0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Хормонални изследвания
« Отговор #840 -: Август 28, 2011, 16:48:58 pm »
И ЛХ е доста високо. Прогестеронът е нисък. На кой ден от цикълa е правен? ЛХ в комбинация със завишения тестостерон може да говори за поликистоза, която понякога се свързва с липса на овулация. Но това е мое мнение.
*
« Отговор #841 -: Август 28, 2011, 16:58:10 pm »
И ЛХ е доста високо. Прогестеронът е нисък. На кой ден от цикълa е правен? ЛХ в комбинация със завишения тестостерон може да говори за поликистоза, която понякога се свързва с липса на овулация. Но това е мое мнение.
7 мия ден преди това пих 3 месеца Оргаметрил защото  имах функционални кисти на 2 та яйчника никога преди това съм нямала !! след като го спярх получих болка в ниско долу след като отидох на генеколог нямах кисти и ме накара да си направя тези изследвания !!
« Отговор #842 -: Август 29, 2011, 14:26:49 pm »
Angelov, тестостерон 2 пъти над горна граница трябва да подскаже на лекарите да търсят източника на тези високи андрогени. Възможно е да идва и от надбъбречни жлези, но това се потвърждава или отхвърля с изследвания.
Пусни на 3-5 ден от МЦ още:
- 17-OH progesterone;
- androstendione;
- DHEA-S;
- тестостерон - контрола в контекста на горните.
Добре е да направиш и тест за инсулинова резистентност, или т.нар. тест за обременяване с глюкоза (на 0-лев, първи и втори част се взема кръв за инсулин и кръвна захар, а преди това изпиваш глюкоза, която се купува от аптеката).
В зависимост от резултатите от изследванията ти, е възможно да се наложи да се обърнеш към ендокринолог, защото ако източникът излязат надбъбречните жлези (при повишени нива на 17-OH progesterone, DHEA-S), АГ-тата не разбират от надбъбречни жлези, или от инсулинова резистентност.

Това което е написано горе е утвърдена практика в САЩ за намирането на източника на повишените андрогени. Тук за съжаление много малко лекари процедират така - единици са. Винаги гинеколозите казват - "ААА, от яйчниците идва това" просто защото те нищо не разбират от надбъбречни жлези. Само репродуктивните ендокринолози като д-р Катя Тодорова (прекрасен специалист) и доц. Орбецова разбират. И предполагам в някои клиники по стерилитет, тези АГ-та, които имат и специалност ендокринология.

Така че търси отговорите на въпроса: Защо моят тестостерон е 2 пъти над реф стойност и не се примирявай с глупави обяснения.

Успех!
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
« Отговор #843 -: Август 30, 2011, 22:44:27 pm »
Здравейте, след направени добри спермограма и ХСГ и хормони се установи, че в началото на цикъла са в норма, но след това никакви ги няма. Прогестерон мноооого нисък и тн. Имам нередовен цикъл откакто се помня и сега ми е изписан дуфастон да пия, за са ми предизвика цикъл. След това да пия инофолик и след 1-2 месеца ако не се оправи овулацията ще трябва да правя лапаро. Обаче мене малко ме е страх. Дали не трябва преди това да се направи още нещо като изследвания и тн и чак тогава да се прибягва до лапаро . това все пак си е операция?
« Отговор #844 -: Август 31, 2011, 15:24:52 pm »
jjjenq, има ли при теб ехографски находки за поликистоза?
Направи подробните изследвания (както е в САЩ), не само ЛХ, ФСХ. След като тези проблеми датират много отдавна се търсят ензимни дефицити, или при яйчниците (т.е. поликистозни яйчници), или при надбъбречните жлези (някаква форма на надбъбречна хиперплазия). Дуфастона не лекува нищо от горе-изброените, само помага на организма да си влезе в нова фаза, т.е. в нов цикъл. Виж и пролактина как е, изследвай го и него.
Също така виж за всички възможни "гадинки" (както аз ги наричам). Трябва да са отрицателни при теб: изследвания за хламидия, микоплазми, уреаплазми, чиста микробиология, добра цитонамазка.
В никакъв случай не предприемай лапаро, ако имаш някоя гадинка заселила се в теб.

Според мен правилно си усетила, че ти трябват повече изследвания, защото липсата на овулация не се "лекува" с лапароскопия. Ако все пак лекарят е видял нещо, съмнява се за ендометриоза, би трябвало да ти го е казал.

ПП. Все пак това са само препоръки, аз не съм медицинско лице.
« Последна редакция: Август 31, 2011, 15:37:53 pm от Magdalena78 »
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #845 -: Август 31, 2011, 16:09:12 pm »
Здравейте, след направени добри спермограма и ХСГ и хормони се установи, че в началото на цикъла са в норма, но след това никакви ги няма. Прогестерон мноооого нисък и тн. Имам нередовен цикъл откакто се помня и сега ми е изписан дуфастон да пия, за са ми предизвика цикъл. След това да пия инофолик и след 1-2 месеца ако не се оправи овулацията ще трябва да правя лапаро. Обаче мене малко ме е страх. Дали не трябва преди това да се направи още нещо като изследвания и тн и чак тогава да се прибягва до лапаро . това все пак си е операция?

След като има направена ХСГ и тя не показва наличие на проблеми, няма никаква логика да се прави лапароскопска операция.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #846 -: Август 31, 2011, 19:43:40 pm »
Благодаря Ви, че ми отговаряте. Аз досега съм направила следните изследвания-микробиология,хламидии, спермограма и ХСГ, които са добри.
На 3-ти ден от цикъла петте хормона LH,Prolactin,FSH,Estradiol i Progesteron дадоха добри показания в норма. После на 15-ти ден имам следните показания
LH-12.69 и  Estradiol-40, което доктора ми каза, че не е добре. На 22-ри ден от цикъла прогестерона ми е 1.07, което е под минималната норма и междувременно ми закъснява отново 3-та седмица. Дуфастона трябва да го пия 3 дни, след което да чакам да ми дойде. И междувременно Инофолик да пия около 1-2 месеца за подобряване качестовото на яйцеклетките. Трябва да ида на глюкозо-толерантен тест и също на ендокринолог да ми види и той хормоните и щитовидната жлеза
Какво още трябва да направя като изследвания според вас, защото много ме е страх от това лапаро? Доктора ми обясни, че ако тези неща не помогнат с лапарото ще се отпуши овулацията. Това възможно ли е?
« Отговор #847 -: Септември 01, 2011, 10:27:13 am »
jjjenq, не си изследвала андрогените, т.е. мъжките хормони.
Пусни на 3-5 ден от МЦ:
- 17-OH progesterone;
- androstendione;
- DHEA-S;
- тестостерон.
АГ-то правилно те е посъветвал и за тест с обременяване с глюкоза, т.е. глюкозо-толерантен тест и после правилно те е насочил и към ендокринолог. Да, и хормоните на щитовидната жлеза трябва да се изследват на чист ден от МЦ, т.е. не по време на менструация: TSH, FT3, FT4, евентуално MAT, TAT - антитела са това. С всички тези изследвания отиваш при репродуктивен ендокринолог: или при д-р Катя Тодорова в София, или при доц. Орбецова в Пловдив. Повярвай ми, струва си пътуването и чакането за час.

Но това твърдение: "с лапаро ще се отпуши овулацията" е несериозно отвсякъде. Сигурно той е говорил за т.нар. "фенестрация на яйчниците", т.е. забелване на горната обвивка на яйчниците, или надупчване, но мисля че това е вече стар и изоставен метод, защото води до преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. С една дума - не прави лапаро на този етап и не позволявай никаква хирургична интервенция свързана с яйчниците ти.
« Отговор #848 -: Септември 01, 2011, 11:19:59 am »
Благодаря ти Маги, всяко мнение е важно за мен, защото вътрешно все още нямам усещането, че съм опряла до лапаро и малко се ужасявам от това.
*
« Отговор #849 -: Септември 03, 2011, 19:57:34 pm »
Здравейте отново!Направих тест за инсулинова резистентност и се оказа отрицателен за моя голяма радост!Надявам се наистина при мен да се е получило някакво временно объркване на хормоните и нещата да си дойдат на мястото в скоро време,че да имам диагноза поликистоза,с всички съпътстващи я неприятности, меко казано ме плаши...Благодаря Ви много за съветите.
« Отговор #850 -: Септември 04, 2011, 18:03:49 pm »
можете ли да ме кажете каде най добре е да си направа вс хормонлни изл глюкозо толерантен тест хормонити на щж в коя лароратория

« Отговор #851 -: Септември 06, 2011, 16:17:25 pm »
Здравейте,

наскоро се зачетох в темата, тъй като имам някакъв неизяснен проблем. Реших да си направя изследвания. Моля за съдействие, ако има някой, който може да ми ги разчете:

Кръвната проба е взета на 4 ден от началото на менструацията.

Prolactin - 228.60 mIU/l
М(86.0 - 324.0); Ж(127 - 637)

LH - 20.11 IU/l
М(1.7-8.6) Ж(фол 2.4-12.6, овул 14-96, лут 1.0-11.4, мен 7.7-59

FSH - 22.88 IU/l
М(1.5-12.4) Ж(фол 3.5-12.5, овул 4.7-21.5, лут 1.7-7.7, мен 25.8-134.8

Estradiol - 25.13 pmol/l
М:28-156;Ж:от1-10г.22-99.1,фол 46-607 овул.315-1828,лут161-774,мен. до201)

Testosteron - 0.43 nmol/l
Ж(0.22 - 2.9); М>17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12

Иска ми се да си направя и изследване на прогестерона. Кога мога да го направя?

Благодаря предварително!

Ходих на лекар. Много се обърках вече и не знам какво да правя. Моля за съвет!

На 9 ден от менструацията нямало доминантен фоликул. Иначе всичко друго било наред (освен ЛХ и ФСХ, разбира се). Лекарят смята, че нямало този месец да има овулация. Назначи ми други изследвания 3-5 ден от началото на следващата М, за да провери дали няма изчерпан яйчников резерв. Чудя се дали да не си направя фоликуметрия на 12-13 ден от този цикъл? Може пък да се появи някакъв доминантен фоликул тогава, за да пробваме бебеправене и евентуално изследване на прогестерон. Направо съм в шаш!

На 9 ден от М.- няма доминантен фоликул. Измерен един - 9мм.
На 13 ден от М - приличало на спукан фоликул, лигавица като след овулация? Коментар на лекаря: може би е имало овулация в миналите 24 часа. Пуснете прогестерон, за да разберете със сигурност.
На 20 ден от М - прогестерон 8.57 nmol/l /реф. граници: лут 5.3-86/

Може ли някой да ми обясни какво се случва? За 3 дни да се появи този доминантен фоликул, пък и да се пукне?

Имало ли е овулация, нямало ли е? Обърках се съвсем!!! Какво да правя?
« Отговор #852 -: Септември 06, 2011, 16:29:22 pm »
Извинявайте, но пак написах въпроса си вътре в цитата по-горе!
Моля ви, дайте ми съвет! Тотално се обърках.

Благодаря предварително!
« Отговор #853 -: Септември 06, 2011, 19:12:08 pm »
Elvini, не съм медицинско лице, но какво каза лекарят ти за ЛХ-то и ФСХ-то, стойностите ми се струват прекалено високи и аз бих си помислила за некоректни изследвания даже?!

Относно фоликуметрията, при тези странни хормони, мисля че нещо не се връзва.
Лекарят ти специалист по репродуктивни проблеми ли е?

Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #854 -: Септември 06, 2011, 21:18:49 pm »
Radosttinka, лекарите са даже двама /от първия и втория преглед/ от известна специализирана клиника по репродуктивни проблеми, която по ясни причини няма да споменавам. Но всичко някакси е много странно и не се връзва - ехографията с лабораторните изследвания...Обърках се тотално.
Дано резултатите от първото изследване не са коректни, въпреки че са доста скъпи, но определено много ме озадачиха и притесниха. Ще трябва да ги повторя следващият месец отново. Неприятното е, че не знам какво да си мисля вече - има ли проблем, няма ли проблем. Факт е, обаче, че при 2 опита за забременяване се случват странни неща поне за мен, защото цикълът ми е много редовен. Закъснява ми с 4 дни. После ми идва с ужасни болки. Вторият път направих кръвен тест /на четвъртия ден сутринта - отрицателен/ и вечерта ми дойде. Затова пуснах хормоните на своя глава и после отидох на лекар в специализирана клиника, ама и те май не могат да разберат какво се случва.

Лекарят ме посъветва следващия цикъл отново да пусна ЛХ  и ФСХ заедно с още 2 други хормона 3-5 ден от МЦ, за да провери яйчниковия резерв?! Същият този лекар ми каза, че този месец било почти невъзможно да имам овулация, а последващият преглед и прогестеронът показва друго...Абе, ужас!

« Последна редакция: Септември 06, 2011, 21:31:44 pm от Elvini »
« Отговор #855 -: Септември 06, 2011, 21:27:21 pm »
в коя лаборатория си правила изл?

« Отговор #856 -: Септември 06, 2011, 21:33:17 pm »
в коя лаборатория си правила изл?

Цибалаб - Централа, ул.Гюешево - хормоните
Кандиларов - кръвен тест за бременност
« Последна редакция: Септември 06, 2011, 21:36:47 pm от Elvini »
« Отговор #857 -: Септември 07, 2011, 10:31:10 am »
Elvini, не се паникьосвай излишно. Така или иначе само на база 1н цикъл и хормони изследвани 1н път в този цикъл не могат да се правят генерални изводи. Наистина е важно да се проследят ехографски нещата заедно с изследвания в същият месец. Правилно са те посъветвали да повториш изследванията в следващия месец.
При мен също има голямо разминаване между ехографски находки и лабораторни изследвания, но то е относно други хормони: високите андрогени. По принцип при такива високи андрогени (мъжки хормони), които имах не би трябвало да имам овулация, но ето, че при  мен ехографски нещата стояха почти перфектно. Всеки организъм е различен.
Правилно си се насочила към специализирана клиника.
Надявам се, че при теб са отрицателни изследванията за: хламидия, микоплазми, уреаплазми, микробиология, цитонамазката е ОК - за всеки случай изследвай и тези неща, за да не те изненада в някой следващ момент
« Последна редакция: Септември 07, 2011, 10:34:26 am от Magdalena78 »
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #858 -: Септември 09, 2011, 19:06:00 pm »
:)
Грешка
« Последна редакция: Септември 09, 2011, 19:07:53 pm от denis »

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #859 -: Септември 12, 2011, 21:38:35 pm »
Здравейте, и аз бих искала да задам няколко въпроса относно направените ми хормонални  изследвания. Пуснаха ми 5 хормона и показателите са следните: Progesteron -11.16 ng/ml; testosteron - 1.20 ng/ml; DHEA-S - 605.2 mg/dl; tsh - 1.48 mIU/ml; FT4 - 17.18 pmol/l Показателите на тестостерона и ДХЕА-С са доста над границата и ми изписаха CHLOE /хлое/ и Metformin. Въпроса ми e някой пробвал ли е тази комбинация и как му се е отразила (аз се притеснявам тъй като съм с наднормено тегло). Благодаря Ви предварително за информацията и изказаните мнения.