0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: "The secret" или "Тайната"
« Отговор #60 -: Април 22, 2011, 15:15:18 pm »
Според мен "тайната" за постигане на удовлетворение от Живота, е да можем да направим разлика между вътрешното и външно щастие.
Както Свагито Р. Лийбермайстер в "Корените на любовта" описва: "Има два вида щастие. Единият вид се поражда от човешкия ум, с всичките му желания, фантазии и мечти за това какво ще ни направи щастливи, като фокусът е върху това какво искаме от заобикалящиата ни социална среда. Няма нищо нередно в този вид щастие, но то има един недостатък. То е нетрайно и периодично се заменя от разочарование и недоволство. Както изтъква Ошо и др. мистици недоволството е хроничен навик на човешкия ум, така че всеки вид щастие, което зависи от външни обстоятелства, ще бъде моментно.
Другия вид щастие идва дълбоко отвътре и е резултат от връзката с вътрешното ни същество; това щастие е по-трайно, тъй като не зависи от външни събития. То е фон, който винаги присъства - по-скоро състояние, отколкото преживяване.
Ние всички познаваме първия вид щастие и до известна степен сме имали проблясъци от втория вид."

Според мен главен недостатък на филма "Тайната" е, че дори не намеква за втория вид щастие.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #61 -: Април 23, 2011, 01:35:38 am »
Е, типично по американски - заложено е на човешката меркантилност. Стремеж единствено и само към материалното, най-общо казано - всичко се свежда до това "какво ще ядем" :wink: Прословутата американска мечта :lol: - ядене, ядене и пак ядене. Това култура, душевност....не знаят хората какво е и не ги интересува, щом не може да се пипне и да се яде :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #62 -: Април 23, 2011, 02:03:47 am »
Е, типично по американски - заложено е на човешката меркантилност. Стремеж единствено и само към материалното, най-общо казано - всичко се свежда до това "какво ще ядем" :wink: Прословутата американска мечта :lol: - ядене, ядене и пак ядене. Това култура, душевност....не знаят хората какво е и не ги интересува, щом не може да се пипне и да се яде :lol:

sixsense, много наедро ги нахвърля изявленията. Нито това е американската мечта, нито американците са хора без култура и без душевност. Същото е като един американец да каже: "Българите сте нечистоплътни, крадливи и изостанали."

Всъщност не познавам друга нация освен нашата, която с такъв кеф да стереотипизира. Първата реакция е "хич не ме затрудняваш, веднага ти скроявам шапката".
*
« Отговор #63 -: Април 23, 2011, 08:52:12 am »
Това култура, душевност....не знаят хората какво е и не ги интересува, щом не може да се пипне и да се яде :lol:

sixsense,това от лични наблюдения върху американците ли го казваш ???Да,в Америка животът е различен,плащаш -получаваш това за което си платил,но хората на улицата с които се раминаваш,комшийте,колегите...не искат да им се плати за да ти се усмихнат,да те поздравят,да те попитат как си,да ти предложат помощ,когато имаш нужда от нея....И за каква култура говориш-българската ли-тази на кебабчетата и кюфтета ли ,залята с много бира и безмислени спорове и чешене на езици-да тази култура в Америка липсва,но има друга,за жалост тази на която повечето българи се присмиват..............
Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.
« Отговор #64 -: Април 23, 2011, 11:24:12 am »
И Американците и Българите имат безспорни и уникални за тях духовни стойности. Противоречията са очевидни за всички. По-трудно е да намерим сходства, защото противоречията са близо до повърхността, а подобията са в дълбочина.
Да, Американците са прагматични и способни да направят секта от всяко духовно учение, Да, българите са кебабчии и най-героични в кръчмата, но нещата не се изчерпват до там. Защото има българи, които не вкусват кебапче, и Американци-Нобелисти. Несправедливо е да приравняваме духовността към сектанството. И какво печелим, ако само охулваме и тези и онези? Нито ние, нито те са идеални.
За мен по-интересно е, не да се критикуваме едни други, а да потърсим в чуждата култура, нещо което може да е полезно и за нас. Но без да подценяваме своята.
Аз познавам по-малко Американската култура и не съм била в Щатите, но работя за Ам. компания.
Сигурна съм, че хора, които познават добре Щатската действителност са успели да открият повече от прекалена прагматичност и консуматорство там.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #65 -: Април 23, 2011, 16:24:07 pm »
Еххх, че сте докачливи :D Извинете, не знаех, че сте американци :D
Българите сме честно казано смотано племе, хич не го отричам. Това за кебапчетата, бирата и политиката е абсолютно така.
Обаче, хайде да не се правите на ощипани, американците са една от най-големите консуматорски нации в света и това ни залива от филмите и шоупрограмите им. Да не забравяме и откъде тръгна кризата. Надали фалиралите банки са фалирали, защото са отпускали кредити за култура :lol:
Изобщо не твърдя, че всички американци са такива. Никъде не написах "американецът е еди какъв". Написах за американската концепция, като най-общо поведение, за начина на поднасяне на информация. А че има изключения навсякъде, е повече от вярно, но само потвърждава правилото.
И все пак, тук говорим за филма Тайната, не за живота на средния американец :wink:
В този филм се залага именно на консуматорския стремеж на хората. Просто идеята е представена типично по американски. Не го отричайте, моля ви, очевидно е.
Не разбирам защо се засягате, наистина. Нито сте американци, нито сте автори на филма. 
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #66 -: Април 23, 2011, 17:00:41 pm »
Изобщо не твърдя, че всички американци са такива. Никъде не написах "американецът е еди какъв". Написах за американската концепция, като най-общо поведение

