Здравей Stivarip,
извинявай, че ти отговарям чак днес, но исках да проверя нещо в моите резултати вкъщи преди да ти пиша.
Аз съм в сходно положение като теб, с два спонтанни аборта в 7-ма и 8-ма, вторият беше миссед. Въпросната мутация "4G/5G за PAI", или там както се казва, я имам и аз, хетерозиготен носител съм. В заключението ми пише, че при хомозиготни носителки, въпросната мутация може да предизвика усложнения при бременост като преемклапсия, смаляване на ембриона, преждевременно раждане умиране на плода.
Тъй като при мен е в хетерозиготен вариант, тя не може да е причина за абортите.
При теб тази мутация хетеро- или хомозиготна е? Може би "4G/4G" означава хомозиготно?
При мен намериха и други мутации, свързани с тромбофилия, които при теб явно не са налице и още по-добре! Всъщност назначена ми е същата терапия както при теб, но тя е и стандартна при аборти, когато не се открие някаква причина. Става въпрос за разреждане на кръвта за да се улесни имплантацията и кръвоснабдяването на ембриона. Все пак кръвосъсирването и рискът от тромбози се увеличават и с възрастта, и при бременост.
Аз иначе съм изследвала и хормони: ЛХ, ФСХ, пролактин, тестостерон, прогестерон, щитовидна жлеза (ТСХ, ФТ3, ФТ4).
Като цяло мисля, че може да се довериш на твоя лекар. От този форум оставам с впечатлението, че е един от малкото специалисти в България, а и както ти писах терапията е стандартна при повтарящи се аборти, доколкото съм чела за Германия и САЩ.
Желая ти успех от все сърце и пиши как се развиват нещата при теб!