здравейте момичета!Моля да ми кажете дали има някаква връзка между приемането на медикаменти и хормоните,понеже при мен LH беше 7 януари месец и юли е 14!Единствено съм пила 2 месеца.... някакъв стероиден мехлем за алергии в който се съмнявам,понеже...
Подобна връзка и мен ме вълнува. Проблема с ПКЯ-то при мен се появи след някакви кортикостероидни инжекции, за борба с тежка уртикария - на следващия месец картинката с яйчниците коренно се беше променила и от там се почна всичко.
Ще си позволя да изкажа моето мнение (подчертавам на неспециалист и без медицинско образование, просто ми се наложи много да чета). Според мен при такива инжекции (на мен също са ми били много отдавна заради уртикария) се случва следното: вкарват ти кортикостероиди, които твоето тяло не е произвело. Хипофизата, която регулира работата на надбъбречните жлези регистрира огромен пик на този хормон. Една такава инжекция се намесва в механизмите на обратна връзка между хипофиза и надбъбречни жлези. В следствие на което е възможно (пак повтарям според мен, неспециалист в областта) да се предизвика активиране на хипофизата, която съответно чрез механизмите на обратна връзка да активира надбъбречните жлези да произвеждат повече кортизол. Все едно хипофизата си казва, явно има нужда от големи количества кортизол, значи трябва да продължат да се поизвеждат и дава съответната команда на надбъбречните жлези. Обаче от къде идва кортизола???
От 17-ОХ прогестерон, който пък идва от прогестерона (е, има и други механизми). Това води да повишена секреция на 17-ОХ прогестерон (което си е андроген), съответно андростендион и т.н.
И една много приятна статия за кортизола:
http://www.bb-team.org/articles/3896_kortizol#axzz1VgDKbgbRПП. Според мен единствено при "ударни дози" кортикостероиди, напр. инжекции заради уртикария и т.н. са възможни някакви "странични" да ги наречем реакции. Ако кортикостероидите са в малка доза и редовно е по-вероятно да подтиснат надбъбречните жлези, така както се изписва преднизолон за надбъбречната хиперплазия.
ПП2. В крайна сметка ако има уртикария (големи, червени, сърбящи обриви) и ако има подуване на лицето, или част от лицето е по-добре да се ходи в спешен център за да ти бият тази инжекция. Когато аз получих уртикария за 2-ри път нарочно не отидох до спешен център, точно водена от тези разсъждения - "да не вземат да ми нарушат механизмите на обратна връзка, че и без това имам повишени нива на 17-ОХ прогестерон". Обаче на мен ми се поду и брадичката. Чак в последствие една алерголожка ми обясни, че когато се подуе брадата е изключително опасно за живота, защото може за минути да се подуе и трахеята, т.е. да се задушиш доста бързо. Така че по-малкото зло от двете е инжекцията.
ПП3. Прилагам една любима моя схема: adrenal означава надбъбречна, а gonadal - от яйчниците. Това е схемата на хормоните, които се произвеждат и от яйчниците и от надбъбречните жлези. Като съотношения са следните:
- андростендион 50% от яйчниците, 50% от надбъбречните жлези без никакви отклонения, т.е. в нормалният случай
- тестостерон: 50%/50%
- DHEA: 90% от надбъбречните жлези, 10% от яйчниците. Като DHEA-S е всъщност сулфатното съединение, защото първият хормон е много нестабилно съединение и е по-лесно да се изследва сулфатният му вариант.
- 17-OH progesterone: основно от надбъбречните, малка част от яйчниците от корпус лутеум (жълтото тяло). Съжалявам, че нямам точните проценти за него.