0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, момичета,

С един яйчник съм и една тръба, вследствие травматологична киста и последвала планирана операция за премахването и на 16год.
Преди 4год ми откриха и 2 миомни възела, които към момента са с размери 2 на 2 см, разположени в стената на матката. Знам че имам и сраствания от коремната операция, които пречат. Незнам и какво е състоянието на тръбата и яйчника....
Предстои ми процедура за проверка на проходимостта на тръбата ми и искам да взема решение кой от двата вида тест за проходимост би бил по удачен в моя случай да направя.
Моля всички момичета, които са правили цветна снимка или ходротубация да споделят мненията си.

Благодаря Ви предварително.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Разликата е, че при цветната снимка има облъчване и се уврежда по някоя яйцеклетка.
*
Да при цветната снимка има облъчване, но според едни лекари тя дава по ясна представа за състоянието на матката, яйчниците и тръбите, а при хидротубацията се следи движението на физиологичния разтвор с Доплер - резултата бил тръбите пропускат или не и пак се вади снимка, но тя не давала така добра представа като цветната?
Едни сраствания с кое от двете биха се оценили по-точно?
*

balmi

Привет миличка,
За шест години аз съм правила три цветни снимки и две хидротубации. Мисля обаче, че при цветната снимка нещата се виждат по-добре, от колкото при хидротубацията, където проследяванито се прави под ултразвук.  Тъй като при мен тръбите са проходими, болка не съм имала и при двата метода. Усещането е като при по-болезнен  цикъл. Освен това, който и начин за проследяване на проходимостта на тръбите да ти препоръча твоя лекар, след самата манипулация има много случай на забременяли момичета. Желая ти успех !!!! ylinfant
*
Благодаря ти, мила Балми:)

Към момента съм се ориентирала към хидротубация като метод по-щадящ организма поради липсата на облъчване. Но тъй като ще правя хидротубацията с упойка доктора ми обещя да направи и снимка на визуализацията на Доплера.
Но според друг пък добър лекар хирург е по-добра цветната снимка за оценка на матката, яйчника и тръбата при мен понеже имам сраствания от предишна коремна операция.
Та затова се пообърках кой от двата метода да избера,а нямам време скоро трябва да реша.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
С ХСГ ("цветна снимка") не може да се оцени яйчника. Но за него си има добър метод за оценка - ултразвук.

Мислила ли си за лапароскопия?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Да мислила съм за лапароскопия. Но лекарите към момента ми предложиха тест за проходимост на тръбата като по-щадяща организма интервенция и в зависимост от резултата - ако тръбата не е проходима тогава лапароскопия.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Да, така е. Само исках да те подсетя, че може би това ти предстои. Но ти явно вече си го обмислила.  :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Да мислила съм, макар че честничко да си призная Мели силно се надявам да е всичко наред с тръбата:), но скоро ще стане ясно какво е положението.
*
Аз съм в сходно положение и миналия месец правих цветна снимки. Но ако до 6 мес. няма резултат ми препоръчват лапороскопия. Има сраствания, които за съжаление няма как да се видят.   :(
Да добавя само, че проблем с тръбите не беше видян.
Цитат на: vkas
...
Преди 4год ми откриха и 2 миомни възела, които към момента са с размери 2 на 2 см, разположени в стената на матката. Знам че имам и сраствания от коремната операция, които пречат. Незнам и какво е състоянието на тръбата и яйчника....
...

В този случай, според мен, е най-добре оперативна лапароскопия заради миомните възели и срастванията, и между другото да ти огледат тръбите.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Цитат на: vkas
Да при цветната снимка има облъчване, но според едни лекари тя дава по ясна представа за състоянието на матката, яйчниците и тръбите, а при хидротубацията се следи движението на физиологичния разтвор с Доплер - резултата бил тръбите пропускат или не и пак се вади снимка, но тя не давала така добра представа като цветната?
Едни сраствания с кое от двете биха се оценили по-точно?

