0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: Няколко неуспешни АРТ - какво следва?
« Отговор #20 -: Ноември 21, 2008, 11:36:39 am »
По принцип АИ се препоръчва при повтарящи се спонтанни аборти, както и в някои случаи на неизяснен стерилитет. Аз също съм правила - в Солун. Преди да направя процедурата се консултирах с проф. Прапас дали съм подходяща за тази терапия.
При мен, за съжаление, не даде очаквания резултат.

Прави си Грейси, не е " Манна небесна " явно има по-важни фактори от АИ.

Ето при мен  амплитудата за лечение на тези НК Т клетки е от ... " О, те нямат отношение към имплантацията " до " Задължително трябва да се направи АИ и вливания дори " .

Вече и аз не зная кое е правилно и кое не.

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*
« Отговор #21 -: Ноември 21, 2008, 12:09:09 pm »
Ще повторя момичетата, но на мен след няколко неуспешни инсеминации и едно икси д-р Стаменов направи следните изследвания и терапии:
 - SDI тест - повод му даде точно това, че от 16 добри (привидно)ембриона не остана нищо за замразяване
 - контрола на НК клетки (освен кръвно и в материал от маточна биопсия). При първото ИКСИ НК бяха 16 и правих вливане на имуновенин 2 пъти по 40 (цикъла преди и цикъла на процедурата), а сега без друга терапия в периода м-у двете процедури бяха в норма. Искам да кажа, че завишените НК не са константа, а променлива дори и без терапия.
 - маточни биопсии в цикъла преди ИКСИто
 - смени протокола на кратък с по-лека стимулация. Първия опит на дълъг протокол с по 2 гонала дневно направих 18 яйцеклетки, а оставам с впечатлението, че голямото количество е за сметка на качеството
 - в деня преди трансфера поставяне на среда
 - фраксипарин след пункцията
За сега нещо от изброените промени даде резултат. Имам положителен кръвен тест, но още е рано дори за преглед. При предните опити не е имало дори намек за имплантация. Всеки път на 10тиден от трансфер или 14ти от инсе неизменно ЧХГ 0
« Отговор #22 -: Ноември 21, 2008, 12:54:49 pm »
Да, както каза fatalwoman - правила съм преди година и половина АИ в Солун,заради завишени НК-клетки по лично желание, но тогавашния ми опит при др.Стаменов дори и с вливане на интралипид не дадоха резултат освен "+" тест и спадане на ЧХГ-то до 20-ти ден след ЕТ...преди това и без такива терапии имах преди това при Табакова един "+" тест и мисед в 7-8г.с. ....Сега пак така в Св.Лазар вече ваксината е с изтекъл срок, вливахме интралипид и фраксипарин си биех 0,3мг само, че пак мисед в 10-та седмица. А най-интересното е , че междувремено пролетта забременях без да разбера по естествен начин, но за съжаление се оказа пък извънматочна в тръбата в 7-8 г.с-тогава нищо не бях правила ....Извода какъв е - и аз не знам, направо чудна работа.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #23 -: Ноември 21, 2008, 18:31:45 pm »
Ще повторя момичетата, но на мен след няколко неуспешни инсеминации и едно икси д-р Стаменов направи следните изследвания и терапии:
- SDI тест - повод му даде точно това, че от 16 добри (привидно)ембриона не остана нищо за замразяване
 - контрола на НК клетки (освен кръвно и в материал от маточна биопсия). При първото ИКСИ НК бяха 16 и правих вливане на имуновенин 2 пъти по 40 (цикъла преди и цикъла на процедурата), а сега без друга терапия в периода м-у двете процедури бяха в норма. Искам да кажа, че завишените НК не са константа, а променлива дори и без терапия.
 - маточни биопсии в цикъла преди ИКСИто
 - смени протокола на кратък с по-лека стимулация. Първия опит на дълъг протокол с по 2 гонала дневно направих 18 яйцеклетки, а оставам с впечатлението, че голямото количество е за сметка на качеството
 - в деня преди трансфера поставяне на среда
 - фраксипарин след пункцията
За сега нещо от изброените промени даде резултат. Имам положителен кръвен тест, но още е рано дори за преглед. При предните опити не е имало дори намек за имплантация. Всеки път на 10тиден от трансфер или 14ти от инсе неизменно ЧХГ 0

midge, желая ти да видите малката точка там, където трябва и спокойни 9 месеца!

