0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Хормонални изследвания
« Отговор #380 -: Февруари 21, 2010, 18:59:05 pm »
cleo1, а защо не питаш лекарката дали e подходящо в твоя случай икси на ЕЦ?
« Последна редакция: Февруари 21, 2010, 19:00:49 pm от tanj74 »
« Отговор #381 -: Февруари 22, 2010, 14:35:17 pm »
а в другия винаги по 2-3 фоликула и само един доминантен, който се пука и предизвиква О., но вече три години нищо.

cleo, наистина хормоните не изглеждат добре, но така, както си описала положението с яйчника, съвсем не е лошо - правиш фоликули (нормално е само един доминантен без стимулация), имаш овулация... Не знам как влияе химиотерапията?!, затова споделям само другите нещата, които съм научила до тук:
- високо FSH в ранна възраст не е фатално. FSH-то не е крайна диагноза, ако не е подкрепено от други показатели (липса на антрални фоликули, липса на овулация, лош отговор на яйчниците и т.н.). Статистиките дават висок % успешни бременности с високо fsh, при по-млада възраст (и обратното - липса на бременност дори при слабо завишено fsh, но напреднала възраст)
- има много момичета забременели с един работещ яйчник.

Защо не опитате, както ти е предложила tanj74, на естествен цикъл или с много слаба стимулация (пр. къс протокол с минимални дози гонадотропини, като за инсеменация), ако при теб могат да се прилагат такива медикаменти, разбира се.
Много лекари не искат да работят на ЕЦ или със слаба стимулация, защото тези методи са с по-малка успеваемост и им влошават резултатите. Говори с твоята лекарка, ако трябва, се консултирай и с друг лекар. След като имате изразен мъжки фактор, много е вероятно да не са се получавали до сега нещата заради него. Така или иначе, за донорска яйцеклетка се чака доста, може да опитате с твоя, докато чакате. Вярно е, че е разход, натоварващо и т.н., но поне излизат "на светло" голяма част от проблемите. А пък може да се окаже, че това е превилният метод за вас. :crossfingers:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
« Отговор #382 -: Февруари 22, 2010, 18:26:06 pm »
Момичета моля ви за мнение и съвет,тъй като дори докторите не могат да кажат на какво се дължи това,а именно от близо 2 години имам болки ниско долу в областта на яйчниците и си ме боли еднакво,без значение дали е преди цикъл или след него,или в средата на цикъла..........абе постоянно.Вече ще се побъркам,то издържа ли се на тия болки толкова време............Постоянно питам моят лекар на какво се дължи тоба и тои вдига рамене........Трябва да подчертая че съм със поликистозни яйчници и хормоните ми не са събсем в норма.........иначе чат-пат има овулация,като се помогне и с лекарства.......Нещото,което ме озадачава е ,че преди,никога не съм имала редовен цикъл но и нищо не ме е боляло,дори забременях(но се наложи аборт)въпреки,че ми беше казано тогава че с тия кистозни яйчници просто да забравя че ще стане........А сега цикълът ми е нормален( 28-30 ден)никога не ме пропуска,но стана много оскъден и тъмен.........много малко ми върви-до 3 дни и спира.И си ме боли...............и така.Моля ви даите съвет,ако някои има сходни болежки на моите и мойе да ми обясни на какво се дължи...................
« Отговор #383 -: Февруари 23, 2010, 16:37:09 pm »
Здравейте! От прочетеното разбирам, че изследване на прогестерон се прави НА седмия ден СЛЕД овулацията( макар от графиката да не съм сигурна дали съм имала такава)?
Дали е проблем да се направи към 11:30 - 12:00 часа и трябва ли да е на гладно?
Надявам се, че съм задала въпроса си на правилното място и някой би могъл да ми отговори.
« Отговор #384 -: Февруари 24, 2010, 09:08:40 am »
Мисля, че за половите хормони (ЛХ, ФСХ, естроген, прогестерон и тестостерон) няма значение часа и това дали си яла. Но за по-голяма сигурност можеш да се обадиш в лабораторията, където ще ти вземат кръв.

