0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Стрептококи група Б и Ентерококи
« Отговор #120 -: Април 09, 2009, 18:53:22 pm »
Боби, ще чакам с интерес да отговориш на въпроса на Гарга, и мен ме интересува какво е мнението на този професор за стрептококите и прочее коки.
Учебника по микробиология на медицинскито училище го имам пред себе си в момента. Те ги учат предимно как да лекуват болести ( нали са лекари все пак), но за нормалнта флора има много малко. Ако човек иска да знае повече за това, трябва да се занимава специално с микробиология и то не клинична, където става дума за проблемните случаи най-вече.

Б.

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #121 -: Април 09, 2009, 20:53:14 pm »
Боби, ще чакам с интерес да отговориш на въпроса на Гарга, и мен ме интересува какво е мнението на този професор за стрептококите и прочее коки.
Учебника по микробиология на медицинскито училище го имам пред себе си в момента. Те ги учат предимно как да лекуват болести ( нали са лекари все пак), но за нормалнта флора има много малко. Ако човек иска да знае повече за това, трябва да се занимава специално с микробиология и то не клинична, където става дума за проблемните случаи най-вече.
Б.

Значи все още не се знае дали коките е нормално да живеят във влагалището ? Сори, Боби, но не мога да разбера дали се счита, че не е проблем да имаш коки във влагалището, след като нямаш симптоми ?
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #122 -: Април 09, 2009, 21:48:27 pm »
Значи все още не се знае дали коките е нормално да живеят във влагалището ? Сори, Боби, но не мога да разбера дали се счита, че не е проблем да имаш коки във влагалището, след като нямаш симптоми ?
garga, вече ти казах какво се счита за нормално и какво не. Не виждам смисъл да повтаряме едно и също. Дала съм ти таблица от учебник по бактериология, в нея пише, че може да се изолират и от влагалището - като нромална флора. Това че медицината е решила да има стандарт и да лекува всеки, който не попада в този стандарт , не променя фактите. Със съжаление мога да кажа, че много лекари нямат разбирането за взаимодействието между приемника и колонизатора и искат точни и ясни исктрукции - това е болест, това не е. Е, няма такива. Когато няко е болен е ясно, но има много неща които попадат в една сива зона. 

Питаш дали се счита за проблем - очевидно щом те лекуват, значи се счита ... от някой. Ако питаш за моето мнение и това на микробиолозите ( питах и моят шеф днес) - не се счита и той не би го лекувал. Каза ми също така, че докато преподавали на студентите да не лекуват хранително отравяне с Е. коли, един лекар който присъствал се намесил и казал да си дават антибиотиците - това бил стандарта и е за всеки случай. Според моят шеф и другият преподавател това са глупости, според мен също. Ама това хич не им пречи да тъпчат хората с антибиотици. Същото е и за влагалищните инфекции.

Съжалявам, че искаш точен отговор, но нямам такъв. Майка ми като теб пи антибиотици и ту едно ту друго излизаше. И така 8 месеца. Накрая ги спря и сегя няма проблеми.
« Последна редакция: Април 09, 2009, 23:18:59 pm от Bobbie »

*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #123 -: Април 10, 2009, 11:45:56 am »
Б.

