0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Въпрос за миома
« -: Февруари 24, 2006, 17:16:18 pm »
Искам да задам един въпрос, който не се отнася за мен,  не съм сигурна че му е тук мястото. Има съмнение, че кумата ми има миома. Как може да се разбере, само на ехограф или има и друг начин. Ако не се лъжа миомите не са ли  няколко вида и разполужението може да е вътре в матката и извън нея. И още един въпрос, тя иска да си сложи спирала - да изчака ли да се разбере какво й е точно състоянието и тогава да предприема поставяне на спирала.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: Въпрос за миома
« Отговор #1 -: Февруари 24, 2006, 17:42:32 pm »
Цитат на: Mary
Искам да задам един въпрос, който не се отнася за мен,  не съм сигурна че му е тук мястото. Има съмнение, че кумата ми има миома. Как може да се разбере, само на ехограф или има и друг начин. Ако не се лъжа миомите не са ли  няколко вида и разполужението може да е вътре в матката и извън нея. И още един въпрос, тя иска да си сложи спирала - да изчака ли да се разбере какво й е точно състоянието и тогава да предприема поставяне на спирала.

Ти общо взето правилно си си отговорила.
Миомата е образувание на гладката мускулатура.Когато е разположено до ендометриума,расте в посока на маточната кухина(навътре).Може да е разположена в самата мат.стена или разположен така ,че да расте към коремната кухина.
Може да се установи при бимануално изследване ,УЗ, с разл.инструменти(хистерометри ,май се казваха).Всичко от тук нататък е по преценка на лекаря и взависимост от миомния възел.Ако е малък, може и да не се провежда лечение.Наблюдава се 3-6 месеца.Големите се оперират.
Общо взето прогнозата е благоприятна.
За спиралата- аз съм против ВМПесари.
А дали може в това състояние да си сложи спирала  твоята приятелка- незная, това трябва да го прецени лекар.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Въпрос за миома
« Отговор #2 -: Февруари 24, 2006, 17:50:29 pm »
Мерси много за отговора. А с обикновен ехограф или с 3D се вижда по-добре.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Въпрос за миома
« Отговор #3 -: Февруари 24, 2006, 18:20:01 pm »
Цитат на: Mary
Мерси много за отговора. А с обикновен ехограф или с 3D се вижда по-добре.

Зависи (кой гледа и какво вижда, и колко е голяма), може и с двата.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Въпрос за миома
« Отговор #4 -: Февруари 24, 2006, 18:22:51 pm »
Мерси