А какви бяха резултатите на SDI теста и предложи ли терапия  д-р Стаменов?
Факта, че правите ИКСИ значи има мъжки фактор при вас!?

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #24 -: Ноември 22, 2008, 17:28:35 pm »
Джи и преди съм ти обръщала внимание на ендометриозата! На там клоня аз! :hug2:
midge и при мен Д-р Стаменов предложи биопсиите, смятам ги за добра терапия при имплантационна недостатъчност и ендометриоза. Радвам се че Доктора прилага и предлага модерните тенденции в АРТ-а и това дава резуртати!
А фраксито - почти във всички центрове вече се прилага поне до деня на теста - превантивно.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #25 -: Ноември 22, 2008, 17:48:36 pm »
Евро, знам, мила, ама пусто като нищо не ми казват за тази ендометриоза. На втората лапаро се надявах да ми кажат как са нещата, ама то от кръвоизлива, който получих, не им останало време за друго, освен да ме мият. Пък и тогава бях близо 4 месеца без цикъл и искрено се надявам това да е повлияло на ендото.
Явно трябва сега да се просветя за СДИ теста и биопсиите като следващи крачки. А и Фраксито, вероятно ще направя.
Само да събера сили за следващ опит
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #26 -: Ноември 22, 2008, 19:22:36 pm »

Само да събера сили за следващ опит

*
« Отговор #27 -: Ноември 23, 2008, 10:50:07 am »
Deep, SDI теста беше в норми и не се наложи терапия, но по-скоро останах с впечатление, че при сериозни отклонения ще отложим процедурата. Четох, че това се повлиява много трудно, но ми се струва, че ако беше зле теста щяхме да опитваме да подобрим показателите.

Мъжкия фактор е вариращ: от нормо до лека астено, лека олиго и лека терато зооспермии. SDI теста - 10%, крюгер - 12.

Точно при предното ИКСИ, когато имаше достатъчно яйцеклетки за експерименти, спермограмата е била много лоша (незнам точни данни) и са оплодили всичко ИКСИ. Така и не стана ясно дали ще настъпи оплождане при инвитро. Сега бяха само 4 яйцеклетки и нямаше как да експериментираме.

Evro, при мен нямаше конкретни показания за биопсиите. По-скоро като профилактика.
« Отговор #28 -: Ноември 26, 2008, 12:28:27 pm »
midge, мила, а За какво служат теЗи биопсии?

аЗ сьм с 3 неуспешни опита,тубарен стерилитет, бе3 мьжки фактор и сьщо сьм се хванала За главата, какво да правя :?

писала сьм и другаде иЗ форума, но да кажа и тук: в Германия например, кьдето сьм аЗ, не се прави вьобще SDI тест, Защото го смятат За беЗсмислен, както и са доста скептични по отношения на АИ. прави ми впечатление обаче, че всички лекари твьрдят единодушно, че най-важен е потенциала на ембриона (а там най-трудно може да се вьЗдейства, евентуално с по-прециЗна стимулация).

каЗвам това За да НИ напомня, че вьпреки че много ни се иска, да намерим една истинска конкретна причина За неуспеха и да я отстраним, За да стане най сетне желаното чудо, понякога тьрсим може би под вола теле. включвам и себе си в това число :oops:
*
« Отговор #29 -: Ноември 26, 2008, 12:57:03 pm »
Галардо, ти точно като моя случай. Тубарния стерилитет в какво се изразява. Аз има една проходима тръба, другата е махната и ме водят така?!? Нещо за по-прецизната стимулация знаеш ли?
Какво мислиш да предприемеш занапред?
Успех на всички!

