Вижте, аз продължавам да стоя зад протестни действия, защото за мен това си е живо премятане, това не е фонда, който искаме. Ето от сайта на "Искам бебе":
Сдружение "Зачатие" министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев обеща, че още през първата работна седмица на следващата година ще внесе в Министерския съвет предложение за създаването на дългоочаквания от всички нас Фонд "Асистирана репродукция"! Това съобщи председателят на УС на Фондация "Искам бебе" Радина Велчева. По време на разговорите с министъра представителите на неправителствените оганизации, които работят в областта на репродуктивното здраве, са изложили подробно аргументите си и те са били приети с разбиране. Преди да бъде гласувано създаването на фонда ще бъдат променени текстове, които притесняват ръководството на министерството, заради предпоставки за възможни корупционни практики. Една такава поправка е, например, че в Медицинския съвет на бъдещия фонд няма да могат да участват собственици и ръководители на клиники, заради възможен кофликт на интереси.
След края на срещата министърът на здравеопазването коментира, че създаването на такъв фонд е по-добрия вариант за разпределяне на парите за ин витро процедурите, отколкото това да става чрез програма на ведомството. В същото време стана ясно, че подобна програма също ще има."
1. Ами ако не лекарите, кой да участва в Мед. съвет?
2. Защо отново скапаните им програми? Пак -по стерилитет. Нали съм им висяла на ония лелки от НЗОК по цели дни?
3. Другите милиона?
Разбира се, това е спечелена битка. Но именно в промяната на тези условия от текста се корени конфликтът на интереси.