0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Щитовидни хормони - тълкуване?
« -: Декември 09, 2008, 22:13:51 pm »
Имам възли - струма нодоза на щитовидната жлеза.
Разбрах преди 2 месеца.
Днес - 2 месеца след първото изследване, днес самоволно пуснах второ.

Резултатите са по-ниски хормони, отпреди два месеца....
Без нищо да променям в живота си, нито да пия каквито и да е лекарства - е, промяната е, че се опитвам да не се стресирам толкова... не знам дали е възможно да влияе - как мислите - от какво зависи промяната в стойностите на ФТ3, ФТ4, ТСХ? Зависи ли от цикъл, напрежение?!? Храна?!

Значи
Преди 2 месеца - ТСХ - 1,44
Сега                            - 1,28

Преди 2 месеца - ФТ4 - 16,69 - /при горна граница 17/
Сега                            - 16,23

Преди 2 месеца - ФТ3 - 4,4 /при горна граница 4,4, а долна -2/
Сега                             - 3,7

Т.е. всички стойности са се понамалили, като най-фрапиращо е ФТ3 - като намаление - средната стойност в референтния диапазон е 3,2, а мойто е 3,7 - намалило се е със 7 стотни! което ми се вижда много - без да правя нищо.

Можете ли да разкажете повече - от какво зависят стойностите на тези хормони???
и двете изследвания са правени горе долу по средата на цикъла.

Имам час за доктор Тодорова в други ден и ще я попитам и нея-  но, моля, ако знаете какво значат тези хормони, защо са такива и къде мога да прочета повече, ще съм ви много благодарна!

Да спомена - имам един аборт мисед - през юни тази година - който така и не се разбра защо беше - нищо чудно....да е и от щитовидната, още не знаех нищо по въпроса. Възлите се откриха при профилактичен преглед на мамолог, която прегледа случайно и шията ми... така че момичета, ходете на профилактики...  :D
*
Re: Щитовидни хормони - тълкуване?
« Отговор #1 -: Декември 10, 2008, 09:57:03 am »
А ТАТ и МАТ не си ли пускала?
« Отговор #2 -: Декември 10, 2008, 13:49:04 pm »
Този месец не - имам данните си отпреди 1 месец, когато правих предните изследвания.
ТАТ и МАТ са в норми в долните граници.
ТАТ - 10 lU/ml при   0-115   
МАТ - 11.12lU/ml   0-34
« Отговор #3 -: Декември 10, 2008, 13:49:45 pm »
те могат ли да се променят бързо? - в срок от 2 месеца?
*
« Отговор #4 -: Декември 10, 2008, 14:17:18 pm »
Не вярвам да са се променили ТАТ и МАТ за тези 2 месеца.
Изчакай си прегледа при д-р Тодорова и тя най-добре ще ти каже какво е положението.
Според мен обаче хормоните ти са добре.
Мисля ,че ще ти препоръча да си направиш имунологични и генетични ако вече не си правила.
« Отговор #5 -: Декември 11, 2008, 10:50:47 am »
не съм правила.
само да спомена - имам едно дете. не зная дали може да се появят генетични проблеми след, като 1 е станало със същия партньор... виж имунологичните - може и да могат
макар че лично аз съм почти същата - няма кой знае каква промяна в мен като здраве.
*
« Отговор #6 -: Декември 11, 2008, 12:49:24 pm »
Не мога да ти дам отговор на въпросите.
Питай д-р Конова за мнение.
« Отговор #7 -: Декември 18, 2008, 14:42:43 pm »
Месец след първото ми раждане имах такива възли. Тогава четох, че в жлезите могат да настъпят някои изменения след бременност и не е толкова рядък случай. Всичко се оправи от само себе си. Така че може и да се дължи на това, че си била бременна, а не обратното, но все пак разчитай на консултацията с лекаря.
« Отговор #8 -: Декември 19, 2008, 14:20:46 pm »
Мерси!  :D
« Отговор #9 -: Декември 20, 2008, 09:00:22 am »
Колибри,
веднъж вече ти отговорих на въпросите в друг форум. Ти май и на двете места питаш едно и също. Пак нти казвам, това че имаш вече едно дете нищо не значи. Живо и здраво да е. При генетичните и имунологичните може да се появи проблем, независимо че първия път е нямало проблем. Изследвай се. Някои генетични и имунологични проблеми се проявяват когато си искат.....Нищо няма да ти навреди да имаш цялостна картина преди забременяване. И аз с първата бременост нямах проблем, но после изскочиха разни неща...
Успех! 
« Отговор #10 -: Февруари 15, 2010, 18:36:43 pm »
Попаднах на темата, макар и пускана отдавна.

Искам само да напиша, за бъдещи мами с моя проблем  - през декември 2009 успешно успях да родя второто си дете - моят син, въпреки всички проблеми и притеснения, покрай щитовидната жлеза.
Не пиех никакви лекарства. На 2-3 пъти изследвах хормоните на щит. жлеза. Имам си възлите още. За щастие хормоните бяха в норма и не се налагаше лечение. Бебето се роди здраво и е вече на 2м! Сега ще продължа да се изследвам, защото възлите си стоят, въпреки че хормоните продължават да са в норма

Успех на всички!!  :D