0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

povtariashti se spontanni aborti
« -: Декември 04, 2008, 07:05:00 am »
Здравейте момичета,

Аз съм на 36 години и през последните 2 години имам 3 поредни спонтанни аборта (два в 8-ма семица и един в 1-ва седмица). Докторите изследваха плода само от втория - тогава причината беше хромозомна абнормалност, която казаха че се случва често. За другите два не се знае.

Искам да попитам дали има други с подобен случай и какви изследвания се правят да се разбере причината за спонтанни аборти. Аз живея извън страната и тукашните гинеколози ми назначиха наи-различни изследвания, но не съм сигурна че изследват всичко, което е необходимо. Често ми казват, че е "нормално" да имаш 2-3 спонтанни аборта и че могат да се дължат на "случайност." След 3-тиа ми е много трудно да вярвам, че всичко това е поредица от случайности.

Досега са изследвали:

Хормони на 3-тия ден от цикъла:

LH
TSH
FSH
естрадиол
пролактин
хормони на штетовидна жлеза

Съшто:
антитела (не сум сигурна какви видове, знам че има ниаколко)
съсирване на кръвта (фактор V, II, MTFHR, и няколко други)
генетичен кариотип на двамата партнйори
цветна снимка (HSG)

Досега всички резултати са нормални освен MTFHR има една мутация. Поради това взвмам голиама доза фолиева киселина дневно.

Отделно ми откриха папилома вирус (HPV), за които казаха че е много разпространен и че ниама ништо обшто със спонтанните аборти.

Ако сте минали през нешто подобно молия ви споделете какво сте изследвали и какво сте наппавили да окриете причина и евентуално да я предотвратите.  Трудно е да продължаваме с опитите в неизвестност след толкова  емоционална и физическа болка.

Re: povtariashti se spontanni aborti
« Отговор #1 -: Декември 04, 2008, 10:24:23 am »
Сещам се и за още наколко неща които да изследваш: НК клетки , антифосфолипиден синдром, МАТ и ТАТ на щитовидната жлеза.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #2 -: Декември 05, 2008, 17:43:15 pm »
Аз бях авсолутно в същото положение. Живея в Испания и тук абсолутно никой не си мърда пръста ако започнеш да кървиш в първите седмици. За 4 години и 5 аборта не ми откриха нищо. И аз имам мутация подобна на твоята само ,че  аз пия аспирин за да я овладеем. След всичките аборти и изследвания ми препоръчаха инвитро с предембрионална диагностика. Аз за инвитро така и не се реших. Тази година започнах да ходя на часно при един добър доктор, който не се занимава с инвитро. когато забременях започнах да кървя силно и бях сигурна, че ще го изгубя, но доктора ми предписа Утрогестан 200 сутрин и вечер и така до 14 седмица. Къде кървях къде по малко , но резултатът е по важен сега съм в 37 седмица и вече се надявам,че може и да стигнем до края. Непрекъснато ми повтаряха , че може би проблемите за абортите са малоформации на плода, но аз така и не се престраших да си направя амниоцинтеза, защото е доста голям риска за аборт. Каквото господ даде сега само се моля бебчето да е здраво и да издържим до края.
В коя държава си?
Генетично изследване на теб и мажът ти правено ли е ?
« Отговор #3 -: Декември 09, 2008, 07:57:11 am »
Мерси момичета!

Щте питам моя доктор за тези НК клетки, МАТ и ТАТ защото не виждам да са ги изследавали. Мисля че поне част от АФА са изследвали вече.

Астуриана, поздравлвния за бебето! Стискам палци всичко да наред.

Да, правихме генетичен кариотип на мен и мъжа ми - нормални резултати.

А устрогестан-а за какво се взема? За нисък прогестерон ли? Докторът при които си сега усля ли да открие причина за неуспехите? И ако да - как?

На мен също ми казаха че ако продължавам да имам спонтанни аборти можеби ще мислият за инвитро с предембрионална диагностика. Вообще не ми се подлага на това особено ако не са ме изследвали достатъчно за да открият причината. Пък и успеваемостта не е кои знае колко голяма.

Аз живея в Щтатите. Тук уж казват че докторите са добри но мисля че често следват някакви (можеби неписани) правила да не те изследват подробно докато  не стане съвсем сериозно (поне 3 абората или повече)за да не добавят излишни разходи към системата за задравеопазване. Звучи абсурдно, но уви... А времето си тече и съвсем не е в наша полза.