Значи повечето лекари (добри лекари) с които съм разговаряла по този въпрос и информацията която имам казват така, първо влагалището не е и неможе да е стерилно чисто тоест да няма никакви бактерии. Работата на лактобацилите е да контролират размножаването на нашествениците. Преди години при микробиологичните изследвания се поставяше степен на влагалищна чистота. Лекарите се ориентираха от тази степен дали се налага или не лечение. Сега обаче повечето (за да не казвам всички) лаборатории и микробиолозите, които работят в тях не си правят труда да задълбочават толкова изследванията и просто на изследванията се изписва наличието на бактерии без преценката за степента на чистота и така повечето лекари за да се застраховат предприемат лечение. Преди със степента на влагалищна чистота се преценяваше според самата степен трябва или не да се предприема лечение и дали то да е антибиотично. Така че, отговорът трябва да е следният, ако има наличие на единични коки и лактобацилите са в достатъчно количество принципно се смята че организма и имунната система ще се справят сам с тези коки, но ако коките са в доминантно количество и лактобацилите почти липсват може да се започне някакво лечение по усмотрение на самия лекар. А иначе дали е нормално да живеят чревни бактерии във влагалището не е нормално, но това не значи че не се откриват, защото принципно много лесно могат да попаднат там.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #124 -: Април 10, 2009, 17:58:39 pm »
Само да добавя, че не е случайно, че на запад престанаха да правят микробиологиии, ако нямаш оплаквания. Има си определеи организми, за които те изследват и другото се смята за нормална флора, ако не прави проблеми. Това всъщност е дефиницията на нормална флора.  Така е понеже са установили, че дефинициите им какво е нормално и какво не, не са универсални и често има случаи на лекувани без причина. Бактериите в организма не живеят само на едно точно определено място.Лактобацилите примерно са и чревни бактерии.

По този повод се сетих нещо. Като бях в България си купих учебник по обща микробиология за университета. Ми този учебник беше от 74та година! Ако всички учат по тези учебници и смятат всичко написано в тях за вярно, хич не съм учудена че тук твърдите, че много хора ви казват едно и също, пък аз за някои от нещата със сигурност знам, че не са толкова черно-бяли.

Б.
« Последна редакция: Април 10, 2009, 18:56:47 pm от Bobbie »

« Отговор #125 -: Април 10, 2009, 21:26:02 pm »
  Боби ,гледам таблицата и можеш ли да ми кажеш какво означава потенциални патогени - potential pathogen .Както са отбелязани със звездичка някои от бактериите.
*

crow

• 2670
« Отговор #126 -: Април 10, 2009, 22:04:15 pm »
  Боби ,гледам таблицата и можеш ли да ми кажеш какво означава потенциални патогени - potential pathogen .Както са отбелязани със звездичка някои от бактериите.
Аз доколкото разбирам потенциални патогени - означава "потенциални вредители" .. казано по-иначе :) т.е. не е сигурно, но по-скоро биха навредили, ако ги има на съответното място.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #127 -: Април 10, 2009, 22:07:39 pm »
Означава, че тази бактерия има капацитета да причини болест.  Примерно Е. коли в червата обикновено не причинява инфекция, ама ако ти отиде в кръвта може и да те убие. Или Кандида не причинява проблеми на здрави хора, но може да е смъртоносна при хора с други болести.  

Боби

« Отговор #128 -: Април 10, 2009, 23:45:07 pm »
 Момичета,току що пристигна микробиологията на моя приятелка.Има оплаквания от течение от няколко месеца.
   Микробиология     
   Забележка : ВЛАГАЛИЩЕН СЕКРЕТ: Изолира се в умерено количество Enterococcus spp. Не се изолира Candida spp. Mикроскопски препарат за влагалищна чистота : редуцирани лактобацили, в изобилие от епителни клетки, много левкоцити,коки. 6 Aприл 2009 г. ^^^

Име на теста (изследването)

Резултат

Единици

Референтни граници
   Влагалищен секрет    

Лаб No 349

Антибиограми:    

$

A8    

*
   Профил    Виж по-долу
   Изолиран микроорганизъм    

Enterococcus spp.

