0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Хормонални изследвания
« Отговор #260 -: Декември 11, 2009, 13:46:08 pm »
Благодаря за отговорите! Аз съм от Пловдив и ходя при Спас Патишанов! Има собствена АГ! Но незнам какво да кажа, явно трябва да отидя и при друг лекар, защото той ми каза, че изследванията трябва да ги пусна между 5 и 8 ден! Аз ги направих на 6 ден! И сега ме озадачавате защото като чета форумите навсякъде се пише за третия! Той ми предписа ДЖАЗ и каза да ги пия 6 мес! Това не е ли доста време??? Лошото е че започнах да ги пия а хич не искам! УФФ не знам какво да правя сега! Да ги пия един месец и да отидя на друг лекар или да ги спра  (изпила съм само 2 хапчета) ооо и мойта е лапешка работа незнам какво да правя!!!

Ани, не разбрах точно какво ти е изписал? Обикновено тези хормони се пускат на 3-5 ден, не знам защо ти е казал 5 до 8 ден.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
« Отговор #261 -: Декември 11, 2009, 18:19:03 pm »
При този лекар ходя за първи път! Останах доволна от него, само дето не ми обясни накрая какъв е точно проблема! Аз не разбирам този хормон на какво влияе, от какво се влияе, защо е толкоз над нормата! но и аз съм си виновна! панирах се и се притесних, като ми каза че не е както трябва иследването и нищо не попитах! Изписа ми противозачатъчни "Джаз" и ми каза да ги пия 6 мес! След това отово ще пусне изследвания! Но аз твърдо съм решила да се консултирам и с друг лекар! Ако може да ги пия по-малко време!
« Отговор #262 -: Декември 11, 2009, 18:23:46 pm »
момичета, искам да ви питам нещо относно моя приятелка. Д-рът и и е казал да пусне повторно изследванията (вече е пускала веднъж преди месеци) ЛХ, ФСХ, Е2... (може и да пропускам някои) на 7 ден от цикъла . Защо? Нали тези изследвания се правят от 2 до 4,5 ден. Каква може да е причината?
« Отговор #263 -: Декември 11, 2009, 18:58:04 pm »
petin_ka,месечния цикъл на жената има три фази-фоликуларна, овулаторна и лутеална.По всяка вероятност докторът ще иска да проследи хормоните през трите цикъла.
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #264 -: Декември 11, 2009, 19:12:12 pm »
petin_ka,месечния цикъл на жената има три фази-фоликуларна, овулаторна и лутеална.По всяка вероятност докторът ще иска да проследи хормоните през трите цикъла.
Да, но 7-ми ден в 90 % от случаите си е пак фоликулярна фаза. А тези хормони си е най-добре да се изследват от 3 до 5 ден на МЦ. Идея си нямам какво показват на 7 ден. Дали не се е объркал лекарят ???
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
« Отговор #265 -: Декември 11, 2009, 19:35:31 pm »
Аз съм виждала при изследване на тези хормони референтни стойности и за трите фази,значи се изследват и през трите фази,но защо не мога да кажа.А пък наистина 7 ден е пак фоликулярна фаза /аз не съм доогледала /,ама то зависи колко ти е дълъг цикъла.Може и да е грешка на лекаря или пък тя да не е разбрала.Защо не му се обади да се доуточнят?
*

crow

• 2670
« Отговор #266 -: Декември 11, 2009, 19:41:06 pm »
... честно да си призная според мен ФСХ се изследва само във фоликулярната фаза. Не съм чела някой да го изследва в някоя от другите фази, така че това ме води на мисълта, че лекарят просто се е пообъркал с няколко дни  :wink:
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
« Отговор #267 -: Декември 11, 2009, 19:48:50 pm »
Не искам да споря,а просто да бъдем полезни на момичето.ФСХ се изследва и през трите фази-http://www.puls.bg/diagnostic/laboratory/laboratory_151.html
« Отговор #268 -: Декември 11, 2009, 20:23:20 pm »
Референтни стойности има и хормони могат да се мерят по всяко време, но въпросът е, какво ще му "говорят" на доктора.
На 3-5 ден се очаква хормоните да са в точни граници за фоликулaрната фаза. На 7 ден вече е възможно (дори вероятно), да са започнали да се изменят в прехода към овулаторната фаза.
Ако се прави проследяване, едно такова измерване може да има смисъл (но и проследяването пак трябва да е започнало в първите дни). Когато са само едни случайни стойности, измерени в неясно коя фаза... наистина не виждам смисъл.

Колкото до ФСХ-то... То е най-ниско в началото на цикъла и затова го мерят тогава (2-3 ден). Който няма проблеми с него, може да си го мери по всяко време, но ако има риск от диагноза ИЯР, предпочитат да го мерят когато е най-ниско и опасността от грешка е най-малка.

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
« Отговор #269 -: Декември 11, 2009, 20:33:35 pm »
Всъщност в този случай е добре да се знае с какви оплаквания е отишла пациентката при лекаря.Намерих материал,в който пише,че репродуктивните хормони се изследват от 4 до 7 ден-http://kkl.hit.bg/project/laho.htm
« Отговор #270 -: Декември 11, 2009, 20:43:08 pm »
Не казваме, че "не може", казваме, че е странно (не е обичайна практика), да се мерят на 7 ден. (и разсъждаваме по темата :D)

b/w в този материал за всички хормони пише "фоликулна фаза /4-7 ден от цикъла/", а на нас ни ги мерят от 3 ден (на мен почти винаги точно на 3-ти). Изглежда лабораториите и репродуктивните клиники са на различно мнение по въпроса  :wink:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #271 -: Декември 11, 2009, 22:53:24 pm »
Изписа ми противозачатъчни "Джаз" и ми каза да ги пия 6 мес! След това отово ще пусне изследвания! Но аз твърдо съм решила да се консултирам и с друг лекар! Ако може да ги пия по-малко време!

