »
Касии, супер!  :D Радвам се, че още някой се вълнува в момента като мен на тази тема  :D Виж я ти, Надето как си трае  :wink:
Нашата булка каза, че ще към март ще обикаляме  :wink:.

Та за късметите. Аз се поразрових малко, и съм си харесала някои идеи.
Но мисля, че първо трябва булката да си избере рокля и букет, та тогава да правя късметчетата, че да са в тон  :D. Така мисля де, докато не ми щукне нещо друго  :lol:
Късметчетата се правели от бонбонки "Детска радост" - не знам къде ще ги търся /Мими, може да ти се обадя  :wink:/, паричка и жито. Аз мисля да сложа етикетче с имената на младоженците и датата на сватбата. Ще го измисля  :wink:
Аз лично харесвам комбинацията бял тюл със златиста панделка и бяло цветче, също и тези с червен тюл и златисто. Трябва да пообиколя магазините във Варна, да видя какво мога да намеря  :?

Та ето някои снимчици на късметчета:

А тук кошници за късметчетата:

Първата да е позната на някой  :wink:

Много благодаря на момичетата, които се включиха по темата!
Но да не си помислите, че няма да питам пак  :wink:
*
« Отговор #17 -: Януари 27, 2009, 12:54:06 pm »
Хахаха, Ели, първата ми седи на секцията  :lol:
Няма проблем да се обадиш, а и да дойдеш до вкъщи, ще ти разкажа всичко откъде, как и защо  :wink: А за бонбонките, имам останали в Шумен (и други материали), като отидем ще взема всичко, може нещо да ти свърши работа, ако искаш де.
Каси, честито! Изживяването е невероятно, поне за мен беше такова. Ако има нещо с което мога и на теб да помогна, на линия съм.
Да ви кажа какво направихме ние: Освен всичко, направихме албум за пожелания за младоженците (те не знаеха) и го дадохме на сватбата всички да пишат в него. После трябваше да дойдат на гости да си го вземат от нас, защото последната дума има кръстника  :wink: Бяха очаровани. Исках да им направим и рисуван портрет на двамата от тяхна снимка, изненада естествено, но зимата не намерихме кой да го нарисува, а те се жениха на 3.5. Художниците излизат лятото тук. Може да остане идея за подарък за някоя годишнина.
Иначе относно това кой какво купува, ами аз като ставах булка си бях купила всичко и си бях направила всички украси, не исках да утежнявам кръстниците защото те тогавя бяха с бебе на 6м., а когато ставахме кръстници, всичко което можеше да се ползва от нашата сватба го дадох на кумците, направих им табелките с имената за масите и етикетите за ракията. Чашите и шампанското си ги бяха купили, аз им ги украсих, дадох и мойта поставка.
И аз съм на мнението на Мимка, че в тези години, всичко е въпрос на уговорка между хората, а не трябва задължително да се спазват традициите.
*
« Отговор #18 -: Януари 27, 2009, 18:56:40 pm »

това от готовите например е готино и може да им напишеш имената на лентичката. А късметчетата трябва да са май на колкото години е булката!
*
« Отговор #19 -: Януари 27, 2009, 20:06:44 pm »
Ели, чуденсо е че са ви поканили за кумове.
Няма защо да се притесняваш много, много но мъжът ти да му мисли- има реч да подготвя, кумово хоро да води и короните в църквата да разменя... На теб се пада веселата част да организираш момиско парти на младоженката  :D :D :D