Penicillin    

-

Amoxicillin    

S
      ( Amopen;Ospamox )
   Ampicillin    

S

Amoxicillin-Acidum clavulanicum    

S
      ( Augmentin; Moxiclav; Amoksiklav; Curam)
   Ampicilline-sulbactam    

S

Cephalothin    

R

Cefuroxime    

R
      ( Zinnat;Zinacef )
   Cefoxitin    

-

Ceftriaxone    

R
      ( Rocephine )
   Cefotaxim    

-

Cefepime    

-

Amikacin    

-
      ( Amikin )
   Gentamicin    

R

Tobramycin    

-

Doxycycline    

R
      ( Vibramycine )
   Tetracycline    

-

Chloramphenicol    

S
      ( Chlorocid )
   Erythromycine    

-
      ( Erythran )
   Azithromycin    

R
      Sumamed,Azatril
   Josamycin    

-
      (Wilprafen)
   Clarithromycine    

R
      ( Klacid )
   Clindamycine    

-

Vancomycin    

-

Sulfamethoxazole-Trimethoprim    

R
      ( Biseptol,Trimezol, Sumetrolim, Seprin)
   Rifampin    

I
      ( Rifamicin,Rimactan,Tubocin )
   Ciprofloxacin    

I

Moxifloxacin    

-
      (Avelox)
   Norfloxacin    

-
      (Nolicin )
   Ofloxacin    

-
      (Tarivid)
   Levofloxacin    

-
      (Tavanic)
   Teicoplanin    

--

Linezolid    

-

Quinopristin/Dalfopristin    

-
      (Synercid)
   Легенда: S (чувствителен); I(интермедиерен)    

$
      R (нечувствителен); -- (не е залаган)

Прави ми впечатление,че Ентерококите са в умерени количества(това ,което се обсъждаше по-долу),което всъщност уж не налага лечение,или съм в грешка?.От друга страна пък има много левкоцити,което означава ,че има инфекция.Боби,ти като микробиолог как ще коментираш това?Тя естествено ще се консултира с лекар,но точно този лекар  лекува моите ентерококи с Флоражин и си се влачих с тях няколко месеца,докато не се посъветвах с друг лекар,който ме излекува с Таваник.На моята микробиология се изолираше Ентерококус Фекалис,но нямаше левкоцити и въпреки това имаше течение.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #129 -: Април 11, 2009, 00:15:58 am »

Прави ми впечатление,че Ентерококите са в умерени количества(това ,което се обсъждаше по-долу),което всъщност уж не налага лечение,или съм в грешка?.От друга страна пък има много левкоцити,което означава ,че има инфекция.Боби,ти като микробиолог как ще коментираш това?Тя естествено ще се консултира с лекар,но точно този лекар  лекува моите ентерококи с Флоражин и си се влачих с тях няколко месеца,докато не се посъветвах с друг лекар,който ме излекува с Таваник.На моята микробиология се изолираше Ентерококус Фекалис,но нямаше левкоцити и въпреки това имаше течение.
В грешка си  :).  Обсъждахме че може при някои хора да няма нужда, ако няма оплаквания.  Твоята приятелка хем има оплаквания, пък и се виждат много левкоцити т.е. тя има възпаление и трябва да се лекува. При теб щом си имала течение е същото. Това за което говорих е само при липса на възпаление.

Боби
« Последна редакция: Април 11, 2009, 00:19:41 am от Bobbie »

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #130 -: Април 11, 2009, 02:46:20 am »
peroshinka   (и другите), прави ми впечатление, че често не казват точно името на бактерията, която са изолирали. Ентерококи не е вид бактерия, а цял клас. Питам, защото предполагам,че само гледат препарат под микроскоп без да правят култура. Ако правят култура, не виждам какъв им е проблема да кажат точно какви ентерококи има. От друга стана ентерококи и стрептококи само под микроскоп не е много сигурно да се индентифицират понеже изглеждат еднакво. Дори до преди 20-30 години ентерококите са ги класифицирали като стрептококи група D, понеже не за знаели достатъчно, че са различен клас. Затова ми е много странно всичко това. Хем казват, че са ентерококи ( т.е. сигурно правят култура) хем не казват какви.  Просто ми беше интересно, това някаква стандартна практика ли е?

За да не шашна пак някого, ще добавя, че за лечението няма значение, след като са направили антибиограма. Те може да напишат "има бактерии" и лекарят пак да трябва да ги лекува по един и същи начин в зависимост от антибиограмата. Въпросът ми е продиктуван просто от любопитство.

