Накратко проблемите, с които се сблъска нашето семейство. Надяваме се най-искрено да се обърне внимание на тези неща, които понякога изглеждат маловажни, но когато си пациент са много, много сериозни.
1. При избора на клиника бяхме подведени от написаното на сайта на центъра, както и от множеството изказвания на ръководителя на клиниката в пресата. Например:
"Водени от своите идеи и опит в областта на репродуктивната медицина, лекари от Център за репродуктивно здраве - Плевен, Рaйнхард център за репродуктивна медицина и Миленова имунологична лаборатория - Чикаго, се обединиха в създаването на качествено нов за България център за диагностика и лечение на безплодие.
Мисията на центъра е да осигури на бездетните семейства комплексна диагностика на причините за безплодие ...
Философията на центъра е, че лечението на безплодието е сложен и комплексен процес и не е обект само на една медицинска дисциплина... (източник
http://www.ivfpleven.com/index.php?l=16)
Тук се прави най-широката диагностика на причините за безплодие в страната. За мъжете това е уникално място, тъй като могат да получат пълна информация за себе си чрез разширена спермограма и най-вече чрез ДНК изследване ... (източник
http://www.bgsever.info/br-45_2007/stranici/str-6.htm)"
Ние повярвахме и се насочихме към този център, за да получим обещаната уникална, най-широка и комплексна диагностика. Реално обаче ни бяха предложени само спермограма и ДНК тест, които в никакъв случай не могат да определят причините за мъжкия проблем. Не ни насочиха към уролог, макар че ние неколкократно попитахме нужно ли е да се прави още нещо, напротив, увериха ни, че не е нужно. Консултацията ни проведе лекар без специалност, който се представя за андролог. Впоследствие се оказа, че следващите двама специалисти, които посетихме, откриха два сериозни проблема - тумор на тестисите, който откри уролога при най-прост преглед и тумор в хипофизата, който пък откри ендокриноложката само с едно изследване на хормони и една снимка на главата.
Предлагаме да се контролира процесът на поставянето на диагноза, да има някакъв определен минимум от прегледи и изследвания, без които да не може да се преминава към другите скъпи и излишни тестове.
2. За лечение ни предложиха едно скъпо лекарство Харвест, което не може да се купува от аптека, а се продава само от лекар в клиниката.
Предлагаме да се упражнява контрол и да не се позволява на медицинските центрове да продават лекарства, и да се проверява дали тези лекарства са регистрирани.
3. При първия и единствен опит да убедим личния лекар да ни пусне някои изследвания получихме категоричен отказ с думите - "а, объркала си се нещо, това са женски хормони" (става въпрос за пролактин, фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон). След като настоях, че не са за мен, а за мъжа ми, лекарят буквално ме изгони с думите - "абе, момиче, аз от 30 години практикувам, ти ли ще ме учиш какви хормони има при мъжете, бе!"
Предлагаме от време на време да се провеждат някакви курсове на личните лекари, поне горе-долу да са запознати с нашите проблеми.
4. Финансовата страна на въпроса е засегната вече в много мнения, няма направления, не ни се полага почти нощи от касата, а ние си плащаме осигуровките. Разбиране от страна на работодателя - нула. Защото е нормално, когато някой кашля, киха и го боли глава, всички да му съчувстват и да му дават болнични без проблеми. А ние как да обясним от какво боледуваме. Това наложи да сменим работата си и града, в който да живеем и сега единият от нас не работи по специалността си и така държавата губи, когато не използва специалистите си.
Предлагаме да се сключва договор между здравната каса и частно практикуващите лекари, за да можем да си вземаме фактура от частните клиники и да получаваме осребряване от здравната каса, макар и да не е на 100%. Това е практиката в другите страни. Да се помисли дали е възможно поне за част от процедурите да можем да получаваме болничен лист или допълнителен отпуск.