Здравейте момичета,
Аз съм на 36 години и през последните 2 години имам 3 поредни спонтанни аборта (два в 8-ма семица и един в 1-ва седмица). Докторите изследваха плода само от втория - тогава причината беше хромозомна абнормалност, която казаха че се случва често. За другите два не се знае.
...
Здравей miva, ако искаш вярвай, но докато четях съобщението ти се върнах да проверя да не би да съм го писала аз. Аз също живея в САЩ и имам 3 спонтанни аборта. Чак последното го изследваха и се оказа хромозомна абнормалност - тризомия 21 ( Даун синдром). Моите изследвания също са нормални и имама А1228С мутация, но нямам другата.
Мутацията в MTFHR C677T е проблем тогава, когато имаш ниски нива homcysteine, но твоите са нормални т.е. не би трябвало да е проблем. Ако бяха ниски, тогава се взима фолиева киселина, но нищо не ти пречи да си я взимаш и без това - тя решава проблема с homocysteine-a. Възможно е от това да си имала проблеми преди,ако не зи взимала фолиева киселина, но не смея да гадя какво точно е било.
Колкото до хромозомната абнормалност, те обикновено са случайни, ако твоите хромозоми и тези на мъжа ти са наред. Писала си, че имате направен кариотип, но не видях дали е нормален ( предполагам, че е). При нас понеже също са нормални и моят специалист ме посъветва да пробвам пак и ако отново го загубя да изследваме пак и да видим дали се повтаря. Ако по някаква причина се повтаря( малко вероятно) те имат начини да правят ин витро и да тестват ембрионите,преди да ги имплантират. Това предполагам е доста скъпо, защото се взимат клетки от оплодения ембрион, но пък поне знаем, че има и такава възможност.
Аз питах лекаря за NK клетките - той ми отговори, че за сега е доста спекулативно и не е доказано,че причиняват проблем. Ето виж тук какво казват специалистите по въпроса
http://www.bmj.com/cgi/content/extract/329/7477/1283 . NK cells си ги имаш и бeз това и увеличението им при ранна бременност е нормално т.е. при повечето хора тяхното увеличение не е проблем. Най-вероятно не са ти ги направили, защото не са стандартно и доказано изследване за намиране на причината за повтарящи се спонтанни аборти. Лекарят ми каза също така, че не съществуват тестове за несъвместимост между двама партньори, защото аз попитах дали е въможно с мъжа ми да имаме някакво несходство, понеже преди години съм била бременна( правих аборти като тийнейджър) и нямаше проблеми (поне до 11та седмица знам).
Общо взето, каквото могат да изследват мисля, че са ти изследвали и не са открили някакви сериозни проблеми ( поне за сегашното ниво на медицината). Искам още да ти кажа, че този спонтанент аборт в 1ва седмица излиза, че е бил преди да ти дойде менструацията. Ако е така, трябва да знаеш, че оценките са, че около 30% от бременностите се губят по това време, но повечето жени не знаят, защото почти никой не проверява преди да им закъснее цикъла. Мисълта ми е, че това можеш дори да не го броиш в общата ти бройка от спонтанни аборти. Другият аборт е ясно, че е причинен от хромозомната недостатъчност т.е. добре, че не са те "лекували" с нещо, което би попречило на организма да го изхвърли. Реално, нямаш причина( все още) да мислиш, че имаш имунологичен проблем - поне за 2 от абортите.
Не искам да обиждам никого, но аз бих имала голямо недоверие към изследвания и терапии, които се изписват от 3 човека в САЩ още повече, че посочените по-горе лекари правят консултации по телефона. Те всъщност са били колеги в една клиника преди да разделят клиниките. Тук лекарите могат всяко една лекарство, което е одобрено за нещо, да ти го дадат за друго нещо по тяхна преценка и някой лекари са натрупали състояние от подобни неща. Консултирай се с поне двама специалисти, ако ти препоръчват такова нещо. Не знам какво предписват въпросните лекари за антифосфолипиден тест, но
антифосфолипиден синдром се диагностицира с лупус панел, антикардиолипин и антитела към бета-кардиолипин.Вж тук:
http://www.apsfa.org/aps.htm На теб всичките тези са ти ги направили и са ти нормални. Още повече, че симптомите са бързо съсирване на кръвта, а на теб и тези показатели са ти нормални.
Според мен, на досегашните ти изследвания може би единственото, което ти можеш да направиш е да си взимаш фолиевата киселина непрекъснато, за всеки случай. Друго нищо не е показало да има проблем.
И накрая, искам да ти кажа, да не се отчайваш - сигурна съм, че всичко ще е наред и ще си гушнеш и ти бебчето.
Прегръдки.
Боби
П.П. Знам, че въпросните имунологични лечения за широко обсъждани в този форум, но ако някой има желание и познания по биология, съветвам да прочетат това обективно ревю:
http://edrv.endojournals.org/cgi/content/full/26/1/44 . В крана сметка казват, че "therapy so far has been empirical and not evidence-based"и че до сега само аспирина и хепарина са доказано успешни
Only treatment with aspirin and heparin in women with antiphospholipid syndrome has shown documented efficacy , но това епо-скоро за другите, защото при теб няма точно този проблем,както се вижда от изследванията ти.