И какво и e по-ясното?
Или има проходимост на тръбите, или не. Като се види течността в коремната кухина, забравяш за този етап и мислиш за други причини.
Ако не се потвърди проходимост - отиваш на лапароскопия.
Цитат на: Lali
И какво и e по-ясното?
Или има проходимост на тръбите, или не. Като се види течността в коремната кухина, забравяш за този етап и мислиш за други причини.
Ако не се потвърди проходимост - отиваш на лапароскопия.

Лалинка, течността в коремната кухина не казва коя тръба пропуска и коя не. Само казва, че някоя е пропуснала. Но този спор сме го водили вече ;)
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Това не е вярно. Преминаването на течността през двете тръби се вижда на ултразвук.
Ако и двете тръби да проходими това може да се види на ултразвук.
Абсолютно съм сигурна.
Не случайно и в диагнозата пише например: проходими и двете тръби.
*
Здравей,vkas много се радвам че се запознахме на срещата аз съм франсис , но тук съм регистрирана така.Щом имам възможност през деня влизам в чата надявах се че ще си вътре,но уви,исках да те питам нещо.Готови са ми изследванията на хормоните на 4 ден лх-10.75 ,фсх-7.91 какво ще кажеш за съотношението им. Ходи ли в София .А колкото до цветната снимка не е толкова вредна само цикъла в който я правиш трябва да прекратите опитите,следващия месец няма проблем.При кой ще я правиш?Аз мисля, но това е мое мнение ине искам да ти го натрапвам ,но не е ли подобре да направиш направо лапаро още повече че имаш неща които могат да бъдат отстранени и да се оттървеш от тях завинаги макар ,че те не са ти належащи в момента както ми каза.Аз съм правила и снимка и лапаро в 1 цикъл и двете и на другия месец бях бременна.
   Надявам се да организираме пак 1 такава среща и да се видим всички отново .
Vkas, аз лично предпочетох хидротубацията, за да избегна облъчването от рентгена. Ако съм на твое място обаче бих се насочила направо към лапароскопия, заради срастванията, за които казваш, а и заради миомите.

При мен хидротубацията протече много объркано, хем се видя течност в коремната кухина, хем лекарят написа, че тръбите не пропускат, вероятно поради спазъм, хем през цялото време гледа дясната тръба, а като го питах за лявата, каза, че не можел да гледа и двете :evil:
После прескочих цветната снимка и се насочих направо към лапароскопия, защото и аз имам една коремна операция за махане на миома през 2000г и исках да видя дали няма някакви сраствания, или някакви наченки на нови миоми, или ендометриоза. С две думи - всичко става ясно. Много съм доволна, че постъпих така, иначе досега щяха да ме мъчат съмнения. При лапарото всичко се оказа наред - тръбите пропускат нормално, със запазен фимбриален апарат, няма сраствания.

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

Цитат на: Lali
Това не е вярно.

Лали, отказвам да споря с теб. Ти ме обиждаш  :cry:
*
Благодаря ти Фреши за изразеното мнение. При мен обаче лекарите ме съветват първо да е цветна снимка или хидротубация като по-щадящи организма интервенции и след това ако е лош резултата тогава лапароскопия. Защото колкото и лека операция да била лапароскопията тя пак си е външна интервенция за организма и също предизвиква сраствания...А на миомите досега никой не обърна сериозно внимание - били малки... Пия билки за тях, но все още незная има ли ефект.
*
Здравей vkas,
аз съм с една тръба и два яйчника. Тръбата ми бе махната преди 5г. след извънматочна бременност. След това съм правила и цветна снимка и хидротубация, но проблем не се откриваше - тръбата и в двата случая се оказваше проходима. Срастванията по принцип не могат да се видят, стига да не са толкова големи че да се напипват при преглед. След някологодишни опити за забременяване реших да направя и лапароскопия. Тръбата отново беше проходима, но беше срастнала в края си с едно черво и около яйчниците имаше финни сраствания. Няколко месеца след лапароскопията забременях.

Защо не се допиташ за миомите, дали няма да има проблем ако забременееш, следиш ли ги редовно, не е ли по-добре да се отсранят?
*
Здравей, fauna:)

Благодаря ти за изразеното мнение.
Сега като направя хидротубация смятам, че доктора на Доплера ще проследи и миомите - поне така аз разбрах. И вече се надявам да стане ясно каква ще е следващата стъпка при мен.