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #385 -: Февруари 24, 2010, 16:54:53 pm »
Здравейте! .........
Според мен О. може да е била на 21 ден от МЦ.
Ако Бт се повиши още и се задържи висока - имало е О.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #386 -: Февруари 24, 2010, 19:08:43 pm »
Благодаря ви! Ще видим как ще бъде, дано се повиши още. Може и да не е реален резултатът, но понеже следващите дни няма как да изляза от работа  за изследването, направих го този следобед. Дано да съм избързала, че резултатът не ми се вижда много хубав  -
 Progesteron   10,21       nmol/l     ж.фол.ф.0,27-2,61,овул.ф.5,25-38,63,лут.ф. 3,28-38,63,менопауза 0,2-0,82,мъже :0,2-3,37
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #387 -: Февруари 24, 2010, 19:59:18 pm »
Благодаря ви! Ще видим как ще бъде, дано се повиши още. Може и да не е реален резултатът, но понеже следващите дни няма как да изляза от работа  за изследването, направих го този следобед. Дано да съм избързала, че резултатът не ми се вижда много хубав  -
 Progesteron   10,21       nmol/l     ж.фол.ф.0,27-2,61,овул.ф.5,25-38,63,лут.ф. 3,28-38,63,менопауза 0,2-0,82,мъже :0,2-3,37

Напълно нормален ти е прогестерона за лутеална фаза.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #388 -: Февруари 25, 2010, 09:56:31 am »
Според мен О. е била на 21 ден от МЦ. Прогестерона не ти е направен на 7 ден след О.
Изследването показва просто, че е имало О.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #389 -: Февруари 25, 2010, 14:27:20 pm »
Благодаря ви, момичета! Давате ми надежда,  че може би е имало овулация. На 11-я ден бях на преглед и не се видяха никакви фоликули. И оттам си помислих, че може да нямам овулация. Аз бях останала с впечатлението, че овулацията е в деня, когато има спад в температурата и на следващия ден се вдига. Затова и реших, че е на 19-я ден.
Вече си запасих с тестове, надявам се следващият месец да я хвана по-навреме, за да  започнем опитите за бебче, че няколко месеца вече най-различни пречки се явяват.
« Отговор #390 -: Февруари 25, 2010, 17:36:12 pm »
Ето и моите хормони-изследвани са на 3 ден от цикъла.....                                                                          Естрадиол 172,1(норма 46-608).....тук каза док.че тази стойност ми е малка                                                                                Пролактин 26.88(норма до 23.3)тук е завишено                                                                             ЛХ 14.47(норма до 12.5)и тук е завишено                                                                            фСХ 5,37(норма до 12,0) ....тук моят док.ми обясни нешто ,което не можаь да разбера изобщо.....че по природа ЛХ към  фСХ трябва да е ж съотношение май 1:1 (но не съм сигурна,а при мен не било така).Момичета знаете ли нещо относно тожа съотношение,какво показва изследжането на моите хормони,моля ако някои знае да ги коментираме.... 8O                                                                                                 
« Отговор #391 -: Февруари 25, 2010, 21:51:16 pm »
Здравейте, момичета! Аз най-накрая намерих време за моите изследвания. Те, обаче не са особено хубави. Другата седмица ще ходя на лекар. Сега започвам сама да се ровя и да търся информация. Излседванията ми са правени на 3-ти ден от цикъла. Моля ви, някой да ми помогне малко в разчитането им.

