0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Хормонални изследвания
« Отговор #520 -: Юни 21, 2010, 17:24:14 pm »
Най-подходящия/ идеалния/ ден е 3-ти, но е допустимо и на 4-ти.Лекарите обикновено препоръчват от 3 до 5/вкл./ и интерпретират резултатите, отчитайки и деня, в който са направени изследванията.Тестостерона - и на мен при първите изследвания не беше посочен /по външни белези може да се предполага, че не е завишен/, но мисля, че това не е много сигурно.Ако не те притеснява въпроса финансово, нищо не ти пречи да го включиш според мен.Тестостерона може да се изследва в произволно от цикъла време, така че можеш и по-късно, след като говориш с лекаря си.
благодаря ти,при мен си ги има външните белези, а пък и си имам основания, но щом може по всяко време да се пуска, значи всичко ок
« Отговор #521 -: Юни 23, 2010, 11:57:34 am »
Моля бихте ли коментирали моите хормонални изследвания,направени преди година(с триста зора ,изкопчени от джи пи)
Проблемът се състои в това,че всички хормони са ми изследвани в лутеална фаза  7 дни след овулация,а не на 3 ден от МЦ.И тъй като били перфектни,повече такива няма да ми бъдата направени,а пък и щом съм забременяла,макар и след 2 години ,макар и за кратко и въпреки перфектната спермограма,значи всичко ми е супер.Нямах нерви повече да се разправям,уморих се от лекарите.За генетични и имунологични и дума не дадоха да се издума и така

Прогестерон-  35  (3-68)

Пролактин -   165  ( нива под 1000 не се лекуват и се приемат за добри)

FSH   - 3,4  (1,2 - 9 )

LH   -  4,2  ( 0 - 14,7 )

FT4  -  18,9  (няма реф)

TSH  -  1,5

и от там нататък следват някакви протеини,албумини,кръвна картина
*
« Отговор #522 -: Юни 23, 2010, 12:07:18 pm »
Нели, ако съм на теб, ще  отида и ще си ги пусна независимо от джи пи-то. Има си лаборатории, отиваш и ги пускаш. Не знам другите как ще ги тълкуват, но за мен са нереални, 1во защото са от преди година, а хормоните се менят и второ, защото не са в дните, в които трябва да се направят. Успех, ако имаш възможност отиди и ги пусни наново, без направление.
« Отговор #523 -: Юни 23, 2010, 12:15:44 pm »
4ини,не ги знам,къде са тези лаборатории тук!Днес ще питам една позната,която през цялото време беше на частен гинеколог и ще видя какво ще ми каже.
А ако правя , трябва  ли да прескоча и следващия месец ,след като този ми беше абразиото?
Между другото реф.стойности,които съм дала по-горе са за лутеална фаза,май тук тези иследвания си ги правят когато си искат...
*
« Отговор #524 -: Юни 23, 2010, 12:21:36 pm »
изчакай тогава още месец-2 и тогава ги пусни, много скоро след абразио сигурно са се поразбъркали малко.
*
« Отговор #525 -: Юни 23, 2010, 15:50:52 pm »
Нели, аз бих те посъветвала да започнеш първо с избор на подходящ лекар/ако не си го направила - оставам с това впечатление/. Изследването на хормоните е само част от търсене причините за стерилитет, можеш да имаш отклонения в стойностите и да забременееш , можеш да имаш перфектни стойности на хормоните и основният проблем да е другаде.Необходим е лекар, който да потърси причините и  "изработи план" за  преодоляването на стерилитета.
« Отговор #526 -: Юни 23, 2010, 21:44:28 pm »
Ами,Занзи тук няма как да си избера лекар освен частен,което ще ми коства мноого средства.
В България съм при доктор Даскалов,но с него следяхме само бремеността,завършила с мисед.Пускала съм хламидии два пъти,токсоплазмоза,миколазми-отрицателни са.Това че веднъж се е получило ми гарантира поне една проходима тръба,така че за сега нямам нужда от цветна снимка.Графиката ми винаги е двуфазна,което естествено не  доказва,че овулирам,но и кисти не съм имала,дай боже и ендометриоза да нямам.Забелязала съм ,че имам проблем с овлажняването,затова от другия месец започвам с preseed.
И понеже след като ми бяха направени изследванията за хормони,цитонамазка и хламидия и ми беше казано,че всичко е Ок и трябвало да спра да го мисля,аз така и направих.Не знам дали има значение и факта,че забременях точно в месеца,в който работих по-малко и бях толкова спокойна..
Та  за това ми се иска да започна от хормоните,след като са ми изследвани погрешно.
В бГ декември ще се консултирам пак с др Даскалов и смятам тогава да  пускам генетични и имунологични,ще се надявам да успея да се вредя и за фоликулометрия тогава,за да изключа ЛУФ и цветна снимка.
И ако не открием проблем направо ще почвам инсета,защото не ми се ще времето да лети, а аз да си чакам...
*
« Отговор #527 -: Юни 24, 2010, 08:14:37 am »
Цитат
[Ами,Занзи тук няма как да си избера лекар освен частен.....
Виждам, че малко излишно съм те съветвала , ти си имаш начертана  програма  и аз ти пожелавам успех!
*

