Еми, не знам какво да ти кажа по тези въпроси, опита ми и това, което съм чела и чувала от лекари е, че няма категорични изследвания, които да определят качеството на яйцеклетките, особено преди да се пристъпи към оплождане. Има ориентиращи белези, ако мога така да се изразя. Но тези неща, предполагам и ти ги знаеш.
При мен се получаваше така - много яйцеклетки, на пръв поглед зрели, качествени, всичко им е наред. Да, обаче, когато се стигне до оплождането, много малко от тях изобщо се оплождаха на ин витро, затова и практикувахме ИКСИ, а дори и тогава, не всички се оплождаха. И накрая оставах с малко ембриони, не особено добри. На втория ми опит, разказвал съм и преди, от 19 яйцеклетки - 13 ембриона, от които може би 3-4 оплодени на ин витро, другите от ИКСИ /правехме сплит/. Всичко нормално, делят се добре до 3 ден, чудесна възможност да чакаме до 5-ти за бластоцисти. Е, на 5 ден - нито един оцелял. Така и не разбрахме защо. Според ембриолога - нямаше никаква причина да стане така. Спермограмата - чудесна, стимулацията - по учебник, яйцеклетките - чудесни. Факт е, че след този опит открихме инсулинова резистентност и при двамата. Лекувахме. Следващия опит не беше по-различен. Пак достатъчно много оплодени, уж всички върви добре и на 3 ден ми звънят по спешност да отивам на трансфер, защото останали 4, от които само един става. Това беше успешния ми опит. Явно има някакъв проблем с яйцеклетките ми, който, обаче не успяхме да установим какъв. Правихме и генетични изследвания, там нищо не излезе.
Относно храненето и аз като Дари се стремях към белтъчно-ориентиран режим. Година преди да започна опитите отказах цигарите, не пиех кафе и кола. Не съм приемала добавки, освен фолиева киселина и метформин, който пиех за инсулина. Него го спрях, обаче, когато започнах стимулацията. Наистина не знам какво да те посъветвам.
За Естрадиола, подкрепям Дари. В моята клиника не го изследваха по време на стимулация, по причините, които и тя сподели - не е категоричен показател и може да подведе лекаря. По мое скромно мнение - едни подвеждащи стойности на Е2 могат да доведат до неефективна промяна в стимулацията и нещата да се объркат. Не е задължително, но най-общо казано - при ниски стойности на Е2, а реално има фоликули, лекарят може да реши да увеличи дозите и това до доведе до презряване или влошаване на яйцеклетките, примерно. Както и обратно - при високи стойности, намаля дозите и яйцеклетките не успяват добре да съзреят, знам ли. Не знам дали наистина е така, просто следвам някаква си моя логика, която може и да е напълно погрешна.
Еми, наистина от сърце ти пожелавам успех и дано намерите верния път с лекаря ти! С теб съм!