Убедих се, Явно е трудно да се разграничат двете състояния: PCOS и ехографска находка поликистозни яйчници.
Ивет, не знам защо ти е трудно да ги разграничиш, според мен е съвсем лесно. На мен лекар ми го е обяснил така:
- ако яйчниците на ехограф изглеждат поликистозни, това е само "ехографска находка поликистозни яйчници"
- ако освен това има и някой от другите два признака, тогава е "PCOS" (на български е ПКЯС).
За да се постави диагнозата ПКЯС са възможни следните варианти:
1. Олиго- и/или ановулация + клинични и/или биохимични признаци за хиперандрогенизъм
2. Олиго- и/или ановулация + поликистозни яйчници
3. Клинични и/или биохимични признаци за хиперандрогенизъм + поликистозни яйчници
И трябва да се изключат другите заболявания, които водят до подобни симптоми (напр. вродена надбъбречна хиперплазия, тумори, които произвеждат андрогени, болест на Кушинг), т.е. ако имаш вродена надбъбречна хиперплазия, нямаш ПКЯС.
Дано сега да ти стана по-ясно.
Колкото до откъса, който съм цитирала, това не е просто откъс от статия, а критериите, според които всички специалист по цел свят поставят диагнозата ПКЯС. Дала съм и ключовите думи, ако ги пуснеш в търсачка, ще ти излязат около 25 000 статии. Ако имаш желание, можеш да прочетеш някои от тях, а ако не можеш да се оправиш на английски, ще се помъча да ти преведа няколко текста, за да се ориентираш по-добре.
А темата за вярата е другаде.