ЩЕ

• *
  • 6
  • Ще, ще,няма две мнения!
« Отговор #528 -: Юни 24, 2010, 11:34:53 am »
Здравейте момичета,
на своя глава си пуснах изследване на FT3,FT4,TSH.Миналата година бяха ок,ходих на консултация при док.Тодорова,имам малко възелче,което трябва да се следи.След второто неуспешно ICSI,за известно време усещах "болка",по-скоро си я усещах жлезата,но тогава бях твърде разстроена и ми беше все едно.
Сега ми предстои трето ICSI и докато започнем другия месец пак си пуснах изследвания.
                  реф.ст.
FT3 5.01          3.10-6.30
FT4 15.08         11.00-22.00
TSH 1.340         0.35-5.00
Мисля,че са наред.Това което ме притеснява е че отново започнах да си усещам щитовидната жлеза,разбира се може и да си въобразявам,но ми се струва,че трябва да се консултирам с ендокринолог.
Та след това дъъъълго обяснение,много моля,ако някоя от вас може да ми даде координати на д-р Начев,ще съм много благодарна.Скоро почвам процедура и не бих искала да си вкарвам мухи в главата.
Поздрави
Всичко което искаш е тук,просто трябва да си настойчив!
*
« Отговор #529 -: Юни 24, 2010, 14:44:34 pm »
Моля бихте ли коментирали моите хормонални изследвания,направени преди година(с триста зора ,изкопчени от джи пи)
Прогестерон-  35  (3-68)

Пролактин -   165  ( нива под 1000 не се лекуват и се приемат за добри)

За референтните стойности на пролактина  8O На мен ми каза док ,че за да може да се забременне трябва да е около 200-250  :? Незнам от коя лаборатория е,но ми се вижда доста странно .
« Отговор #530 -: Юни 25, 2010, 11:20:15 am »
 Сега прочетох в един английски сайт,че пролактиновите нива могат да се  изследват  без значение от деня(преди или след овулация) и никъде не прочетох нещо за ниски нива.Wish,да не би твоя доктор да го е казал по повод на по-високи нива които трябва да се смъкнат до 200-250?
Иначе иследванията са ми правени в болницата по местоживеене,не е в частна лаборатория.
« Отговор #531 -: Юни 25, 2010, 11:27:29 am »
Опс,малко да се поправя,Wish.Видях,че усмивчицата е за реф.нива.Ами написано е че пд 1000 не се лекуват,защото те са си го писали ей така ,а не по повод бременост.
Странно е наистина,еми английска му система..нямам думи вече...
*
« Отговор #532 -: Юни 25, 2010, 11:45:50 am »
Нели, за пролактина от моя опит ще ти кажа, че за забременяване е желателно да е в средата на референтните стойности, т.е. над тези стойности може да е пречка за овулацията/ така ми е казвал лекар/ , тези 200 -250 вероятно са средни стойности за доста лаборатории в Б-я.При първото ми изследване на пролактин - имах около 420, при горна граница около 560 и ми изписаха бромокриптин за понижаване на пролактина, защото целя забременяване/разбира се това за моя случай - лекаря така реши тогава, че пролактина ми е леко завишен/. Според мен стойности над 1000 / за лабораторията , в която ти е правено изследването / могат да говорят за заболявания на хипофизата, в такъв смисъл стойности под 1000 не се лекуват.
« Последна редакция: Юни 25, 2010, 12:09:21 pm от zanza »
« Отговор #533 -: Юни 25, 2010, 12:24:09 pm »
Занзи,и аз това имах в предвид,че явно тези референти не се отнасят до фертилността.
 Между другото,благодаря много за съветите, голямо писане изписах за  тези хормони,ама май няма да ги изследвам тук.
Само петте най-основни теста за хормони ще ми костват около 1000лв :(
Уф,в Бг пак няма да си почина от размотаване насам ,натам по изследвания.
Дай ,боже пък да ми се разминат  :D
« Отговор #534 -: Юни 25, 2010, 19:16:13 pm »
Благодаря ви много момичета,днес ходих и си пуснах на свободен прием
Някой би ли ми казал как са изследванията,чак на 25 юни съм при моя док.Ето ги и резултатите:

LH-3,4 mIU/mL
FSH-5,4 mIU/mL
Testosteron-20 ng/dL
Prolactin-8,4 ng/ml
Estradiol-233 pmol/L

Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете
Благодаря!

ЛХ и ФСХ са малко ниски.

Пиши после какво е казал лекаря, моля :)

Денисче ето ме и мен отново,бях при док днес с изследванията.
Всички хормони са в норма,матка 41/56мм,десен яйчник 26/35мм,ляв яйчник 25/39мм.
Много ме притесняваше да няма кисти в яйчниците но няма.
Ако този месец не се получи ще проследим уво , и ще правим спермограма.

