Ивет, не е съвсем така както го казваш. Просто хиперандрогенна хронична ановулация е една от симптомите, а не основния симптом както ти казваш. Аз имам братовчедка пълна противоположност на мен, но пак с ПКЯ - няма окосмяване, а аз имам, с много ниско тегло, а аз съм доста едра /да не кажа дебела/, без кисти по яйчниците, а аз на тогава бях в отчайващо положение.
При всяка една жена в един или друг момент инцидентно яйчниците и могат на моменти да изглеждат поликистозни.
Да точно, за това има различни видове кисти, не е задължително кистата на яйчника да е поликистозна.
При всяка една жена съотношението LH/FSH може да е по голямо от 1,5 в някой момент.
Разбира се, че е възможно инцидентно нарушение, не всяко хормонално отклонение говори за поликистоза, затова има и метаболитен синдром.
Гореизброените неща не са критерий някой да си поставя диагнози.
Сам по себе си всеки един симптом не е показателен, но съвкупността вече да, точно и затова поликистозата е съвкупност от различни симптоми.
Статиите които се афишират в интернет не се отнасят за поликистоза, а се отнасят за -
ПОЛИКИСТОЗЕН ЯЙЧНИКОВ СИНДРОМ/ПКЯС/. На латински се изписва PCOS. Другото му име е Щайн-Льовентал синдром.
И двете са едно и също.
Но накратко:
Ако си направите един експеримент и в рамките на един месец отидете при примерно 5-6-7 гинеколога за ехография на яйчници. Много голяма е вероятността от част от гинеколозите да получите резултат поликистоза, а от другата част гинеколози че са ви чисти яйчниците.
И много малка е вероятността от всичките гинеколози от експеримента да получите еднаква ехографска находка.
Разбира се, че е така има гинеколози, които гледат и не знаят какво виждат, също така много важен фактор е и самия апарат на който се гледа.
Аз ще ти дам пример с мен. Май месец се наложи да влезна в болница заради отлепване на плацентата, като ме изписаха, помолих доктора да ме погледне на ехографа за да видим как са нещата. Накрая на прегледа той ми каза какъв е пола на детето - вече потвърдено. Тогава бях края на 13, началота на 14 седмица. Тук при нас в нашата болница гинеколога при който се водех на ЖК в 20 седмица все още не можеше да види пола. Същия гинеколог след положителния тест за бременост, поиска да ме види на ехографа, гледа ме над 30 мин. и накрая заключи, че съм извънматочно бременна. Държеше в рамките на 24часа да ме оперира, защото "нямам време". След като потърсих второ и трето мнение се оказа, че няма нищо такова.
Та затова аз казвам, че всеки гледа, но не всеки вижда.