Когато се храним се повишава кръвната захар,панкреасът отделя инсулин за да понижи гликемията. Количеството инсулин, необходимо за нормализиране на нивото на кръвната захар е пропорционално на стойността на гликемията. Ако гликемията е ниска, количеството отделен инсулин ще е по малко. Инсулиновата резистентност е когато тялото отделя много повече инсулин отколкото е необходимо, за да се отговори на захарта.Тъй като хипергликемията продължава дълго, панкреасът се обърква и продължава да отделя инсулин.
Принципът на хранене е да се яде редовно,но храни които предизвикват по-слаб отговор на панкреаса.Гликемична сила имат само въглехидратите, и тя се определя от техния гликемичен индекс. Гликемичния връх на всички въглехидрати е 30 мин./максималната им абсорбация/.Разделят се в зависимост от количеството на образуваната глюкоза.
Ядат се храни с ГИ до 35
Значи, месото/пилешко, пуешко и нетлъсто/, натурално кисело мляко, сирена/без топени и подобни, защото съдържат много нишесте/, яйца/много подходящи/, мазни риби/сьомга, херинга, скумрия, тон/ -в неограничени количества
Зеленчуци - домати, краставици, грах, зелен фасул, броколи, зеле, зелени салати, репички,патладжан, тиквички,морковите само сурови
тестени - пълнозърнести спагети или спагети от твърда пшеница, мюсли/натурално-без плодове/, киноа/прилича на кус кус - и е страхотно на вкус-има го на био щанда на всички Фантастико/,дългозърнест ориз Басмати, див ориз
ядки - бадеми, лешници, орехи/само сурови/
плодове - ябълка, авокадо, ананас, кайсии,смокини
варива - леща, но не преварена
ЗАБРАНЕНИ:
картофи/под всякаква форма/, хляб, обикновен ориз, всичко сладко, газирано, мед, тиква, диня,царевица,цвекло
Хубаво е тестените да се ядат сутрин или на обяд, вечер само белтъчини,ядки, зеленчуци.