Ети, лека нощ, мила! Хубаво да си починеш!
cygnus, щом трябва..., важното е нещата да не се обърнат срещу нас...
Ох, цял ден умувах, умувах, не я докарах до никъде... Въртят ми се само едни, че може да се търси наказателна отговорност на следните основания:
-
обида - справки Наказателния кодекс, Особена част, Глава втора, Раздел VІІ
Раздел VII
Обида и клевета
Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.
(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.
Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
Чл. 148. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) За обида:
1. нанесена публично;
2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;
3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му и
4. от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му,
наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 21 от 2000 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.
(3) В случаите на ал. 1, точка 1 може да намери приложение ал. 2 на чл. 146 .
-
сексуален тормоз и дискриминация – за справки: Закон за защита срещу дискриминация (само някои извадки)
Чл. 3. (1) Този закон защитава от дискриминация всички физически лица на територията на Република България.
(2) Сдружения на физически лица, както и юридически лица, се ползват от правата по този закон, когато са дискриминирани на основата на признаците по чл. 4, ал. 1, по отношение на техния членски състав или на заетите в тях лица.
Чл. 4. (1) (Изм. ДВ бр. 70/2004 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
Чл. 5. Тормозът на основа на признаците по чл. 4, ал. 1, сексуалният тормоз, подбуждането към дискриминация, преследването и расовата сегрегация, както и изграждането и поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация.
- според мен също на дискриминация на основание ползване на права на определена част от гражданите в държавата (тук ровенето ми не даде особен резултат, освен чл.6 от Конституцията, глава първа, Основни начала, "Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.", а и не съм много веща, някой с юридическо образование ще се справи много по-добре)
Тези двете могат направо да се отправят към Страстбург.
За действия от този характер, обаче е необходимо да се конкретизира лицето/лицата, което/които има/имат това поведение. Необходимо е да има доказателства, предполагам все пак (за това адвокат би могъл да се произнесе категорично, имайки предвид, че непристойното поведение е демонстрирано пред доста свидетели). Би трябвало да се води стенограма или друг запис на заседанието, по принцип.
По отношение на медиите – дребните и частните предавания няма да са от полза. бТв, БНТ и Нова телевизия са подходящите. Предавания и хора, някой каза, че трябва да е по-нахакан журналист, еми колкото и да не долюбвам Бареков (Честит му имен ден!) е за предпочитане пред Милен Цветков, който вятърът го вее на бяла кобила от доста време, Карбовски е много индивидуалистичен (бяга ми точната дума), Петя Стефанова не е човекът, Боряна Гидикова – може да се потърси. Предавания – Тази сутрин, Новините, бТВ репортерите. Новинарските продукции в Националната (там добро впечатление ми прави Добринка Чешмеджиева, работи!, но там след този земетръс със досиетата на техни колеги журналисти, не знам дали ще могат да водят още едно полесражение); от Нова телевизия – новинарската продукция, Здравей, България!; журналисти Лора Крумова, Николай Дойнов (Честит му празник и на него!)
Пресата също – Стандарт е добро начало...
Добре е да се привлече вниманието на журналистите със сензацията. Тъй като смятам, че упражняващите журналистичаската професия, заради ежедневния стрес на който са подложени, са засегнати от стерилитета, та на никой от тях няма да му приятно да го разглеждат като (ако не лично, то жена му) потенциален обект „ин виво”! Тук записът и говоренето с имена ще са от полза – спомена се вече ефектът при „седянката”... На заседанието трябва да е имало журналисти, все някой трябва да има запис... и друг път си носете диктофони
.
НО всичко това трябва да е добре обмислено, защото е нож с две остриета... да не се обърнат нещата в наш ущърб. Предтавителите и членовете – вие решавате.
ПОСЛЕ трябва да се излезе с ясна ПОЗИЦИЯ за мерките, които ще се вземат за отстояване на правата на двойките със стерилитет (как мразя тази дума!) и срещу непристойно поведение срещу тази група български граждани с репродуктивни проблеми, което трябва да се каже от представителите на трите организации.
Дори само заявяването на позицията, че такова поведение като на това заседение е непристойно и в бъдеще както и сега няма да бъде пропуснато и ще взимате отношение, е нещо! Абе, то лесно се дава ъкъл... Предполагам, че вече обмисляте нещо подобно... Успех, кураж и много сила ви пожелавам! И бъдете зли!
Съгласна съм и подкрепям всякакви други инициативи – за писма, молби, протести... Но тук масата/множеството е важна, защото ако се напишат 10 писма, и там е моето – на някаква си там с вторичен стерилитет и дете, познайте къде ще отиде, директно в кошчето.
А хубава е идеята тези писма, картички да се предадат първо на представител на медиите, който да ги връчи публично на представител на властта, и да му каже, че се изисква работа по въпроса и ще следи нещата, иначе както каза момичето отиват в коша.
Към модераторите - съгласна съм, ако смятате за уместно и в интерес на Зачатие да ми изтеглите поста...