Вярвам!!!!
« Отговор #535 -: Юни 30, 2010, 12:46:48 pm »
Здравейте, аз съм нова тук и бих искала да ви помоля за малко помощ. Правих си 3 пъти изследване FSH, LH, E2 и пролактин в 3 различни лаборатории и сега незнам какво да мисля. На мен ми изглеждат различни. Посещаваме КИРМ Плевен, но те немогат още да ми запишат час за ендокринолог, защото не се знае кога след края на юли ще ги посети д-р Катя Тодорова.Междувременно ми беше изписано от гинеколог Metfogamma 500.
Ето и резултатите ми:

3-ти ден от МЦ миналия месец:
FSH:7.49 mIU/ml  ф.3,5-12,5
LH: 9.95 mIU/ml  ф. 2,4-12,6
Естардиол 163.8 pmol/L  ф. 90,1-716
пролактин 669.7 mklU/ml ж.72-511

4-ти ден от МЦ, друга лаборатория
FSH:9.34 mIU/ml    ф.3,09-7,9
LH: 2.98 mIU/ml    ф.1-18
Естардиол 87 pg/ml  ф.39-189
пролактин 41,42 ng/ml  ж.1.9-25.5

4-ти ден от МЦ, КИРМ Плевен, този месец
FSH   9.79   (фоликуларна фаза - 3.85 - 8.78 mIU/ml)
      (овулация – 4.54 - 22.51 mIU/ml)
      (лутеална фаза – 1.79 - 5.12 mIU/ml)
      (постменопауза – 16.74 - 113.59 mIU/ml)
LH   9.47   (фоликуларна фаза – 2.12 - 10.89 mIU/ml)
      (овулация – 19.18 - 103.3 mIU/ml)
      (лутеална фаза – 1.20 - 12.86 mIU/ml)
      (постменопауза -10.87 - 58.64 mIU/ml)
Estradiol (E2)   44.00   (ранна фоликуларна фаза -24 - 114 pg/ml)
      (овулация – 62 - 534 pg/ml)
      (лутеална фаза – 80 - 273 pg/ml)
Prolactin   23.31   (3.34 - 26.72 ng/ml)

Незнам какво да мисля, различни стойности на различни хормони са ми извън норма. Гинеколога не беше видял още изследването от този месец и ми каза Хиперпролактимия и може би СПКЯ. А този месец висок FSH. Не могат да ми запишат час за ендокринолог, и незнам..А неискам и да губя време и приятеля ми е с лоша спермограма.Искам да се лекувам, но незнам накъде.Не ми се иска да скачам от клиника на клиника, но ако трябва ще. Моля за вашето мнение. Благодаря.
« Отговор #536 -: Юли 01, 2010, 12:50:35 pm »
Здравейте и то мен,
На 3-ти ден от цикъла:
ФСХ - 8.53 (3.09 - 7.90)
ЛХ - 6.07 (1 - 18)
естрадиол - 56 (39 - 189)
тестостерон - 0.81 (0.05 - 0.80)
На 20-ти ден:
пролактин - 24.26 (3.24 - 29.12)
прогестерон - 10.11 (3.28 - 38.63)
Правихме и фуликулометрия, при която се установи липса на овулация - на 3-ти ден - 2 фоликула по 2 и 9мм в десен яйчник,на 13ти ден от цикъла наличие на дребни фуликули до 8 мм, на 18-ти ден - двустранно дребни фуликули до 11 мм.Коментара на лекарката беше ПКЯ.
Какво е вашето мнение за стойностите на хормоните.
Чакам да ми дойде МЦ, за да си запазя час при д-р Даскалов, но нещо ми закъснява. :(
P.S.От септември имах зацапващо кървене и редовен МЦ, заради което ми бяха изписали Утрогестан, който пиех до май.Тогава бях на преглед при Даскалов, като по негова препоръка този цикъл не пия никакви лекарства, за да дадем един вид ново начало. Но се получава, че няма зацапване, но няма и МЦ. Много странно  :(
Правим опити за бебе от почти година.
Ще съм ви благодарна за отговорите!
« Отговор #537 -: Юли 02, 2010, 07:21:24 am »
vennnnn, и според мен съотношението ЛХ и ФСХ говорят за СПКЯ.

« Отговор #538 -: Юли 03, 2010, 13:32:02 pm »
  Моля бихте ли коментирали резултатите ми:

LH 8.4 (референтни стойности 2.4-12.6)
FSH 4.5 (референтни стойности 3.5-12.5)
Естрадиол 1221(референтни стойности 46-607) 

Изследването е правено на 3-ти ден от цикъла.
*
« Отговор #539 -: Юли 03, 2010, 21:27:44 pm »
Здравей Денис  :D

Много те моляда коментираш следните изследвания. Правени са на 3 ден от МЦ:

Prolactin    163,10      59 - 619
LH           15,94      1,9 - 12,5
FSH           6,18      2,5 - 10,2
E2          1798,67      40 - 606
Testosteron    1,69     0,5 - 2,6     

Денис, няма механична грешка в цифрите  :wink:
Задържани фоликули или?

На моя близка са - в понед. е на лекар. Ако имаш мнение, моля те да го споделиш, че на мен ми се въртят в главата разни неща.  :?

Предварително ти благодаря!
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."