0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тънка лигавица и решение на проблема?
« -: Януари 20, 2009, 16:56:57 pm »
Здравейте! Как решихте вашият проблем с тънката лигавица? Вече пих 4 месеца Естрофем 2по1 таблетка, но освен силното главоболие, което получих, нищо друго не постигнах. Лигавицата ми достига максимум 8-9мм. При първият ми опит икси беше перфектна (11 или 13мм, не помня точно), но при вторият достигна едва 8мм, въпреки че и този път използвах Виагра глобули. Сега имам замразени ембриони, но все не мога да направя лигавица. А и ако не реша този проблем не мога да направя следващ опит ин витро. Моля споделете вашият опит, бил той успешен или не. 
*
Re: Тънка лигавица и решение на проблема?
« Отговор #1 -: Януари 20, 2009, 17:48:43 pm »
Здравей, И моята лигавица беше изтъняла на 6 мм след първия ми опит икси. При мен естрофема подейства след шестмесечен прием -лигавицата ми се подобри на 9 мм и започнахмче втори опит икси.

*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #2 -: Януари 20, 2009, 18:46:00 pm »
С какъв хормонален препарат те стимулираха при първия опит? При втория същата ли беше стимулацията и със същите лекарства?

Според мен това има значение.

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
« Отговор #3 -: Януари 20, 2009, 19:15:40 pm »
С какъв хормонален препарат те стимулираха при първия опит? При втория същата ли беше стимулацията и със същите лекарства?

Първи опит: дълъг протокол с Гонал и Менопур.
Втори опит: къс протокол с Гонал, Меногон и Цетротид.

elibg, а твоят втори опит беше ли успешен?
« Последна редакция: Януари 20, 2009, 19:18:39 pm от nellykery »
« Отговор #4 -: Януари 20, 2009, 19:40:09 pm »
И при мен лигавицата е тънка. И при трите опита достигах 9 мм. Първият имах бременност до 12 седмица. Другите 2 опит абяха неуспешни. И при трите опита бях с различни лекарства - поне при мен това не оказва от значение.
*
« Отговор #5 -: Януари 20, 2009, 21:19:33 pm »
принципно при стимулираните цикли лигавицата нараства повече от нестимулираните. аз примерно като съм в процедура правя 9-10мм, а последния път с Естрадиол мускулни инжекции направих 11мм, докато когато се подготвях за замразен трансвер с Естрофем само, едва стихнах до 7-8мм.
*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #6 -: Януари 20, 2009, 22:20:35 pm »
Разликата в двете процедури при теб е в протоколите.

Виаграта не зная до колко помага, направих два опита с  нея, при първия лигавицата порасна до 9.8мм. но тогава и стимулацията беше " flare up " протокол с Гонал, тогава имах биохимична бременност.
При последвалата процедура стимулация почти нямаше само 4 х 150 Пурегон и Оргалутран, лигавицата не порасна повече от 9 мм. също ползвах виагра.

При мен проблема " тънка лигавица " се появи след прекъсната бременност, надявах се, че ще се възстанови с времето но за съжаление нещата не изглеждат розови.
Все пак не съм загубила вяра, че ще успея.  :rainbow:
« Последна редакция: Януари 20, 2009, 22:22:17 pm от deep »

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
« Отговор #7 -: Януари 21, 2009, 15:04:16 pm »
момичета, чела сьм че лигавицата иЗтьнява (или по точно не нараства достатьчно) понякога при блокаж с олгалутран или цитротид. това е един от проблемите при проток. с антагонисти например :?
*
« Отговор #8 -: Януари 21, 2009, 15:30:09 pm »
При мен не е от значение вида блокаж, била съм и с Оргалутран и с Цитротид и пак съм правила 10мм, но явно при всеки е различно. Виаграта, до колкото знам е повече за рецептивността на лигавицата.
*
« Отговор #9 -: Януари 22, 2009, 10:21:15 am »
Здравейте и от мен! И при мен не се получи нищо с естрофема.Пих го само месец и си докарах страшно главоболие.Незнам какво ще птавим с тази лигавица ама не съм се отчаяла.Ще я надвия :)
Имам един въпрос относно тънка лигавица.Преди МЦ ,колко мм трябва да е лигавицата?
« Отговор #10 -: Януари 22, 2009, 10:27:52 am »
момичета, чела сьм че лигавицата иЗтьнява (или по точно не нараства достатьчно) понякога при блокаж с олгалутран или цитротид. това е един от проблемите при проток. с антагонисти например :?
Можеш ли да дадеш повече инфо по този въпрос?
« Отговор #11 -: Януари 22, 2009, 10:37:51 am »
Момичета, моя позната правила 4 ИКСИ-та в Германия, каза че там при тънка лигавица изписват високи дози /480 мг. на нея са изписали/ Гинко Билоба. Обясни ми, че в САЩ изписвали Виагра, а в Германия Гинко.
Следващият път като ида на преглед ще питам доктора си и ще пиша какво е казал.
*

kiara

• 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
« Отговор #12 -: Януари 22, 2009, 15:49:38 pm »
 Здравейте!!! Днес бях на док и ми изписа да пия естрофем, два пъти по една таблетка на ден!!! Днес ми е 19-ти ден от цикъла!!! В събота правихме пункция на естествен цикъл и имаше яйцеклетка, но спря да се дели на следващият ден!!! :? Лигавицата май не ми беше много добра и подозирам, че именно затова ми изписа естрофем!!! Въпросът ми е, до началото на следващият цикъл ли трябва да го пия или не се прекъсва с идването на цикъла? Нещо не можах да разбера!!!

« Отговор #13 -: Януари 22, 2009, 18:01:41 pm »
Можеш ли да дадеш повече инфо по този въпрос?

лигавицата нараства от повишаването на нивото на естрогените, които пьк от своя страна се повишават с нарастването на фоликулите.
при проток. с антагонисти обаче блокажа на хипофиЗата не става постепенно (както е при дьлгия протокол), ами внеЗапно и то точно вьв фаЗата когато фоликулите са достигнали такава големина, че да предиЗвикат Значително повишаването на естрогена. но понеже хипофиЗата е блокирана, тя не дава достатьчно "обратна информация" на лигавицата да расте. каЗано на прост еЗик: при дьлгия протокол лигавицата има "повече време" да нараства под влияние на естрогените. а не че самите препарати окаЗват негативно влияние, по скоро схемата на прилагане.

това е обяснението. то обаче пак не важи За всички. но който си има по принцип проблем с дебелината, трябва да внимава. надявам се да се раЗбира какво искам да кажа :oops:

другото което прочетох е, че дебелината ако е над 7мм не била фатална, т.е. че факта дебелина малко се надценява, а че по важна е морфологията/текстурата на лигавицата. цитирам тук иЗследвания, аЗ самата нямам опит по вьпроса :oops:
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #14 -: Януари 22, 2009, 19:41:09 pm »
При мен също Виаграта подейства добре и направих хубава лигавица. Но доколкото съм чела, не при всеки действа, за съжаление.

« Отговор #15 -: Януари 23, 2009, 07:05:16 am »
затова ми изписа естрофем!!! Въпросът ми е, до началото на следващият цикъл ли трябва да го пия или не се прекъсва с идването на цикъла? Нещо не можах да разбера!!!
kiara нямаш ли рецепта със схемата? Пък и не се знае с каква точно цел ти е изписан естрофема?
При мен заради тънката лигавица го пия от 1-до 26-я ден на МЦ, спирам докато ми дойде и пак започвам от 1 ден.
Схемата е 7 дни 2*1, 9 дни 3*1 и останалите до 26-я ден 2*1!
*
« Отговор #16 -: Януари 23, 2009, 10:51:51 am »
... по важна е морфологията/текстурата на лигавицата. цитирам тук иЗследвания, аЗ самата нямам опит по вьпроса :oops:
предварително се извинявам, че въпроса ми не е точно по темата - интересува ме на какво според вас може да се дължи прекалено дебелата лигавица - 2 дни преди пункцията молята беше 20 мм . възможно ли е това да е причина за неуспеха? бях стимулирана по дълъг протокол с гонал и пурегон (450 ед. дневно), блокаж от 20ти ден с декапаптил 0.1 дневно. А дали може на УЗИ да се види дали структурате и е "подходяща" :dontknow:?
(по принцип моята лигавица в нормален цикъл е 15-18мм по време на овулацията)
*
« Отговор #17 -: Януари 23, 2009, 11:36:39 am »
Цитат
2 дни преди пункцията молята беше 20 мм . възможно ли е това да е причина за неуспеха?
Да, може!
Имаше една тема за предварителното покачване на прогестерона при АРТ, което обрича опита на неуспех. Покачването провокира лигавицата да "презрее" и опита се обрича на неуспех
*
« Отговор #18 -: Януари 23, 2009, 12:09:57 pm »
hrhristova, лигавицата нараства от повишаването на нивото на естрогените.
Това, че си била стимулирана по дълъг протокол обяснява нещата. На УЗИ се виждат структурите й.
Ето каква информация намерих относно дебелината на лигавицата в сайта на една IVF клиника в Чикаго:

Thin endometrial lining - this is also uncommon. We like to see a lining of at least 8mm in thickness when measured by ultrasound at the time of maximal thickness during the cycle (see above ultrasound picture of an 11.2 mm lining). There is some ongoing debate as to "how thin is too thin", as well as to "how thick is too thick". In general, 8-13 mm is good, less than 6 is potentially a problem, and greater than 15 or so could possibly reduce chances for a successful pregnancy.

Това с Прогестерона и презряването е друга тема. Между другото, колко ти беше?

П.П. Това са най-новите проучвания.

« Последна редакция: Януари 23, 2009, 12:37:42 pm от ocean »
*
« Отговор #19 -: Януари 23, 2009, 12:18:21 pm »
tanita7, ocean
благодаря ви за коментарите, може би ще е най-добре да опиша в друга тема притесненията си относно този опит. през цялото време ми беше изследван само естрадиол, така че нямам идея колко ми е бил Прогестерона, а от лекаря разбрах, само че колкото е по-дебела лигавица - толкова по-добре, нищо не е споменавал за рецептивността и. Естрадиола ми 2 дни преди пункцията беше 4000, имах 9 фоликула от които само 7 зрели яйцеклетки