Което обаче ме навява на мисълта( не се сетих по-рано) - garga, като ти казаха след стрептококите, че имаш енерококи, казаха ли какви? Сега се върнах назад и видях, че си писала, че си ги правила в различни лаборатории. Първата е казала, че са стрептококи група Б, но  от втората пише само ентерококи. Ако някой самонадея разбирач е решил, че може да ги познава под микроскоп, може във втората лаборатория да има грешка.

Боби
« Последна редакция: Април 11, 2009, 03:13:53 am от Bobbie »

*

crow

• 2670
« Отговор #131 -: Април 11, 2009, 15:02:43 pm »
Боби, първата микробиология правих в една поликлиника. Там казаха, че се изолират Стрептококи гр. Б - имаше антибиограма-лекувах с ципрофлоксицин. След това бях при друг д-р, съответно микробиологията ми я направиха в лаборатория "Лаборекспрес", за която във Варна уж само добри неща се чуват. Там пишеше Ентерококи фекалис (май така беше). Нямаше антибиограма и д-ра лекува , дето се казва с произволен АБ - Клиндамицин. На третата микробиология (пак при същия АГ) - в същата "Лаборекспрес" -  пиеше че се изолира Ентерококи фекалис и Клебсиела пнеумониа. Този път настоявах за антибиограма и последно пих Авелокс 7 дена ( който е доста силен АБ ). Сега май месец смятам да пусна пак една микробиология, че свят ми се завива от хапчета, изследвания и т.н. Дано ги няма, защото този път смятам повече да не се тровя с АБ.
 На приятеля ми и двата пъти по телефона му съобщаваха резултата ( колко безотговорно), така че само казаха Ентерококи ( но те вече знаеха за нашите съмнения и подозирам, че може да не са направили никакви изследвания).
Оказа се доста сложно да се пуснат едни нищо и никакви микробиологии. Размотаване, чакане, безотговорно изписване на АБ и т.н. и т.н.
*

Starlet

• 1937
« Отговор #132 -: Април 11, 2009, 18:46:10 pm »
На приятеля ми и двата пъти по телефона му съобщаваха резултата ( колко безотговорно), така че само казаха Ентерококи ( но те вече знаеха за нашите съмнения и подозирам, че може да не са направили никакви изследвания).
Оказа се доста сложно да се пуснат едни нищо и никакви микробиологии. Размотаване, чакане, безотговорно изписване на АБ и т.н. и т.н.

Изследванията на пиятеля ти и те ли бяха в Лаборекспрес. Защото по телефона е нормално да не дадат много пълна информация, но онлайн винаги можеш да влезнеш и да си разгледаш и разпечаташ изследването. Аз поне не съм имала проблеми с тази лаборатория досега. А по телефона гледат да те претупат защото там винаги има чакащи и много хора и работа. Безотговорното изписване на антибиотици пък е дело изцяло на лекарите. Малко са лабораториите да не казвам че няма такива които си правят стандартно изследванията с антибиограма, трябва излишно да им бъде упоменато в бележката за изследване. За това донякъде ги оправдавам защото ако лекарят не изисква антибиограма и работниците в лабораториите си спествяат по този начин време, работа и пари или законово трябва да бъде уредено това и да се спазва задължително да се прави антибиограма. Във всеки случай обаче, наистина е добре да спреш малко и да починеш от антибиотици, защото вместо да се излекуваш можеш да си навлечеш много вреди с тях.
« Последна редакция: Април 11, 2009, 18:53:27 pm от Starlet »
*