« Отговор #30 -: Ноември 26, 2008, 13:00:16 pm »
midge, мила, а За какво служат теЗи биопсии?

....но да кажа и тук: в Германия например, кьдето сьм аЗ, не се прави вьобще SDI тест, Защото го смятат За беЗсмислен, както и са доста скептични по отношения на АИ. прави ми впечатление обаче, че всички лекари твьрдят единодушно, че най-важен е потенциала на ембриона (а там най-трудно може да се вьЗдейства, евентуално с по-прециЗна стимулация)
Добре щом са скептични към АИ , тогава каква терапия смятат за удачна при завишени НК-клетки?

« Отговор #31 -: Ноември 26, 2008, 14:27:30 pm »
леле, цял роман написах и го Затрих някьде... :x

марина, има клиники и тук, които прилагат АИ. но е много оспорван метод, гледат на него като на "експеримент". теЗи, които го прилагат, го смятат ЗА успешен, раЗбира се. моят лекар го смята За маркентинг трик За печелене на пари. директно ми каЗа, че това са глупости За него. предишният ми лекар, каЗа че е вьЗможно да е ефикасен, но не е докаЗано, но не пречи да се пробва... :?

тук се гледа на имунологичните причини, малко като на неиЗяснени причини За стерилитет. и тактиката е да се пробва, докато "се улучат" оптималните условия За Зачеване, т.е. ЯК, сперматоЗоид и пр.

пак каЗвам, че само цитирам мнения на лекари.

джи, аЗ сьм с двустранно Запушени трьби. но За кьсмет и с поликистоЗни яйчници, които макар че овулират послушно, не праВят много читаВи ЯК. та те са моят проблем според мен. надявам се на по прециЗна стимулация, с индивидуално напасване на хормоналните препарати и чести контроли. а това в Германия не го обичат хич, че много работа им сьЗдава :x Затова и ще пробвам при Стаменов преЗ януари. т.е. ще видя дали ще ми предложи адекватно решение.

Защото тук нямам друг вариант, освен да пробвам докато стане. а преди това нямам намерение да се откаЗвам :wink:

8
« Отговор #32 -: Ноември 26, 2008, 14:39:49 pm »
Ясно , то и тук е така, общо взето едни са привърженици а други са скептични към тези проблеми и сматат това за недоказани твърдения, единствено теоретични предположенив, но заради настояването на пациентите и опитите за изясняване на няуспехите при АРТ процедурите във всички клиники вече прилагат стандартните терапии за вливане на интралипид и имуновенин. И аз така търя под "вола теле" дето се казва след миседите ми, но може и да се окаже вярно това с напасването на стимулацията и нацелването на най-подходящите условия за конкретния организъм за забременяване.

*
« Отговор #33 -: Ноември 26, 2008, 23:58:35 pm »
Оф, вече съвсем се обърках!  :oops: Казано честно още наистина не знам какви ще ги върша. Мисля, мисля и почнах да си мисля, че няма да има смисъл от СДИ теста - в този трети опит ембрионите на втори ден бяха перфектни, а после ..........нещо се издъниха и спряха развитие. Сигурно нямат потенциал. Само дето май ще трябва при всеки опит да се моля за потенциала на ембрионите! :(
Сега пък ново двайсе ми влезе в акъла. :oops: Все още възможността за естествено забременяване при мен май не са я отхвърлили и в тази връзка си мисля - какво ще стане, ако си предпиша дуфастон, например от 15 до 24 ден, например 1*10 мг.??? Като му чета упътването помага при прогестеронова недостатъчност, ендометриоза, болезнена менструация и т.н. Имам някакви скромни наблюдения (ама не е сигурно, че са верни), че лутеалната ми фаза е около 10-12 дни. Дали пък дуфастона няма да е подходящ. Преди съм го пила, ама не помня точно кога беше - то мойте опити малко ли бяха.......... На док не ми се звъни, щото както се знае, човека е твърде зает с инвитрото и не искам да го занимавам с моята особа.
Мнения по щуротиите ми?!?

