Jam,
Не твърдя, че авторката е безпристрастна. Едва ли има такива журналисти. Приемам за напълно естествено екипът на този вестник да е с десни убеждения.
Дори не мисля, че двата журналистически материала са съпоставими що се отнася до тематиката – виждаме, че мнението на Дърева е структурирано като интервю, покрива повече въпроси, носи заглавието и е водено от Протеста и прочие. За газовата криза тя говори, колкото да защити действията на БСП /защото енергетиката се управлява от тях/. (Между другото Дърева ми е симпатична, харесвам острия й и злободневен език. Отделно, че уважавам партийната й лоялност. Разбирам, че е неминуема и употребата на политическа пропаганда, която за да е добра, рядко е експертно коректна).
Посочих материала в Капитал, тъй като по-скоро исках да избягам от крайния политически коловоз на темата. Авторката повече от десет години пише за енергетика и според мен е най-подготвеният български журналист по темата.
За мен виновни са всички български правителства, но сегашното трябва да поеме и отговорност.
Едно че е на власт – такава е политическата логика.
Второ, че имаше аналогична газова криза преди около три години – тогава БСП пропуснаха или не пожелаха да направят правилните държавнически ходове. Очевидно отказаха да приемат напълно естествения сценарий при 100 % зависимост. Един руски доставчик през една украинска тръба. И малко дете ще попита, ами ако го спрат какво правиме? Абсолютно съм убедена, че този пропуск не е от тъпотия на един или друг чиновник. Нещата са по-сериозни и са свързани и с търговски договори, зад които стоят лични българо-руски интереси.
Въпросът защо не го направиха предишните правителства, не измества този защо не го направи сегашното.
П.П. Напълно съм изчистила отношението си към хора, дори и ситуации от политическите си възгледи. Прилагам ги предимно на избори.
Познавам пълни идиоти с моите политически пристрастия, както и изключително качествени и свестни хора с противоположни. Поради това винаги се старая да избягам от стила на агитката ...