LH26.17   mlU/ml   Ж(фолик.1-18, лутеална-0.40-20, менопауза-15-62), М(2-12)

FSH6.52   mlU/ml   Ж(фолик.:4 - 13; лутеална:2 - 13; менопауза:20 -138), М(1 - 8)

Estradiol 80pg/ml Ж(фолик.: 39 - 189; лутеална: 48 - 309; менопауза-:0 - 77); М(20 - 77)

Testosteron 0.48ng/ml   Ж (0.05 - 0.73);
М (1.95 - 11.38)

Вижда се, че ЛХ направо си е отлитнало ехеее. Много ли е сериозно това? Дали се оправя? Знам, че ЛХ и ФСХ се гледат не само по отделно, но и в съотношение един към друг. Но какво ли значи толкова сериозно разминаване? И явно единият е в граници. Така като гледам и другите са в граници. Не съм убедена колко е добре естрадиола. Утре ще правя и други изследвания - на
щитовидната жлеза и пролактин. Ще повторя и ЛХ.  :( Какво мислите?

« Отговор #392 -: Февруари 25, 2010, 21:55:37 pm »
Забравих да напиша, че пих дуфастон миналия цикъл.  :ask:
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #393 -: Февруари 26, 2010, 08:22:40 am »
Ето и моите хормони-изследвани са на 3 ден от цикъла.....                                                                         
Естрадиол 172,1(норма 46-608).....тук каза док.че тази стойност ми е малка        Пролактин 26.88(норма до 23.3)тук е завишено                                       ЛХ 14.47(норма до 12.5)и тук е завишено                                            фСХ 5,37(норма до 12,0) ....тук моят док.ми обясни нешто ,което не можаь да разбера изобщо.....че по природа ЛХ към  фСХ трябва да е ж съотношение май 1:1 (но не съм сигурна,а при мен не било така).Момичета знаете ли нещо относно тожа съотношение,какво показва изследжането на моите хормони,моля ако някои знае да ги коментираме.... 8O                                                                                                 
Според изследването:
пролактина ти е висок - той подтиска О.
ЛХ ти е високо - това показва, че този МЦ ще има повече от 1 фоликул.
Съотношението ЛХ/ФСХ - показва че може да имаш ПКЯ.
Това съотношение трябва да е приблизително 1:1 на 3 ден от МЦ.

Посети АГ-Ендокринолог и 'лекувай' Пролактина - когато той влезе в норма и др. хормони ще се нормализират и ще има О.
В твоя случай вниманието трябва да е насочено към пролактина, другите хормони са само следствие

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #394 -: Февруари 26, 2010, 08:27:46 am »
Здравейте, момичета! Аз най-накрая намерих време за моите изследвания. Те, обаче не са особено хубави. Другата седмица ще ходя на лекар. Сега започвам сама да се ровя и да търся информация. Излседванията ми са правени на 3-ти ден от цикъла. Моля ви, някой да ми помогне малко в разчитането им.

LH26.17   mlU/ml   Ж(фолик.1-18, лутеална-0.40-20, менопауза-15-62), М(2-12)

FSH6.52   mlU/ml   Ж(фолик.:4 - 13; лутеална:2 - 13; менопауза:20 -138), М(1 - 8)

Estradiol 80pg/ml Ж(фолик.: 39 - 189; лутеална: 48 - 309; менопауза-:0 - 77); М(20 - 77)

Testosteron 0.48ng/ml   Ж (0.05 - 0.73);
М (1.95 - 11.38)

Вижда се, че ЛХ направо си е отлитнало ехеее. Много ли е сериозно това? Дали се оправя? Знам, че ЛХ и ФСХ се гледат не само по отделно, но и в съотношение един към друг. Но какво ли значи толкова сериозно разминаване? И явно единият е в граници. Така като гледам и другите са в граници. Не съм убедена колко е добре естрадиола. Утре ще правя и други изследвания - на
щитовидната жлеза и пролактин. Ще повторя и ЛХ.  :( Какво мислите?