*

Aubergine

« Отговор #34 -: Ноември 27, 2008, 10:14:21 am »
Мнението ми е, че верно щуротии :)
Дуфастон съм пила, за да предизвикам цикъл, недей си назначава сама пиенето му. Ще оплескаш нещо, ще се ядосваш после на себе си.
Знам, че да ти се говори да се успокоиш и т.н. е банално и само ти си знаеш какво ти е на душата, но се опитай да си събереш наистина силите за следващия опит, не се впускай в такива експерименти, още повече без лекарско мнение.
 :hug2:
*
« Отговор #35 -: Ноември 27, 2008, 10:51:03 am »
Не дуфастон , по скоро, ако искаш да си подпомогнеш лутеалната фаза след ову - си слагай утрогестан - поне няма да си товариш черния дроб и естрофем. Ама моля те - всичко това трябва Док да ти го предпише - говори с него и го питай, в никакъв случай недей сама да си предписваш!!!
*
« Отговор #36 -: Ноември 27, 2008, 11:22:52 am »
Дживотинче,мила,успокой се,казвам ти го,защото за момента нищо друго не може да се направи.Ти си знаеш,трябва да мине време,ще събереш сили и средства,и когато сте готови ще опитате отново.През този период ти препоръчвам да си вземаш само витамини-напр.от рода на Геритамин,можеш да вземеш нещо като имуностимуланти,подсилващи или пречистващи организма медикаменти, има толкова много...А, и след като не е отхвърлен варианта за естествено забременяване,възползвайте се от остатъчния ефект на стимулацията :wink: :bighug:
« Отговор #37 -: Ноември 27, 2008, 12:09:06 pm »
Да се включа и аз с моите разсъждения, макар и правени по повод моите неволи (само за протокола - аз съм с тубарен стерилитет, мъжкият фактор е повече от добре) :)

SDI теста го направихме - да, мидж е права, че при кофти резултати процедурата се отлага. Не ми беше ясно защо ги дадохме тия пари, но като попрочетох, видях, че при мъже с отлични спермограми лошите резултати на SDI издават проблем, а този проблем пък от своя страна може да повлияе митичният "потенциал на ембрионите". В момента съм спокойна поне за мъжкия фактор, затова подкрепям правенето на този тест. Разбрах, че в случай на не особено добри резултати, щяхме да преминем към ИКСИ (сега си караме на Ин витро).

По отношение на АИ - gallardo, не съм убедена доколко е маркетингов трик, едно момиче от тук си прави АИ в Германия и това сложи край на неуспешните процедури (лично мое убеждение, че това реши проблема). При нея обаче везните клоняха много натам, защото други видими проблеми липсваха, а и тя отключи друго автоимунно заболяване - така че, по метода на изключването, се фокусира на НК клетките.

По отношение на "потенциала на ембриона" - съгласна съм, че стимулацията го повлиява и, когато не е подходяща, обрича опита на неуспех. Предполагам обаче, че различните хора са различно "чувствителни" към стимулациите (някои се повлияват много добре от стандартните протоколи). Доколкото схващам, стимулацията + блокажа имат значение не само за това колко броя яйцеклетки ще произведеш, но и примерно как ще се движат хормоните по времето на процедурата. Да напомня само, че преждевременното покачване на ЛХ скапва яйцеклетките, но някак "невидимо" - аз съм получавала бластоцисти (3 броя) в такава ситуация, които обаче са неспособни на живот, доколкото разбирам от публикациите, които съм чела. От друга страна, всички знаем, че не толкова читави на пръв поглед ембриони, понякога се имплантират... (т.е. това, което ембриолозите виждат като потенциал невинаги отговаря на истината). В допълнение ще добавя, че овладяването на ЛХ резултира в много случаи в преждевременно покачване на прогестерона, което пък кара лигавицата да презрее преждевременно и съответно да не е толкова рецептивна след ЕТ. В такава ситуация пък съм имала поне някакъв опит за имплантация (чхг 4 и нещо на 9-ти ден и 3 и нещо на 11-ти, единственият случай, в който не е било кръгла 0).