М
« Отговор #4 -: Декември 09, 2008, 11:21:54 am »
Да определено щатските клиники са едни от най-добрите в областта, може би не съвсем всичките, но поне ги имате много там и може да проучиш къде се правят по-подробни анализи при повтарящи се аборти и да се насочиш там. Прединплантационната диагностика е съшо вариант, но още има спорове дали няма опастност за увреждане на ембриона при нея.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #5 -: Декември 09, 2008, 17:08:15 pm »
При мен причина така и не беше открита. Един от докторите, каза че е възможно съвкупноста на малки по себеси безобидни  проблемчета да са причина за абортите. Той ме посъветва така да започнем да лекуваме неща които на пръв поглед нямат много общо с абортите, а това бяха силна анемия на желязо , която беше причинена от силни кръвоизливи при цикъл.
Моят доктор ми беше назначил за есента  да започна да приемам утрогестана всеки месец след овулация. Утрогестана подпомага да не се загуби плода при прогестеронов недостатък и да се развива нормално. Аз забременях преди да започна това лечение и ми се наложи на 5 седмица да го започна, когато кървях много силно и вече бях сигурна, че пак ще го изгубя.
Лошото е че ако бебчето не е здраво организма започва да произвежда по малко прогестерон и по този начин се извършва естественият подбор, а с приемането на препарати за задържане ние можем да го излъжем ,че всичко е наред и по този начин да се роди бебче с проблеми.
Всеки решава сам за себеси дали може да поеме този риск. Също така можеш да направиш и амниоцинтеза стига да го задържиш.
Единият вариант е да намериш доктор да ти предпише утрогестан и да те наблюдава, а другия е да забременееш в БГ там все още го изписват масово.
Незнам дали съм ти помогнала с нещо.
Желая ти много късмет. Не губи вяра,защото аз бях загубила.
Днес съм на видеозон толкова много ме е страх. Само се моля на финала да си гушна живо и здраво бебче.

« Отговор #6 -: Декември 23, 2008, 07:06:07 am »
Здравейте момичета,

Аз не писах защото патувах тиа дни. Моя доктор ме видя и беше категоричен, че ми е изследвал това което било необходимо. Не искаше да изследва нищо допълнително, даже се подразни че го разпитвам. Каза ми да не чета толкова много...

Както и да е, каза да пробваме пак по естествен начин или ако искаме да пробваме изкуствено осеменяване (IUI).Не ми стана ясно както точно IUI ще ми помогне като моя проблем не е че не забременявам а че не се развиват зародишите.

Поне ми изписа прометриум (капсули с прогестерон) и каза да вземам ако искам и детски аспирин.

Ние маи смятаме да продваме пак по естествен начин - стискайте палци ...
« Отговор #7 -: Декември 23, 2008, 17:22:00 pm »
Абсолютно същото се случи и с мен. Желая ти успех.
Щом ти е изписал прогестеронов препарат това е добре. Благодарение на него плода се задържа.
Стискам ти палци. Дано имаш късмет. :D
*
« Отговор #8 -: Декември 23, 2008, 17:28:26 pm »
каза да пробваме пак по естествен начин или ако искаме да пробваме изкуствено осеменяване (IUI).Не ми стана ясно както точно IUI
Това е вътрематочна инсименация.
pomo6
« Отговор #9 -: Януари 09, 2009, 14:36:05 pm »
mia az sam na 34 i na 29 12 2008 mi be6e tretiq spontanen abort az bqh v 10 g s 4ustvam se ujasno nemi se govori o6te za tova no i az se 4udq kam kogo da se obarna za pomo6 i kakvi isledvaniq trqbva da si pravq vartqse v edin omagosan svqt i tovae sega mi capa ne6to kafqvo a sam s gnoina angina stra6na rabota
*
« Отговор #10 -: Януари 09, 2009, 17:29:14 pm »
no i az se 4udq kam kogo da se obarna za pomo6 i kakvi isledvaniq trqbva da si pravq
С риск да повторя вече написаното, но обикновено след спонтанен аборт се правят генитични и имунологични изследвания.
*
« Отговор #11 -: Март 25, 2009, 19:45:14 pm »
Здравейте момичета
Мива и аз съм на същото дередже. Вече станах на 37 год. и преди 6 дни направих 3-тия спонтанен аборт. В Щатите съм и когато им се обадих, че кървя не предприеха никакви мерки, казаха ми че било нормално. Бях в 9 гест. седмица и не открихме пулс на втория ултразвук. Веднага след прегледа го абортирах в банята. Все още кървя, но вече намалява. Утре съм на преглед да видим дали съм се очистила. Между другото обадих се на един доктор в Б-я и той ми каза да започна да вземам и аспирин от следващия път и също да се направи терапия с хепарин инжекционно. Той ми прави имунологични изследвания и антифосфолипидни антитела, също и генетични - нищо ми нямаше. Това стана декември докато си бях в Б-я. Как обаче да накарам доктора тук да ми направи тази процедура следващия път. Въобще тук ми се струва че са доста по-бавни отколкото в Б-я.
Ти как си. Какво става при тебе.
*
« Отговор #12 -: Март 25, 2009, 20:53:04 pm »
Честно казано моето впечатление е , че в Бг се обръща много по голямо внимание на тези проблеми.!
Аз също съм в Чужбина и тук генетични и имунологични и вскякави такива излседвания са почти непрактикувани!  :?
Четейки в форумите, най вече в зачатие разбрах, че за всяко нещо пациента сам решава, както трябва да си е!
За наше нещастие(понеже съм срещала много подобни мнение от хора в чужбина) и да си съгласен да си платиш всичко пак е много сложно!
*
« Отговор #13 -: Март 25, 2009, 23:35:59 pm »
Здравейте момичета,
Аз съм с два спонтанни аборта в пета гест. седмица. Живея в Холандия и засега не съм получила необходимата помощ освен прегледите след абортите . Aбсолютно нищо не са ми изписвали освен фолиева киселина, която аз непрекъснато взимам вече година и половина .
По мое настояване едва се съгласиха да ни направят генетични изследвания на мен и мъжа ми. За имунологични така и не можах да ги склоня. :? Казаха че евентуално след трети аборт ще ги направят.
Много съм разочарована от безхаберието тук - просто не обръщат внимание на кървене в начална бременност и остават човек на произвола на съдбата .
Затова съм решила юни месец да се прибера в България и да направя имунологични изследвания в Плевен. Само не знам ако ми се назначи вливане на имуновенин или интралипид кой тук ще се заеме да го направи .
Просто ми се струва невъзможно тук да искарам една нормална бременност  :(