Доста е високо ЛХ.
На твоя място бих повторила ЛХ, ФСХ и Е2 на 3 ден от МЦ /следващия/
Може да е лаб. грешка.
Ако не е - отиваш при АГ специалист и търсите причината.
Ще чакам с нетърпение за новини от теб
Успех

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #395 -: Февруари 26, 2010, 10:56:24 am »
Денис благодаря ти че ми помогна да разчетем изследванията ми....Да аз съм с поликистозни яйчници и от тяь ми идват доста проблеми,особено сега като ми се объркаха и хормоните ми повлияха и на цикъла-стана оскъден,тъмен като мармалад и ми върви само 2,3,дни.Аз сериозно ходя по лекари,дано ни помогнат да си имаме бебо,защото и мъжа ми има сериозни проблеми....
« Отговор #396 -: Февруари 26, 2010, 17:33:10 pm »
Денис, резултатите от щитовидната жлеза, които направих днес са ОК. Повторих за всеки случай ЛХ. Расте си. Днес даже е 28 и нещо. Ще ги направя отново другия месец на 3-ти ден. Това не е ли симптом на поликистоза? До колко възпрепятства забременяването (и конкретно високите стойности на този хормон)? На лекар ще ходя другата седмица. Тогава ще направя и пролактин, защото днес нямах време да лежа 20 минути в лабораторията.  :oops:
« Отговор #397 -: Февруари 28, 2010, 14:11:04 pm »
Plumeria, говорих с докторката и решихме да изчакаме мартенският ми цикъл и да опитаме икси след стимулация. Тя каза, че ако на 9-я ден имам поне три добри фоликула ще продължим. Остава да се надявам,защото ме притеснява не само това , а и факта,че имам нисък Е2 - трябвало да е минимум 250, а моят е 21. Просто мъка
« Отговор #398 -: Март 01, 2010, 13:49:51 pm »
Преди няколко месеца имах проблеми с цикъла. След редовно вземане на витамини и минерали нещата се нормализираха до някъде - идва ми всеки месец, но циклите варират около 28-33 дни.

Днес си пуснах хормони на 4-я ден от цикъла са. А ето ги и резултатите:
LH - 3,70 ulU/ml (норма - ф.ф1-18; лут.ф0,4-20; постмено15-62;м.2-12)
FSH - 6,28 ulU/ml (норма - ф.ф4-13; лут.ф2-13; постмено20-138; м.1-8)
Prolactin - 11,51 ng/ml (норма - ж. 1,39-24,20)
Estradiol - 29 pg/ml (норма - ф.ф39-189; лут.ф48-309; постмено<20-40)

Чак след 3 дни ще ходя при лекарката си.
Притесняваме съотношението между LH и FSH, както и много ниските стойности на Estradiol.
Моля Ви за коментар!!! Каква може да е евентуалната причина? Някой имал ли е подобен проблем?
Благодаря!
Само за уточнение в горепосочения месец имах ову на 26-ти ден. (Благодаря ти Денис. Отново излезе права!!!)
Следващите 2 месеца имах също ову, но на 14-ти и после на 20-ти ден.

Този месец пак пуснах хормони на 4-ти ден (все така се пада, че перфектния 3-ти ден се пада неделя :( ) и отново имам нужда от помощ за разтълкуването на резултатите:
LH - 2,83 ulU/ml (норма - ф.ф1-18; лут.ф0,4-20; постмено15-62;м.2-12)
FSH - 7,39 ulU/ml (норма - ф.ф4-13; лут.ф2-13; постмено20-138; м.1-8)
Estradiol - 60 pg/ml (норма - ф.ф39-189; лут.ф48-309; постмено<20-40)

« Отговор #399 -: Март 01, 2010, 19:43:45 pm »
Момичета,моля за коментар на моите резултати,като гледам само пролактина е малко над нормата.Но той ми е така от доста време-то затова и нямам овулация..
TSH 1.76 mlU/l(0.27-4.2)
FT4 13.44 pmol/l(12-22)
TAT 19.99 IU/ml(0-115)
MAT 6.77 IU/ml(0-34)
Пролактин 524,5 mIU/l(102-496)