crow

• 2670
« Отговор #133 -: Април 11, 2009, 19:16:24 pm »
Старлет, след като при мен се изолираха бактерии - приятеля ми си намери УЖ добър Уролог-андролог, за да му пусне изследване. Първия лекар - във военна болница Варна ( не му зная името, но мога да питам ) - подходил с ирония - през цялото време се "забавлявал", с реплики от рода - "Нищо ти няма, ако й има нещо на женат ти - то си е неин проблем" и т.н. шегички за незадоволени жени и ала-бала да не ви занимавам... Очевидно трябваше да го смени този д-р. Така се озова при друг такъв - в терапевтичен блок Варна. След като въпросния лекар разбрал какви са терзанията на приятеля ми - му пуснал кръвни изследвания, както и микробиология ( състояща се в избърсване на върха на половия орган с някаква кърпичка и последваща УЖ посявка). След въпросните изследвания д-ра все нямал време да го приеме да му даде резултата -  все отсъствия, операции и т.н. Само по телефона му казал - "Абе има ги и при теб тези Ентерококи - пий Клиндамицин и си готов".
След АБ, приятеля ми пак отиде да го изследват и след като явно му е казал, че при мен все още ги има Ентерококите - онзи пак му взел кръв и му направил същата "микробиология". Последва отново несериозно, непрофесионално поведение - пак отсъствия, ангажименти на лекаря, посещения с насрочен час, на които се оказава, че лекаря не идва и т.н. и т.н. - отново по телефона му е било казано - "пак ги имаш - пий АБ".
След това ужасно отношение - намерихме микробиолог, който да реши какво да се прави - но приятеля ми вече беше започнал приема на АБ. Съответно се налага да чакаме 10 дена след приема на лекарствата да му се пусне нова микробиология.
Дано не сме попаднали на нов шарлатанин. Оказа се трудна задача - някой да те изследва и лекува от нещо тривиално.
Така, че мила Старлет - не виня лабораторията - изследванията там са само мои, а за антибиограмата вече се научих, че трябва изрично да си искам - но кой да ми каже ? А изследванията ми са в лабораторията носени лично от мен, защото д-рката ми няма лаборатория в кабинета.
 С две думи описах одисеята - пародията на лечение в България. Смятам, че вече хвърлихме поне 1000 лв. за лекари, които да лекуват някаква бактерия, за която дори незнаем дали я има у приятеля ми ( защото нямаме черно на бяло документ ). Всеки ден се моля да не се налага човек в Бг да има по-сериозни здравословни проблеми, защото едва ли има и 5 % доволни от лекарско обслужване. Предполагам, че стерилитета в моя случай щеше да е поне установен, ако не се налагаше толкова безкрайно лутане и безхаберие за чуждия проблем. Извинявам се, че стана дълго, но на моменти наистина адски ме обзема ярост за факта, че "тъпчем на едно място".
 Благодаря, че ме изчетохте и сори ако съм ви досадила...
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #134 -: Април 11, 2009, 19:27:07 pm »
Боби, първата микробиология правих в една поликлиника. Там казаха, че се изолират Стрептококи гр. Б - имаше антибиограма-лекувах с ципрофлоксицин. След това бях при друг д-р, съответно микробиологията ми я направиха в лаборатория "Лаборекспрес", за която във Варна уж само добри неща се чуват. Там пишеше Ентерококи фекалис (май така беше). Нямаше антибиограма и д-ра лекува , дето се казва с произволен АБ - Клиндамицин. На третата микробиология (пак при същия АГ) - в същата "Лаборекспрес" -  пиеше че се изолира Ентерококи фекалис и Клебсиела пнеумониа. Този път настоявах за антибиограма и последно пих Авелокс 7 дена ( който е доста силен АБ ). Сега май месец смятам да пусна пак една микробиология, че свят ми се завива от хапчета, изследвания и т.н. Дано ги няма, защото този път смятам повече да не се тровя с АБ.
Аз нали те попитах и ти каза, че си имала антибиограма ( а, аз останах с впечатлението, че всеки път са правили).
От сега да си знаеш, винаги настоявай за антибиограма. Аз лично антибиотици без антибиограма не взимам То аз по принцип за последните 15 години 2 пъти съм пила антибиотици ( и то за зъб), но знам че бих си искала антибиограма.
Аз мисля че е добре да си слагаш ти онези капсулите с живите лактобацили и да си починеш малко от антибиотици.
Цитат
С две думи описах одисеята - пародията на лечение в България. Смятам, че вече хвърлихме поне 1000 лв. за лекари, които да лекуват някаква бактерия, за която дори незнаем дали я има у приятеля ми ( защото нямаме черно на бяло документ ).