Май наистина второ мнение е разумният вариант.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
« Отговор #272 -: Декември 12, 2009, 09:05:52 am »
И аз съм за второ мнение. Ето два примера с мен:
1) Лятото имах проблеми с цикъла и една ендокриноложка след като ми изследва хормони ми назначи лекарство за жени в климакс, а аз съм на 26. Гинеколожката не се съгласи с мнението и и ми предписа на първо време витамини и минерали; и изненада - цикълът ми дойде. Сега нямам редовна ову, но все пак не съм се тъпкала с хормони, а към този момент те са и доста по близко до реф. стойности.
2) Оня ден мъжа ми пуска хормони, гледам аз какви му е назначил ендокринолога за изследване и нали съм много компетентна  :lol: заявявам пусни и ТСХ. И хоп, то е по-високо от реф. стойност. Разбира се ендокринологът е забравил какви хормони му е искал и веднага му назначава хормонални таблетки за високото ТСХ, без да изследва ТАТ, МАТ, ФТ3, ФТ4. Записахме час при друг ендокринолог.
Без да обиждам гилдията на ендокринолозите, но добрите сред тях са редки птици.

*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #273 -: Декември 13, 2009, 11:39:20 am »
момичета, искам да ви питам нещо относно моя приятелка. Д-рът и и е казал да пусне повторно изследванията (вече е пускала веднъж преди месеци) ЛХ, ФСХ, Е2... (може и да пропускам някои) на 7 ден от цикъла . Защо? Нали тези изследвания се правят от 2 до 4,5 ден. Каква може да е причината?
В слаучая ,за  които пита petin_ka няма как да знам какви са основанията на д-ра .

Аз искам само да кажа ,че при мен същите хормони са назначавани на 6-7 ден .
След направен преглед на 3-ти ден , д-р Владимиров ме извика отново на 6-7 ден и тогава пуснахме хормоните.
Аз също бях озадачена .Основанието е   понеже съм с много дълъг цикъл/40 дни / ,но д-ра ме е наблюдавал и преглеждал с месеци ,а  в неговата преценка не може да се съмняваме ,нали :wink:

« Последна редакция: Декември 13, 2009, 11:41:43 am от nimika »

« Отговор #274 -: Декември 13, 2009, 13:02:23 pm »
Момичета, благодаря ви за всички отговори :) Направо ще и постна линка на мойта приятелка да види какво сте писали ;) Иначе и аз я посъветвах да се обади на д-ра и просто да го пита на какво основание иска на 7ми ден.
Мерси  :bighug: :goodluck:
*

big_eyes

• 432
  • Само преживените неща са истински разбрани.
« Отговор #275 -: Декември 13, 2009, 17:09:41 pm »
здравейте. ето и моите хормони, изследвани на 3-ти ден от МЦ:
LH - 2.58 mlU/ml, реф. 1-18
FSH - 6.14 mlU/ml, реф. 4-13
Test - 2.46 mlU/ml, реф, 0.17-2.53
Е2 - 35 pg/ml, реф 39-189

пълна каша.
според вас, какво би трябвало да значи този естрадиол и това голямо съотношение FSH/LH  :ask:
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят. Паулу Коелю
Хубав-Рошав
*

crow

• 2670
« Отговор #276 -: Декември 13, 2009, 17:33:18 pm »
Биг айс, според мен ниското ниво на Естрадиола сочи, че вероятно няма да има овулация. ФСХ е по-високо, но все пак не мисля, че е зле. Тестостерона също е на горната граница. Предполагам този месец може да се очертае като ановулаторен. Това са мои предположения, но е най-добре да говориш с лекарят назначил хормоните ти.
 Успех.
*
« Отговор #277 -: Декември 15, 2009, 12:01:56 pm »
Ето моите резултати на 4-ти ден при цикъл 25-26 дена:
ФСХ 16,57 (4 - 13) :(
Прогестерон 4,68 (0,85 - 8,29)

10-ти ден положителен тест за Ову, фоликул 18мм

11-ти ден хормони:
ФСХ 19,5 (ф.ф. 4-13):ask:
Прогестерон 13,91 (ф.ф. 0,85-8,29; л.ф. 10-123)

И за да завърша картинката - Прогестерона 7 дни след Ову е 86,39 (10-123), това поне мисля не е зле.
*
« Отговор #278 -: Декември 15, 2009, 21:30:00 pm »
Момичета хубаво е че имаме отделна темичка където да си пускаме резултатите , но може ли коментар и на мойте- правени на 4 ден от Мц, днес ми е 8ми

ФСХ - 6,49(ф.ф 3,5-12,5)
Естрадиол - 35,72(ф.ф 24,5-195)
Тестостерон - 0,817(ф.ф 0,06-0,86)

Според моята док. и трите са в норма, макар че ми изписа Трисквенс за 3 месеца,защото естрадиола ми клони към долната и граница. Вие какво ще кажете?
*

crow

• 2670
« Отговор #279 -: Декември 16, 2009, 10:37:23 am »
fanta_25 , нямаше да е лошо да изследваш и LH.