Разбира се, че ще напиша диетата, заедно с възможните заместители на определени храни, ако те не са Ви приятни. Преди това обаче бих искала да дам моето мнение относно липсата на сезонни плодове и зеленчуци през този период. Дори и такива да бяха налице (т.е. дори и в сезоните, изобилстващи с този тип продукция), за съжаление, ние не купуваме екологично чисти и здравословни плодове и зеленчуци, по простата причина, че на градските пазари (поне на Ситняково и Иван Вазов, на които съм питала различни търговци) се предлагат продукти, отгледани в парници (дори и да са сезонни) и съответно обработвани с химикали за гарантиране добрата производителност, а в парникови условия - за да се предпази производителя от евентуални природни и климатични изненади. С други думи, единственият ни шанс да си набавяме здравословни плодове и зеленчуци, независимо от сезона, е да живем на село, където да отглеждаме тази продукция върху екологично чиста почва и да не я обработваме с химически препарати или пък да имаме близък/доверен човек, който следи за това вместо нас. За съжаление, на този етап, лично аз нямам тази възможност:(. Бих искала да добавя още и това, че както плодовете и зеленчуците, така и всички останали продукти, които купуваме от супермаркетите, месо, сирена, яйца и т.н. едва ли са особено полезни за организма ни, имайки предвид как се отглеждат животните в кланиците и как се тъпчат с хормони за бърз растеж или пък доколко сиренето и киселото мляко, които купуваме - са истински или в състава им преобладава сухо мляко и консерванти, защото как иначе си обяснявате това, че едно кисело мляко може да стои в хладилника повече от седмица и да не се вкисне!!! Така че, за съжаление, дори и да искаме да се храним здравословно и пълноценно, това е априори невъзможно за повечето от нас, живеейки в съвременното урбанизирано общество, въпроса е да намерим най-малкото възможно зло, не мислите ли?
Що се отнася до това, което Джем пише във връзка със стриктността на поста, в такъв вид, аз лично не го съблюдавам, т.е не тримиря и не се лишавам от зехтин в салатата, например. Просто изключвам месото и млечните продукти,и яйцата от менюто си. Не мисля, че това е фатално за период от 50-ина дни, естествено това е моето мнение, нито пък ми се е случвало да отслабна по време на пост.
Относно това дали е стрес за организма - мисля, че това зависи от начина на хранене на отделния човек преди да мине към поста. Естествено, че ще е голям стрес за хора, които консумират месо ежедневно и не могат без него, но моя случай не е такъв. А и щом ти самата се чувстваш добре, какъв е проблема?! Мисля, че щом човек се чувства и изглежда добре - значи няма проблеми с организма.
По време на тазгодишния пост по Рождество пиех комплексни витамини и минерали по един дневно - разтворими, но предни години не съм го правила и така оцелях:).
Сега диетата:
Ден 1
Ранна закуска: кафе или чай по избор (ако е необходимо да са подладени за целта се използва мед - по възможност домашен) и 2 плода
Обяд: Голяма салата - микс зеленчуци
Следобедна закуска: 1 филийка пълнозърнест хляб и зеленчук по избор
Вечеря: Салата червено цвекло(овкусена с лимонов сок - от изцеден лимон, а не готов и зехтин) и 2 филийки пълнозърнест хляб.
Късна вечеря: плод по избор
Ден 2
1) кафе или чай по избор, филия пълнозърнест хляб и 1 морков
2) няколко варени картофа и друг зеленчук по избор (може и салата)
3)2 плода по избор
4)зрял боб с доматен сос - по възможност не от консерва, а домашно приготвен и доматен сос - от настъргани, а не консервирани домати), 2 моркова и една пиперка
5) плод по избор
Ден 3
1)като ден първи
2)салата - микс зеленчуци и кълнове от семена - люцерна, слънчоглед, ръж, жито и 1 филия пълнозърнест хляб
3) като ден втори
4)картофена салата (или картофено пюре, приготвено с вода и малко зехтин, но не от прахообразното и без мляко) и зеленчук по избор
5) като предходните дни.
Ден 4
1) като втори ден
2)като ден трети
3)30-50гр. сурови ядки (лешници, бадеми или орехи)
4)порция салата от сурови зеленчуци и порция зеленчуци на пара
5)като останалите дни
Ден 5
1)като ден първи
2)Супа или яхния от леща и 2-3 моркова
3)2 плода по избор
4)ориз (по възможност кафяв) със зеленчуци и суров зеленчук по избор
5)плод по избор
Ден 6
1) като първи ден
2)Салата - микс зеленчуци и 2 филийки пълнозърнест хляб
3) 30-50гр. сурови ядки
4)салата червено цвекло с лимон и зехтин, няколко маслини и 2 филийки пълнозърнест хляб
5)плод по избор
Ден 7
принципно това е свободен ден и се комбинират храните по личен избор
Боб с доматен сос=леща=червено цвекло=царевица=грах
За приготвянето на ястията е най-добре да се ползва нерафиниран зехтин или олио (т.е. extra virgin), както и да не се прекалява със солта и пикантните подправки. Добре е да се консумират повечко течности под формата на вода и на сокове от прясно изцедени плодове (фрешове) и да се избягва консумирането на газирани и алкохолни напитки, както и на т.нар. натурални сокове, защото съдържат много захар и консерванти.
Мой коментар за пълнозърнестия хляб: тъй като не съм убедена, че на нашия пазар се предлага истински пълнозърнест - било то ръжен или пшеничен хляб, аз лично сама си го приготвям, купувам си пълнозърнести брашна - пшенично, ръжено, царевично, забърквам сместа и добавям суров сусам, сурово слънчогледово и ленено семе и става много вкусен:). Неотдавна си купих и машина за хляб и така пък е съвсем лесно, а машината не е изключително скъпа.
Аз лично, тъй като обичам сладичко и това ми липсва си правя следния десерт по време на пост, а и по друго време - смесвам в равни количества мед и сусамов тахан (но си купувам от сурово сусамово семе или сама си меля сусамовото семе в кафемелачка), разбърквам и оставям в хладилника за о/о 1/2час да се охлади. Освен, че е много вкусно(поне на мен ми е вкусно) е и незаменин източник на калций:)))
Това е, надявам се да свърши работа:)