Точно това написа, sixsense - и за душевността, и за културата, и за мечтата, а сега и за поведението.
И отъждествяваш един филм с всичко американско, защото си гледала много американски филми и си чела и слушала откъслечни новини за Америка. Това имам предвид, като ти казвам, че не бива да съдиш и обобщаваш по малкото, което знаеш. Светът е много по-шарен и по-сложен, отколкото на всички нас ни е комфортно да мислим или ни е по силите и мерака да научим.

Отново ще ти посоча аналогия: гледа американец документалния филм за сираците в Могилино. Дали ще отсече моментално, че сме варвари и нацията ни е безвъзвратно осакатена в морално и духовно отношение? Аз съм сигурна, че това няма да се случи, защото не бързат да сложат всичко под общ знаменател.

За конкреното и непосредственото са научени отрано да разсъждават и да формулират свое лично, аргументирано мнение. Като поднесат ненадейно микрофон под носа на тамошния бай Спас или баба Пенка, неизменно успяват да си съберат мислите конкретно по темата в няколко стройни изречения. Рядко го виждам това при българите и по радио, и по телевизия, където или мънкат, защото нямат мнение, или се оплитат в абстрактни и безразборни рзсъждения. И такова е не само говоренето, ами и мисленето на много българи.

И си абсолютно права, нищо общо няма това с темата, но ако в подобен дух са ни коментарите по която и да е тема, какво ще научим една от друга и как ще направим живота си по-добър?
« Последна редакция: Април 23, 2011, 17:05:36 pm от цигу »
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #67 -: Април 23, 2011, 18:37:44 pm »
Виж сега, горенапианото от мен се отнася за всички хора, не само за американците. Като цяло стремежа на повечето хора е към консуматорството, няма какво да се правим на ударени, че не е така. Просто това е първичното у нас, нормално е. Човекът е така устроен, че първо да задоволява телесните, материални нужди и после вече да мисли за духовните. И именно това е, което е използвано във филма. Това се опитвам да кажа от самото начало, обаче вие не та не, американците, та американците. Скачате като лично засегнати, не знам защо.
Не съдя за нещо или някого по откъслечна информация и няколко филма. Далеч повече мозък имам, отколкото явно смяташ, но разбира се, ти не съдиш за хората по два поста в тема за филм :wink:
Между другото, много нации по света съдят за нас, че сме крадливи и измамници по ромските ни имигранти в страните им. В последните години и по докладите на европейските комисии :lol: Изводът - българите са крадливи и корумпирани. Лъжа ли е? Ми не е, точно такива сме, ако се огледаме. Но, не абсолютно всеки българин е такъв. Аз не съм такава, но не се обиждам, когато някой го каже, защото имам очи за истината. Няма как да познаваш всеки отделен индивид и да даваш оценка или мнение на база всеки човек. Обобщения е неизбежно да се правят. За характеристиката на една нация се съди по проявите на масата, по най-честите проявления на въпросните характеристики. И пак казвам, не се гледа индивида, а цялостната държавна политика и поведение. Защото резултатът от съответната политика е именно поведението на нацията. Но, за да се стигне до тези изводи е нужно да си направим труда малко повече да помислим, отколкото ни е комфортно или пък ни стигат възможностите :wink:
Явно аз не успявам да се изразя добре, щом не ме разбирате 8) Но ако се наложи, пак ще опитам :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
« Отговор #68 -: Април 23, 2011, 21:26:56 pm »
:) Ей, sixsence, не се отмятай от думите си :) Каза си го за американците, виж горе :) (Шегувам се, не се гневи на тези ми думи.)
Съгласна съм с цигу, че ако следваме духа на спора в остра форма, нищо няма да научим една от друга.