*
« Отговор #14 -: Март 25, 2009, 23:50:21 pm »
точно за това говоря и аз  :(
Аз имам един мисед и никой не ми обърна внимание ......все едно нищо не е станало
Сега правим нови опити но общо взето се чувствам като на лотария ако стане надявам се да не ме сполети същотото.защото пътя ще е еднакъв тоетс още едно забременяване  и чак тогава (след трети к1ртаж) ще ме вземат на сериозно  8O!
Бях им казала че искам да направя необходимото не мис е рискува отново.Нека резултатите са Ок...пък няма значение колко съм платила поне ще съм малко повече спокойна.Но въпрепи това пак отказ!
« Последна редакция: Март 25, 2009, 23:52:46 pm от zayana »
*
« Отговор #15 -: Март 27, 2009, 20:19:26 pm »
Хей момичета постигнах някакъв успех, (ако въобще може да се нарече така) и ще ми направят цял куп изследвания, ще ви пиша по-късно какви че листът не е при мене сега. Веднага се забързах за лабораторията докато нещо не са се отказали :). Никога до сега не съм ходила с такъв мерак да ми вземат кръв и то от двете ръце, че от едната не стигна. Сега чакам резултатите. Ама аз като се разревах при доктора и всичките служителки в клиниката се изредиха да ме прегръщат и да ме потупват по гърба. Не знам дали това помогна. Обадих се и на моя доктор от Б-я и той каза, че това е американската школа- не искат да се намесват в бременността до 3-ия месец, оставят се на естествения подбор. Та може и в други страни да е така. Май ще трябва да се ходи до Б-я за забременяване и първи грижи. Между другото аз българските доктори си ги най-харесвам. В Америка не попаднах до сега на свестен. Имат хубава  и модерна техника само. Комшийката роди в началото на шестия месец и го спасиха, направо се изумих.
« Отговор #16 -: Март 27, 2009, 20:57:57 pm »
здравейте,аз сам нова  в този форум.на 23март бях в овулация и пробвахме с мъжа ми да си направим бебче.правихме го и на 24 и след 2 дена получих слабо бледорозово кървене,което продължава вече 2 дни.цикълът ми е редовен  и би трябвало да ми дойде на 8 април.мислите ли че може да съм забременяла и това кървене може да отшуми или да доведе до спонтанен аборт
*
« Отговор #17 -: Март 31, 2009, 21:42:00 pm »
Здравей миличка,
Темата е за повтарящи се спонтанни аборти, т.е. за момичета преживели това не един път, а няколко последователни пъти и то не да си мислят ами го изпитват на гърба си заедно с болките (физически и психически), ужасното кървене или кюртаж. Твоето зацапване ми прилича на овулационно зацапване, аз лично нямам такова, но съм чела и чувала че е възможно по време на овулация да се получи леко розово зацапване, което е напълно нормално и е много хубав индикатор кога точно да се действа. Ако е в по-голямо количество иди на доктор, защото не е нормално да кървиш между периодите на мензис. Хайде успех!

« Отговор #18 -: Април 04, 2009, 18:28:43 pm »
Не губете надежда![
След 5 аборта на 8-ми март ни се роди най-прекрасната бебка на този цвят!
Имах и миседи и спонтанни аборти, но след терапя с утрогестан и аспирин успях да я износя до край!
Желая на всички момичета от тази тема да се похвалят с мой резултат.

П.С. В чужбина не прилагат терапии за задържане на ранни бременности. Под предлог че се раждат много деца с увреждания, но понякога причината е в майката. При мен причина не беше открита.
*
« Отговор #19 -: Април 06, 2009, 19:16:43 pm »
Браво Астуриана,
Честита щерка, да ви е жива и зрава! Аз съм чела всичките ти постинги от началото на бременността ти и  наистина си спомням през какво си минала. Утрогестана от Б-я ли ти го пращаха или ти го изписваха в чужбина?
Кога се роди бебчето?