Всички знаем,че един от основните фактори при лечението на стерилитета е времето.Времето ,нужно за откриването на проблема и времето, нужно за лечението му.
Според мен трябва по някакъв начин да се направи точен списък освен на центровете за репродуктивна медицина и на акушер-гинеколозите,които са достатъчно компетентни да се занимават с двойки със стерилитет.Тоест да се избегне това хиляди млади семейства да пилеят години наред,посещавайки обикновени гинеколози,които само ги мотат,а в по-лошия случай и ги лекуват напълно погрешно.Защото сигурно са единици тези сред нас,които не са загубили поне година две в посещения на обикновени лекари,нямащи си и понятие от борба със стерилитета.По същата логика да се направи списък на лаборатории,в които да може да се направи надеждно изследване на много от репродуктивните хормони и други показатели,които да станат задължителни при диагностицирането(в това число и спермограми).По този начин се рискува още повече да се ограничи броя на местата,където може да отидем особено в провинцията ,но мисля че вече специализираните центрове и лаборатирии ще имат интерес да направят свои клонове в повече градове из цялата страна.
Вторият аспект на фактора време е вече доста добре обсъден от момичетата преди мен,а именно ,че поради финансова невъзможност да направим всички нужни изследвания ние протакаме сами диагностицирането с още месеци ,а понякога и години.Тоест,когато вече сме се "добрали" до надежден лекар и той ни дава списък с изследвания дълъг,колкото списъкт на Шиндлер,за нас е непосилно да го направим в рамките на 1-2 месеца.Поне за мен е така.Вече половин година точка по точка правя изследванията назначени ми от д-р Даскалов и още не съм го свършила до края.Трябва не само държавата да поема по-голяма част от изследнаията,но и водещите специалисти,които работят в напълно частни клиники да могат по някакъв начин да ни предоставят възможност да се възползваме от поеманите от държавата изследвания и манипулации.
И не на последно място,когато дай Боже,фондът по Асистирана репродукция заработи,моля ви от цялото си сърце,да бъде създадена много гъвкава и бърза структура,защото разберете,че за всички нас ,които от години се борим да имаме детенце,всеки месец,всеки ден,всяка минута са ценни!!!