Лелеее, като чета и лошо ми става. То бива безхаберие бива, ама това на нищо не прилича.

Б.
« Последна редакция: Април 11, 2009, 20:21:27 pm от Bobbie »

*

Starlet

• 1937
« Отговор #135 -: Април 11, 2009, 19:45:52 pm »
Аз нали те попитах и ти каза, че си имала антибиограма ( а, аз останах с впечатлението, че всеки път са правили).
От сега да си знаеш, винаги настоявай за антибиограма. Аз лично антибиотици без антибиограма не взимам То аз по принцип за последните 15 години 2 пъти съм пила антибиотици ( и то за зъб), но знам че бих си искала антибиограма.
Аз мисля че е добре да си слагаш ти онези капсулите с живите лактобацили и да си починеш малко от антибиотици.

Б.

Лелеее, като чета и лошо ми става. То бива безхаберие бива, ам това на нищо не прилича.

Б.

Това може да се събере в един пост без да е нужно да се пускат няколко такива за да се отговори на един потребител!

Дано не сме попаднали на нов шарлатанин. Оказа се трудна задача - някой да те изследва и лекува от нещо тривиално.
Така, че мила Старлет - не виня лабораторията - изследванията там са само мои, а за антибиограмата вече се научих, че трябва изрично да си искам - но кой да ми каже ? А изследванията ми са в лабораторията носени лично от мен, защото д-рката ми няма лаборатория в кабинета.
 С две думи описах одисеята - пародията на лечение в България....

Ох, какво да ти кажа. Аз също минах по този път преди години. Накрая помолих моят гинеколог да вземе проба от съпруга ми и аз като тебе лично ги занесох в лабораторията и настоях за антибиограма, оказа се че всичко е О.К. А иначе не че защитавам нашите лекари (напротив много съм си патила от тях), но лошо отношение можеш да срещнеш навсякъде по света. Въпроса е да намериш твоят лекар, лекарят на който да се довериш и с който да постигнеш крайният резултат а именно бебче. Поспри и се насочи към лекар специалист по стерилитет, стига се хаби с тези квартални гинеколози. Успех!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #136 -: Април 11, 2009, 20:19:36 pm »
Това може да се събере в един пост без да е нужно да се пускат няколко такива за да се отговори на един потребител!
Права си, но не е необходимо това язвително отношение. Има си модератор за тази работа,а ти можеше да ми пишеш на лични,ако толкова те притеснява. Това беше неволна грешка, която ми е навик от друг форум и сега го редактирах.

Поспри и се насочи към лекар специалист по стерилитет, стига се хаби с тези квартални гинеколози
И аз така мисля, че е най-добре да се направи.
garga, ти в кой град живееш? Ако е в голям град, няма начин да няма при кой да отидеш, вместо да се влачиш от лекар на лекар.
Опа, сега видях, че лабораторията, която си дала е във Варна. Ми там нали си имате май най-добрата ин витро клиника. Ама те не правят само това, а се занимават със стерилитет по принцип. Можеш там да отидеш, те ще се занимават и с теб и с мъжа ти, микробиологии, снимки, каквото трябва.

