аз правя пита с мая, която винаги става чудесна. иска, обаче, малко да се помеси...
продуктите са малко на око. 1 кг брашно, 4-5 яйца (отделете единия жълтък за намазване на питата), около 300-400 мл прясно мляко, 1 малко пакетче масло (125 грама), 1 пакетче жива мая, малко сол.
продуктите трябва да са със стайна температура, извадете ги от хладилника няколко часа преди начало на работа!
в малко топличко (но не горещо!) мляко разтворете маята. сложете щипка захар вътре, посипете отгоре леко с брашно и оставете да се надигне. това става за около 10-15 минути. трябва да е достатъчно голямо съдчето, за да поеме обема на надигналата се мая.
в голяма купа разбийте яйцата с останалото мляко. като се надигне маята, изсипете и нея в купата, разбъркайте леко. изсипвайте на части брашното и бъркайте с лъжица. като стане много трудно за бъркане и поеме цялото брашно, вече е готово за месене. тогава изсипвате на масата и започва фитнесът - месите и периодично с върха на пръстите си гребвате от маслото и прибавяте към тестото. пак месите, пак масло и така, докато вкарате цялото пакетче масло в тестото и се измеси хубаво. около 15-20 минути месене трябват. оставяте омесеното тесто в тава да втаса. не трябва да е на студено, разбира се! след около половин час е втасало, леко-леко го омесвате пак много за кратко, оформяте питката, намазвате отгоре с жълтъка и печете в загрята фурна. пече се 40-45 минути, след първите няколко минути, като се надигне питата и започне да се зачервява отгоре, покривате с фолио, за да не изгори.
който е ял от моята питка, ще потвърди, че е невероятен хляб. по същата рецепта се прави и козунак, но там се добавя и захар.