sixsence, ако не си гледала филма на Майкъл Мур "Sicko", мисля че много ще ти хареса.

За мен филма "Тайната" стои доста повърхностно. А и възгледите ми относно позитивното мислене не съвпадат с "тайните". Според мен, начина на мислене (позитивно или обратното) е израз на убежденията ни. И ей така просто да си натривам мозъка с позитивни формулировки ... не е работещо при мен...
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #69 -: Април 24, 2011, 01:33:20 am »
О не, не се отмятам от думите си, пояснявам ги :wink: Съгласна съм с написаното от теб в последния ти пост, относно позитивното мислене.
Нямам намерение повече да се обяснявам какво и защо съм казала. Ако някой се е почувствал засегнат на тема националност, моля за извинение, не ми е била това целта.
Лека вечер и весели празници!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
« Отговор #70 -: Април 27, 2011, 19:47:16 pm »
Това, че американците са консуматорско общество е абсолютно така, но наистина са и много извисени хора в много отношения!
А колкото до филма, наистина доста, доста е заложена идеята за консуматорското зад основното...
url=http://calendar.zachatie.org/work/OpenGraphicCycles?userLoginName=ivi_02][/url]
« Отговор #71 -: Април 28, 2011, 10:33:03 am »
Цитирам думи, които открих в друг фором и в голяма степен изразяват виждането ми за позитивно/негативно мислене:

"Според тибетската тантра ние не трябва да ликвидираме нашите негативни импулси, защото те са много ценни, подобно на тор за растенията. Необходимо е единствено да ги трансформираме.

Например ако някой много си пада по алкохола, няма особен смисъл да се отучи да пие и да стане същия трезв и банален човек, какъвто е бил преди да се пропие.

По добре е да трансформира жаждата си към алкохолно опиянение в жажда към опиянение например от изпитването на..."...нещо наистина градивно в живота.
« Последна редакция: Април 28, 2011, 11:28:52 am от Clarissa »
*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
« Отговор #72 -: Май 02, 2011, 01:55:48 am »
Цитирам думи, които открих в друг фором и в голяма степен изразяват виждането ми за позитивно/негативно мислене:

"Според тибетската тантра...

Съгласна съм с идеята...но за да я прозре човек, то той трябва да е на доста високо ниво...в смисъл "извисен" . А ако е такъв, то надали ще стигне до алкохолни опиянения и подобни. Така мисля де, не се опитвам да захващам спор. Идеята ми е, че има много хубави "мисли", които обаче в реалността са фикция. Или дори да ги осъзнаваш, е много трудно да ги изпълниш.
« Отговор #73 -: Май 02, 2011, 09:19:29 am »
Съгласна съм, Raissa, трудно е да се стигне до "извисеност". Между ежедневието и извисеността понякога има цяла пропаст. Да кажем "извисените" идеи са последствие от преосмисляне на убежденията и причините, довели до алкохола. Тоест изисква се "вътрешна" работа и нещо като "душевна археология", за да стигне човек до причините за неудачите в живота си и да го поведе в по-градивна посока. За съжаление идеите не работят автоматично в живота ни. Щеше да е хубаво, ако просто прочитайки ги и оценявайки ги като "извисени", те веднага започваха да дават плодове в живота ни, но ...не се получава.
Така мисля аз.
« Отговор #74 -: Май 21, 2011, 21:47:13 pm »
Raissa и Clarisa, много силни думи от двете ви!
За съжаление за повечето хора това би било трудно, защото сме заобиколени от твърде много нерви, негативизъм и т.н.
url=http://calendar.zachatie.org/work/OpenGraphicCycles?userLoginName=ivi_02][/url]