Б.
« Последна редакция: Април 11, 2009, 20:33:05 pm от Bobbie »

*

crow

• 2670
« Отговор #137 -: Април 14, 2009, 18:55:54 pm »
Опа, сега видях, че лабораторията, която си дала е във Варна. Ми там нали си имате май най-добрата ин витро клиника. Ама те не правят само това, а се занимават със стерилитет по принцип. Можеш там да отидеш, те ще се занимават и с теб и с мъжа ти, микробиологии, снимки, каквото трябва.
Боби, така и направих. Отдавна имах час за клиника по стерилитет във Варна ( д-р Александров АГ-Варна ), но едва вчера дойде часа ми. Само, че там се занимават наистина със стерилитет, а микробиологиите не са им приоритет. Показах всичките си изследвания до сега ( включително и тези, в които се вижда, че имам бактерии -  но за тях не стана дума ) - наблегнахме на изследванията, които трябва да ми се направят, за да се види къде е генералния проблем. Явно бактериите не са сред нещата, водещи до стерилитет ( освен хламидията, за която изрично се споменава да се изследва, но аз слава Богу съм с отрицателна проба от нея ). Та сега следва ЦС, спермограма и т.н. Доктора не каза, че бактериите са пречка нито за забременяване, нито за направата на ЦС -  така че явно наистина това си е просто една досадна бактерия, която вероятно не носи след себе си кой знае какъв проблем, но знам ли. Само дано не води до запушване на тръбите ... Ще видим как е и спермограмата - надявам се да няма поражения. Така, че засега както и Скарлет ме съветва - наблягам на главния проблем, а бактериите ще наблюдавам паралелно с това.
 Мерси на всички вас за съветите.
*

Starlet

• 1937
« Отговор #138 -: Април 14, 2009, 19:08:23 pm »
Боби, така и направих. Отдавна имах час за клиника по стерилитет във Варна ( д-р Александров АГ-Варна ), но едва вчера дойде часа ми. Само, че там се занимават наистина със стерилитет, а микробиологиите не са им приоритет. Показах всичките си изследвания до сега ( включително и тези, в които се вижда, че имам бактерии -  но за тях не стана дума ) - наблегнахме на изследванията, които трябва да ми се направят, за да се види къде е генералния проблем. Явно бактериите не са сред нещата, водещи до стерилитет ( освен хламидията, за която изрично се споменава да се изследва, но аз слава Богу съм с отрицателна проба от нея ). Та сега следва ЦС, спермограма и т.н. Доктора не каза, че бактериите са пречка нито за забременяване, нито за направата на ЦС -  така че явно наистина това си е просто една досадна бактерия, която вероятно не носи след себе си кой знае какъв проблем, но знам ли. Само дано не води до запушване на тръбите ... Ще видим как е и спермограмата - надявам се да няма поражения. Така, че засега както и Скарлет ме съветва - наблягам на главния проблем, а бактериите ще наблюдавам паралелно с това.
 Мерси на всички вас за съветите.

:D Точно това очаквах да е отношението на доктора по твоят специално случай  :D Повярвай ми той си знае работата и ако има някакъв риск няма да пристъпи към каквото и да било, невероятен е нали (поне аз смятам че е невероятен) лекар!!! В добри ръце си вече, така че спокойно отхвърляйте с него причините и изследванията едно по едно за да се стигне до заветната цел разбира се, там всичко е приоритет имам в предвид, че пациента и здравето му са преди всичко така че не се притеснявай просто се довери на преценката му за твоите микробиологии!!!  :grouphug2: Успех!!!
« Последна редакция: Април 14, 2009, 19:12:10 pm от Starlet »
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #139 -: Април 15, 2009, 00:48:47 am »
Явно бактериите не са сред нещата, водещи до стерилитет ( освен хламидията, за която изрично се споменава да се изследва, но аз слава Богу съм с отрицателна проба от нея ). Та сега следва ЦС, спермограма и т.н. Доктора не каза, че бактериите са пречка нито за забременяване, нито за направата на ЦС -  така че явно наистина това си е просто една досадна бактерия, която вероятно не носи след себе си кой знае какъв проблем, но знам ли. Само дано не води до запушване на тръбите ...
Офф, Слава Богу, че си намери човек, който знае за какво става дума. Най-после! Чак на мен ми олекна като каза какво са ти казали. Хайде сега прави каквото ти кажат от там и стискам палци да се разбере какво е и да се поправи възможно най-бързо.
А защо нямате спермограма?

Прегръдки от мен.  :bighug: