nirvana65, ще ти кажа каквото понаучих от моя опит.
Не е съвсем за тази тема, но не видях да си писала в по-подходяща. Надявам се момичетата да ме извинят за отклонението!....
На 41 и аз минах през 4 стимулации с клостилбегит. Лекарят ми не беше много ентусиазиран и все ме насочваше към клиника по стерилитет, но аз... дебела глава. После прочетох доста неща за клостила и сега смятам, че е било
голяма грешка!
Клостила се изписва предимно защото е с по-лесен (пер орален) прием и е много по-евтин, но става само за млади и добре реагиращи яйчници. Дори и при тях е забранен за повече от 6 стимулации. При напреднала възраст се смята, че влияе много зле на яйчниковия резерв. Не искам да те плаша, но като чета колко пъти си го приемала... не е добре така!
Клостила не е лекарство, а стимулатор. А за клостил при задържан фоликул, направо няма какво да говорим...
Гонадотропините (с които се прави и инвитро, и инсеменации), от друга страна, са по-скъпи, по-трудно се прилагат, но са по-близки до естествените... да ги наречем.. химически, процеси в организма. Гинеколозите от старата школа твърдят и за тях, че са опасни, обаче според съвременните изследвания, могат да се правят почти неограничен брой стимулации с тях и дори, при някои пациентки в напреднала възраст, постепенно регулират яйчниковата функция. Обаче тях (оказва се) ги прилагат само в клиниките по стерилитет...
Колкото до FSH - не много високо "за тази възраст"
(и моята е толкова, затова ти го казвам така). Не, че е добре, но няма как да се надяваме на по-добри стойности. С напредване на годините FSH нараства неизбежно. На 25-30 г. такава стойност би била по-лош знак - индикатор за ранен ИЯР. На 45 е неизбежен процес (плавен тренд на нарастване). Така или иначе сме по-близо до края, отколкото до началото на своя ЯР...
Освен това, FSH варира в различните цикли. Трябва да се проследи, да се изследват и АМХ и Инхибин Б и тогава да се прави комплексна оценка.
Но!... Трябва да ти кажа направо, че дори FSH да беше в норма, дори и при идеални хормони, това пак е слабо успокоение на нашата възраст. По това, което си писала разбирам, че ти още не си се ориентирала към клиника по стерилитет. Правилно ли съм разбрала? Ако е така, мисли и решавай бързо!! От години слушам едно и също от лекарите: "На тази възраст - само инвитро. Дори и то не е с големи шансове" (няма да споделям по-крайните мнения). Явно "възраст" е диагноза
И тук идва другата спънка... Не знам дали си мислила за инвитро или не, но дори да си готова за него, в България е забранено над 43 години (може би знаеш...).
Дори да си решила да опитваш само по естествен път и никакъв АРТ, пак си мисля, че не бива да губиш време при обикновен гинеколог. Дори да е супер добър лекар, няма как да е специалист по стерилитет.
Щом си от Варна, отивай направо при д-р Александров. Той е човекът, който може да ти каже, какви шансове имаш и какво да правиш.
А ако случайно спомене, че е готов да ти направи инвитро, въпреки наредбата, моля те пиши ми веднага, да тръгвам и аз към него
Извинете ме, че стана дълго, но се опитвам да спестя на
nirvana65 част от моите лутания.