Хм, не мисля, че липсата на имплантация може да се обясни само с некачествена яйцеклетка. Иначе, за качеството на Я няма категорични изследвания, които да дадат оценка. Съди се по външни белези, както казаха вече момичетата. Обикновено за проблем с яйцеклетката, при нормална спермограма, се съди по липса на оплождане или неправилно развитие на ембриона.
Ще разкажа на кратко за моя случай. Когато правих опитите бях на 26-27 г. Със СПКЯ съм, вадех много яйцеклетки - 16 - 19. Имам 3 опита. При първия - от всички Я се оплодиха да кажем половината, при това с ИКСИ, след което ми останаха 4-5 ембриона на 3 ден, с лошо качество. Тест - отрицателен. Втори опит - 19 Я, 13 ембриона, уж всичко нормално. На 3 ден - делят се, чакаме 5 ден за бластоцисти, отивам - ни един оцелял
Няма трансфер, ембриолога в потрес - не може да си обясни какво и защо се случва. Казва, че яйцеклетките са зрели и с добро качество. Спермограмата през цялото време не беше цветуща, но за целите на ИКСИ беше достатъчно добра. Правихме SDI тест, там излезе проблем, решихме, че от това са неуспехите. Мъжът ми пи Fertil Aid 3 месеца, отделно и на двамата откриха ИР, пихме Сиофор 3 месеца. Нов опит - спермограма - перфектна! 16 яйцеклетки, отлични, не помня вече колко ембриона, но бяха доста, всичко много добре. Ще чакаме уж бластоцисти. На 3 ден доктора ми звъни - тръгвай бързо за трансфер. Останали 4 ембриона, един добър - другите зле. Трансфер - положителен резултат, дъщеря ми е на 2 години вече. И при трите опита се наложи ИКСИ, на ин витро почти не се оплождаха, тук-там някоя Я и те не оцеляваха.
Изводите - яйцеклетки на пръв поглед качествени, зрели, всичко е нормално, спермограма при трети опит - чудесна. Резултати - лоши, на косъм беше този опит, просто явно имах късмет. Според ембриолога, вероятно съм от онези случаи, при които е въпрос на брой опити. Всички условия за добър резултат налице - яйцеклетки хубави, спермограма достатъчно добра, обаче два пъти - плачевни ембриони, на третия път маааалко по-добре. Питах го тогава няма ли начин да се провери качеството на яйцеклетките. Отговори ми, че засега няма категорични изследвания, ориентират се само по външни белези, делене на ембрионите и така. Колкото до липсата на имплантация при добре делящи се ембриони, според мен проблема там е друг. За жалост, медицината не винаги може да даде отговор на някои въпроси
Моят доктор след трансфер ми казваше следното - направих каквото можах, оттук нататък - Божа работа!
Успех, момичета!