Отдавна не съм писала в тази темичка, но тъй като проблема "Стрептококи, Ентерококи ... " се оказа актуален за доста момичета (някои, от които дори ми писаха на лични, за да обменим информация) ще напиша продължението на нещата при мен.
След многократни опити да "уморя" тези чревни бактерии с поне 4-5 вида антибиотик, някои от които доста силни - резултатите ми по едно време дори се влошиха, като освен Ентерококи се появи и Клебсиела. Това за пореден път трябваше да говори на лекарите, че АБ влошават флората ми и съвсем я объркват, но незнам дали съм права, че голяма част от АГ лекарите явно добре си печелят от паниката на пациентите. Подчертавам, че нямах никакви симптоми за въпросните бактерии !
Последното ми изследване в тази насока е от 22.08.2009г. в лаборатория "Надежда" Варна. Резултатите сочат, че има "Умерено количество Ентерококи фекалис". Досега никое друго изследване дори не загатваше за количеството бактерии и всичките ми въпроси към различните АГ лекари, които съм питала са били "няма значение количеството, защото на тези бактерии не им е мястото там".
Но, в това последно изследване д-р спец. микробиолог пише, цитирам:
"При липса на клинична симптоматика горепосочените микроорганизми могат да се приемат за елемент на резидентната микрофлора"
Ето това беше едно твърде важно уточнение за мен. Искам да вметна, че по въпроса за Ентерококите съм питала и д-р Александров дали са притеснителен елемент и той ми е казвал "..че то кой ги няма", а четох как на друга съфорумка (писала по-горе) е посочил дори писано в мед. книги, че някои бактерии обичайно се срещат във влагалищна среда.
Повтарям, че това е положението при мен, което не значи че при друг нещата не стоят по коренно различен начин. С постинга си исках да дам кураж на други момичета попаднали в кръга, в който бях аз. В продължение на почти цяла година се тъпках с какви ли не лекарства и се питах защо не мога да се излекувам. Уплашиха ме дори думите на една АГ лекарка, която ме накара да се чувствам едва ли не "заразна", като в присъствието на останалите й пациенти ме изгледа и ми каза "Какво правиш ти бе момиче? Какви са тези бактерии у теб?"
Дано моят опит е полезен и на други момичета и нека преди да приемат диагнозата, се посъветват поне с още едно АГ.
Успех !