Много интересна тема
За мен яслите и детските градини са добър избор
само при следните варианти:
1.Когато няма баби,дядовци,сестри,лели и т.н,които да могат да гледат детето,когато и двамата родители ходят на работа.Детегледачка не включвам изобщо,не го разбирам това жената да дава почти цялата си заплата или доста голяма част от нея,но да ходи на работа,а да не гледа сама детето си.
2.Когато условията в детското заведение са добри,по отношение на храна,възпитатели,спортна база,занимания...Което е рядкост и обикновено трябва да се прави компромис с повечето от тях.
По отношение на социализирането всичко си зависи от характера на детето,има такива,които не посещават ДГ,а са много контактни и други,които посещават,но предпочитат да си стоят и играят сами.По отношение на научаването на различни неща,аз например освен няколко стихчета и песни,с друго не мога да се похваля.Да чета,пиша и рисувам ме научиха майка ми и баба ми
Друг интересен момент е този с дисциплината,която за дете,което не ходи на детска градина е основна привилегия на родителя.Познавам момченце,което пропусна тези заведения и тръгна направо на училище.Беше свикнало да спи и яде,когато и колкото поиска,да го водят на екскурзии,да му угаждат във всичко.Опитаха да го пуснат на 4-5 г.на градина,но претърпяха пълен провал.Сега в първи клас също отива чак за третия час,майката тича всяко междучасие да му носи лакомства и топла вода и сокчета за пиене,че тези,които продават са студени за гърлото му
Мисля си,че яслата и ДГ биха изиграли голяма роля,за да не стигне до тук.Поне биха изградили някакъв нормален режим(колкото и да не звучи добре тази дума).
Най-лошото в тези заведения са нещата,които вредят на физическото и психическо състояние на децата:
1.инкубатор за вируси и бактерии
2.неподходящи и неквалифицирани възпитатели