Момичета, позволявам си да копирам отговор на запитване относно наличието на бактерии във влагалището, на д-р Яков, който доколкото съм чувала е уважаван варненски гинеколог:
Здравейте, д-р Яков. Възхитена съм от Вас и отзивчивостта и отговорите на всички зададени към Вас въпроси. Моят въпрос е по повод предстоящата ми цветна снимка. Имам големи притеснения относно инфекции..Защото винаги съм имала проблеми и най-лошото е, че дори по антибиотично лечение по антибиограма - нещата вместо да се оправят - се влошават...Лекуваме едни бактерии, появяват се нови и така до безкрай..През юни последно имах е-коли и буквално вдигнах ръце от гинеколози, антибиотици и антибиограми..Лекувах с хомеопатия, но незнам дали имаше ефект..Въпросът ми е, че ми предстои цветна снимка, а гинекологът, с когото споделих набързо, че имам притеснения, не ми изиска микробиология. Каза, че дезинфекцирали достатъчно преди процедурата и че няма да "пипаме влагалището", защото ставало по-зле...Но прочетох много страшни неща за инфектиране в матката и се притеснявам много... Въпросът ми е - достътъчно ли е това дезинфекциране преди и предполагам по време на снимката(защото съм чувала, че заедно с контрастното в-во вкарвали и антибиотик) и нужно ли е да се притеснявам?Че аз вече се побърках от притеснения и незнам вече за кое по-напред - за бактериите или за резултата? Благодаря Ви предварително.
2008-11-17 13:35:07
Здравейте, наистина дезинфекцията на влагалището е достатъчна. По принцип то никога не е стерилно, колото и чисто да е и винаги има разни бактерии в определено съотношение.
д-р Борис Яков - 2008-11-17 13:36:17
/Извинявам се, че пускам нов пост, вместо да редактирам, но браузъра ми не позволява корекция /