Няма как да не спомена, че читавият трансфер също е от изключително значение - при мен последните два трансфера бяха придружени с кървене, макар и изключително слабо - според мен е възможно и това да е причина за отрицателния резултат.

Моите изводи от горенаписаното: смятам да пробвам на напълно естествен цикъл, за да избегна неблагоприятното влияние на хормоналните препарати върху яйцеклетките ми. Целта ми е опит, който да е ок от гледна точка на ЛХ, прогестерон и трансфер. Вероятно ще ми бъде приложена и някаква терапия заради завишени НК клетки. Ако обаче постигна първите три условия и нямам резултат, вече ще мислим какво да предприемем.

Джи, мисля, че трябва да се успокоиш, да обсъдиш с доктора си внимателно ситуацията и да набележите заедно следващите стъпки (пробвай си естествено междувременно, то пък може и да стане). Имаш време да обмислиш нещата и да съставиш план! Вярвам, че ще успеем, просто понякога е по-трудно.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
« Отговор #38 -: Ноември 27, 2008, 16:23:30 pm »
Моите изводи от горенаписаното: смятам да пробвам на напълно естествен цикъл, за да избегна неблагоприятното влияние на хормоналните препарати върху яйцеклетките ми. Целта ми е опит, който да е ок от гледна точка на ЛХ, прогестерон и трансфер. Вероятно ще ми бъде приложена и някаква терапия заради завишени НК клетки. Ако обаче постигна първите три условия и нямам резултат, вече ще мислим какво да предприемем.
Ето това се върти и в мойта глава напоследък! Напълно естествен цикъл, без химия. Но не съм го обсъждала с доктора. Та си мисля, че при наличие само на тубарен фактор - това би могло да проработи.
Съжденията  лош - добър, прав - грешен, умен - тъп, добро - зло не отразяват истината, не са истинни, защото това са частични гледни точки.Това е погледът на егото - то осъжда според това както на него му се иска да бъде и както му е изгодно в момента. Затова може би си забелязал, приятелю мой, че понякога една и съща ситуация я осъждаш като добра а в друг момент като лоша. Онзи който съди е егото.Твоята същност не познава такова нещо като съденето, защото нейният поглед е цялостен. Iamtheway
« Отговор #39 -: Ноември 27, 2008, 18:06:09 pm »
о, тук се е Заформила интересна дискусия :)

cambozzola, супер постинг :balk_47: :balk_47: сьгласна сьм с теб За повечето неща.

днес бях в трета клиника тук в Мюнхен и лекарят ми обясни (тоЗи пьт попаднах на готин лекар :cheerleader:), че нашите теЗи За скапването на ЯК от ЛХ, влиянието на имун. фактори и други подобни просто не са иЗследвани достатьчно и няма ясно становище. каЗа, че това е вьпрос на философия на лекаря/клиниката, т.е. има раЗлични школи явно.

Това с АИ в Германия се прави от привьржениците на терапията на д-р Райхел и според тях тя е ефикасна. Но останах с впечатление, че я препорьчват по-скоро при пац. с миседи, както при теб, марина15, а не толкова като решение на проблема с имплантацията.

това, което ние решихме да сменим при мен сега бе препарата, ще ме стимулират с гонал, вместо с меногон, Защото тоЗи лекар не е фен на уринарните препарати. неговото мнение се покрива с това на много други, които иЗчетах напоследьк, че урин. препарати нещо не влияят добре на кач. на ЯК. сьщо така ще пробвам протокола с антагонисти.

и после ще докладвам, надявам се положителни неща :wink: